Türkiye'nin ABD'ye sattığını söylediği 500 bin tanı kitini kim satın aldı?

Türkiye'nin ABD'ye sattığını söylediği 500 bin tanı kitini kim satın aldı?
Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Ergin Koçyıldırım, Türkiye'nin ABD'ye sattığını söylediği 500 bin Covid-19 tanı kitinin akıbetini ABD'nin yetkili kurumlarına sordu. Kitlerin, FDA onaylı listede bulunmadığı ortaya çıktı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada ABD'ye 500 bin adet tanı kiti sattığımızı ve bunların da gönderildiğini açıklamıştı. Açıklama sonrası, Türkiye'de 115 bin kit varken ve henüz (açıklamanın yapıldığı sırada) 20 bin kişiye bile test uygulanmamışken ve Çin'den 2 milyon tanı kiti satın alınacakken neden ABD'ye 500 bin tanı kiti satıldığı sorgulanmıştı.

ABD'de Pittsburgh Üniversitesi McGowan Enstitüsü Araştırma Merkezi'nde çocuk ve bebeklere kalp ve kök hücreden organ yapımı ile yapay kan üretimi alanlarında çalışmalar yürüten bilim insanı Ergin Koçyıldırım, bakanın bu açıklamasının ardından Amerikan Haber Alma Özgürlüğü Yasasından istifade ederek konuyu ülkedeki en yetkili kurumlar olan Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi (CDC) ve Amerikan Gıda ve İlaç Kurumuna (FDA) sordu.

Konuyu Gazete Duvar'da yazan Koçyıldırım, "Aldığım bilgilere göre şu anda Amerika Birleşik Devletleri'nde Covid-19 tanısı için test amaçlı kullanılan kitler arasında Türkiye'den gelen bir kit olmadığını, kaldı ki sadece FDA onayı olan kitlerin kullanılabildiğini öğrendim," ifadelerini kullandı.

FDA'nın onayladığı tanı kitlerinin listesinde Türkiye'den gelen hiçbir kit olmadığını belirten Koçyıldırım, listede ABD'nin kendi tanı kitini de içeren toplam 13 tanı kitinin bulunduğunu ifade etti.

Koçyıldırım'ın iddiasına göre, "fırsatlar ülkesi" olarak adlandırılan ABD'de bir şahıs bu kitlerde gelecek görüp belki de internetten satmak için 500 bin tanı kitini satın almış olabilir. Koçyıldırım, "Kimin bu kitleri, ne amaçla aldığını ancak siz biliyorsunuz. Bizlerin bunu bilmesi mümkün değil. Benim asıl kaygılandığım konu, dün açıkladığınız gibi, hem de parasını ödeyerek, neden Çin’den, Vietnam’dan çok hızlı sonuç veren yüz binlerce kit alınırken; envanterden 500 bin test kiti satıldı?" diyerek bir hekim olarak bu duruma anlam veremediğini ifade etti.

Ergin Koçyıldırım'ın yazısının tamamını okumak için tıklayın