Tokat Depremi Büyük Depremin Habercisi Mi?
Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki deprem, bölge sakinlerini tedirgin etti. Deprem uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, depremin Buğdaylı fayında gerçekleştiğini ve bu fayın 6,6 büyüklüğüne kadar deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu söyledi.
Özmen, depremin Tokat, Amasya, Yozgat ve Sivas'a uzak olması nedeniyle kent merkezlerinde büyük bir hasar oluşturmadığını vurguladı. Depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı'nı tetikleme ihtimalinin de düşük olduğunu belirten Özmen, "Buğdaylı fayı üzerinde meydana gelen depremler kent merkezine 70 kilometre uzaklıkta. Yani bu 5,6 büyüklüğündeki veya bunu biraz geçecek büyüklükteki depremlerin Tokat'ı etkilemesi olası değil" dedi.
Ancak Özmen, tedbirli olmakta fayda olduğunu da kaydetti. Özellikle Buğdaylı fayına yakın olan yerlerde yaşayanların binalarında herhangi bir çatlak olup olmadığını kontrol etmelerini ve gerekli önlemleri almalarını tavsiye etti.
Özmen ayrıca, Türkiye'nin genelinde de depreme karşı hazırlıklı olmanın önemini vurguladı. Özellikle kırsal alanlarda bulunan ve mühendislik hizmeti almayan yapılara dikkat çeken Özmen, "Türkiye'de şu anda kent bazında baktığımız anda 6,5-7 milyona yakın binanın riskli olduğu ifade ediliyor. Bunlar da kentsel dönüşüm yasası kapsamında dönüştürülmeye çalışılıyor. Bizim ana hedef noktamız bu. Bunun yanı sıra kırsalda olan, neredeyse hiç mühendislik hizmeti almayan, taşların üst üstte yığılmasıyla oluşturulan çok sayıda konut olduğunu da biliyoruz. Biz bir yandan kentlere odaklanırken bir yandan da kırsala odaklanmamız iyi olur. Dün de gördüğümüz gibi deprem sadece kentleri değil kırsalda yaşayan insanları da etkiliyor. Bu yüzden de oralara da odaklanmamız lazım" diye konuştu.
Doç. Dr. Bülent Özmen, son olarak Türkiye'nin 6 büyüklüğünde bir depreme gebe olduğunu da söyledi. Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın doğu kısmında bulunan Yedisu segmentinin 240 yıldır gerilim biriktirdiğini hatırlatan Özmen, "Erzincan, Bingöl, Erzurum, Tunceli gibi yerleri 7 şiddetinden büyük bir deprem meydana gelirse etkileme ihtimali çok yüksek. Hatta bazen depremlerin mesafe tanımadığını çok daha geniş alanları etkileyebileceğini söyleyebiliriz. Komşu illere de hasar verecektir bu. Yani şu anda Türkiye de tabii biz depremin ne zaman nerede meydana geleceğini söylemimiz mümkün değil; ama son 120 yıllık deprem istatistiklerine baktığımızda genelde ülkemizde 5-6 yılda bir 7'den büyük bir deprem meydana geliyor. 1 yılda da 6'dan büyük bir deprem meydana geliyor. Aslında bu istatistikler de bize önümüzdeki günler içinde veya yıllar içinde Türkiye'nin 6'dan büyük bir depreme de gebe olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye genelinde biz deprem verilerine ve diri fay bilgilerine baktığımızda önümüzdeki günler veya aylar içinde 6'dan büyük deprem olma olasılığını söyleyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.