Tarlabaşı'nda yabancılara 'kampanyalı' kentsel dönüşüm
EMRE YILDIRIM
Tarlabaşı'nda Beyoğlu Belediyesi ve Çalık Gayrimenkul işbirliğinde gerçekleştirilen Taksim360 projesi 2010 yılında başladı. Yaklaşık 11 yıldır devam eden inşaat uzun yıllar sonrası artık sona yaklaştı. Bir önceki belediye başkanı Ahmet Misbah Demircan proje aşamasında yaptığı açıklamada ''Tek derdimiz insanımıza bir faydamız dokunsun. Amacımız, evlatlarımıza, milletimize daha anlamlı yaşam alanları, içindekilerin gülümsediği yuvalar sunmak“ demişti. Ancak mahalle sakinlerinin gülümsediği, güvenli yuvalar maalesef yok. Onun yerine Tarlabaşı'nda cadde üzeri yapılmış boş rezidanslar var. Beyoğlu'nun arka sokaklarında yoksulluğun daha da derinleştiği bir yaşam mücadelesi devam ediyor.
''Promosyon olarak vatandaşlık verilmesini ayrı bir yere yazmak lazım''
Konu ile ilgili konuşan önceki dönem CHP Beyoğlu Belediye Başkan Adayı ve Sol Parti Parti Meclisi üyesi Alper Taş, iktidarın amacının yabancı yatırımcıları çekmek olduğunu belirtirken ''Beyoğlu Tarlabaşı’nda, bir konut firmasının pazarlama yönetimi olarak Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ve vatandaşlığını promosyon ürün sunduğunu, bu sayede yabancı yatırımcıları çekmeyi planladığı görülmektedir. Bilindiği üzere iktidar tarafından belirli bir bedelin üzerinde konut alan yabancılara doğrudan vatandaşlık hakkı veriliyor. 'Büyük ve Güçlü Türkiye' söylemleriyle demagoji yapanlar, bir emlak karşılığında promosyon olarak vatandaşlık vermesini de ayrı bir yere yazmak lazım diye düşünüyorum'' dedi.
''Tarlabaşı Kentsel Yenileme projesi ile büyük bir talan yaşandı''
Alper Taş, uygulamanın soylulaştırma projesi olduğunu söylerken, Türkiye pasaportunun uluslararası sermayeye peşkeş çekildiğini söyledi. Taş, ''Ayrıca başından beri karşı çıktığımız, Tarlabaşı’nın kentsel ve kültürel mirasını yok eden Tarlabaşı Kentsel Yenileme projesi ile büyük bir talan yaşandı. Beyoğlu’nun en önemli alanlarından biri sermayenin taleplerine göre yeniden biçimlendirildi. Bu soylulaştırma projesi şimdi yeni bir isimle uluslararası sermayeye pasaport promosyonuyla peşkeş çekiliyor'' diye konuştu.
Türkiye pasaportu ön cepheye asılarak ilgiyi arttırmak niyetindeler
Tarlabaşı'nda yıllardır emlakçılık yapan Musa Çitil de müteahhitlerin, milyonluk rezidansların üzerine Türkiye pasaportu asarak ilgiyi çekmeye çalıştıklarını söylüyor. Çitil, mahallede yaşayan insanların evlerinin çok ucuz fiyatlara alındığını belirterek ''Proje kapsamında tanıdığım bir yakınımın cadde üzerinde bulunan bir binasını 300-350 bin lira değer ödeyerek satın aldıklar. Şimdi 30-35 metrekare stüdyo daireleri 1.5-2 milyona satıyorlar. Bildiğim kadarıyla projede yer alan bir çok konutun dava süreci devam ediyor. Fahiş fiyatlar üzerinden satışa çıkartılan konutların rağbet görmemesi, bu nedenle Türkiye Pasaportu panolarını ön cepheye asarak ilgiyi artırmak niyetindeler'' diye konuştu.
''İstiklal Caddesi'ni Tarlabaşı'na taşımak istiyorlar''
Çitil, projede imzası olan Beyoğlu Belediyesi'nin temel amacının yok edilen İstiklal dokusunun Tarlabaşı'na taşımak olduğuna dikkat çekiyor. Çitil, projenin 11 yıldır bitmediğini söyleyerek ''Belediye'nin bu projedeki temel amacı zaten dokusu yok edilen İstiklal Caddesini Tarlabaşı'na taşıyarak yeni bir rant kapısı aralamak. Ancak 11 yıldır bitmeyen bu projeye alıcı bulamıyorlar. Mağdur etmeyeceğiz dedikleri mülk sahipleri ile davalık oldular'' dedi.