TESKOMB’a 'usülsüz esnaf kredisi' soruşturması

TESKOMB’a 'usülsüz esnaf kredisi' soruşturması
Ticaret Bakanı Pekcan, dört ayrı yerden yüksek maaş aldığı iddialarına "kaliteli adamım" diyen AKP eski Yozgat Milletvekili Abdulkadir Akgül'ün başında olduğu TESKOMB'un sağladığı esnaf kredilerine dair "usülsüzlük" iddialarına yanıt verdi.

Bakan Pekcan TESKOMB'la ilgili en çok "usülsüz kredi" şikayeti aldıklarını, bakanlık müfettişlerinin 7 ayrı kooperatifteki denetim çalışmalarının sürdüğünü aktardı.

Mahmut Tanal’ın önergesine cevap veren Bakan Pekcan, en çok şikayet edilen konular arasında ‘usulsüz kredileri’ saydı. Pekcan, 2011 yılından bugüne kadar TESKOMB’a bağlı bölge birlikleri ve kooperatiflere ilişkin bakanlık müfettişlerince toplam 134 denetimin sonuçlandırıldığını bildirdi.

TESKOMB’a bağlı 7 kooperatifte denetim çalışmalarının halen devam ettiğini belirten Bakan Ruhsar Pekcan, soruşturmaya konu olan şikayetleri şöyle aktardı:

“Genel olarak Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (ESKKK) hakkında başlıca; yönetim kurulunun, genel kurulun devir ve terk edemeyeceği yetkilerini kullanması, yönetim kurulu tarafından yapılan harcamalarda belirsizlikler ve usulsüzlükler bulunması, ortaklık şartlarının araştırılmaması, ortaklık şartlarını taşımayanların ortak olarak kaydedilmesi, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerinde kefilsiz ve teminatsız kredi kullandırılması, ESKKK'larda yönetim kurulu üyelerinin dolaylı kredi kullanmaları, kredilerin ilgili şartları taşımayan kişilere amacı dışında kullandırılması, şartları taşıyan ortaklara hakkı olmasına rağmen hukuka aykırı olarak kredi kullandırılmaması, kredi geri  ödemelerinde ortaya çıkan fazla ödeme miktarı, kredi sırasında verilen ipoteklerin değiştirilmesi, kredi geri ödemesinde esas borçlunun borcunu ödememesi nedeniyle kefillere yapılan işlemler, kredi talebinde kooperatif çalışanlarının usulsüz istekleri, kredi geri ödemelerinin kooperatif tarafından tahsil edilmesi ve ilgilinin hesabına yatırılmaması nedeniyle oluşan mağduriyetler, genel kurulda seçilen yönetim kurulu üyelerinin seçilme şartlarını taşımaması ve bağdaşmayan görev maddelerinin ihlal edilmesi (ESKKK), kooperatif başkanın ve yönetim kurulunun kooperatifi mal ve hizmetlerini kendi çıkarları doğrultusunda kullandığı hususları Bakanlığımıza en çok şikayet edilen konulardır.”

TESKOMB Genel Başkanlığı görevini yapan AKP eski Yozgat Milletvekili Abdulkadir Akgül kim?

TESKOMB Genel Başkanlığı görevini AKP eski Yozgat Milletvekili Abdulkadir Akgül yürütüyor. Akgül’ün 1 Kasım seçimlerinde AKP’den Yozgat Milletvekili seçilmesine rağmen TESKOMB Genel Başkanlığı’ndan istifa etmeyip bu görevine devam etmesi, Meclis’te sert tartışmalara neden olmuştu.

2018 Mali Yılı Bütçe Kanunu Tasarısı’nın görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu’nun 14 Aralık 2017 tarihli oturumunda, Akgül kürsüdeyken söze giren CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, Akgül’ün hem milletvekili hem de TESKOMB Genel Başkanı olarak görev yapmasını eleştirmişti. Tanal, TESKOMB’un esnaf kredilerinin de “eşe dosta dağıtıldığını” savunmuştu. Tanal’ın “4 ayrı yerden maaş aldığı, milletvekili maaşıyla birlikte aylık gelirinin 75 bin TL olduğu” eleştirisini yönelttiği Abdulkadir Akgül, “Ben kaliteli adamım, 150 alıyorum, ne 75’i be!” cevabını vermişti.

 

 

Etiketler :