Somalı madenciler Meclis'e yürümek istedi, polis izin vermedi
Kendilerine söz verilmesine rağmen yaklaşık 15 yıldır ödenmeyen tazminatları için geldikleri Ankara girişinden TBMM’ye yürümek isteyen madencilere polis engel oldu. Maden kazasında sakat kalan İdris Sarıkaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek istediklerini söyledi. Sarıkaya, yaşadıkları mağduriyeti, “İki çocuğumun yüzüne bakamıyorum. 25 yaşına gelmiş iki çocuğum harçlık istiyor. İş yok. Memleketi getirdiğiniz hale bak” diyerek anlattı.
Manisa’nın Soma ilçesinden Ankara’ya 5 Temmuz’da gelen Uyar Madencilik işçileri, yaklaşık 15 yıldır ödenmeyen tazminatları için mücadele veriyor. Ankara girişinde durdurulan madenciler, 3 günlük bekleyişin ardından bugün TBMM’ye yürümek istediler. Madencilere Manisa Milletvekili olan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de destek verdi. Ancak yürümek isteyen madencileri polis engelledi.
“Ölmek var, dönmek yok” sloganı atan madenciler, yaşadıkları sorunu TBMM’nin çözmesini istediler. Geçirdiği maden kazası sonrası ayağı sakat kalan madenci İdris Sarıkaya, "TBMM, milletin Meclis’i. Hususi, keyfe keder karar alınabilecek bir yer değil. Biz asiliz, biz milletiz. O millet meclisi, milletin meclisi” dedi.
AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın sorunun çözümü için kendilerine söz verdiğini hatırlatan Sarıkaya, “84 milyonun ve dünyanın hakim olduğu bir konu üzerinde (Elitaş’ın) ısrarla ‘ben bunu yasalaştıramam demesi’ bizi rencide ediyor” diye konuştu.
'Bakanlık, bakanlığa atıyor'
Sarıkaya, kendilerine “Gidin hakkınızı Enerji Bakanlığında arayın” denildiğini; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerinin de Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına, Çalışma Bakanlığının da Türkiye Kömür İşletmelerine yönlendirdiğini söyledi. Sarıkaya, bu kadar kurumun kendilerini birbirine yönlendirmesine rağmen sorunlarının çözülmediğini belirtti.
Sarıkaya, TBMM’deki bütün siyasi partilerin grup başkanvekillerinin tazminatların ödenmesi için gelecek yasa tekliğine destek vereceğini açıkladığını ancak AKP Grup Başkanvekili Elitaş’ın “Emsal temsil eder” gerekçesiyle bu sorunda adım atmadığını ifade etti.
'Cumhurbaşkanıyla görüşmek istiyoruz'
Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmek istediklerini vurgulayan Sarıkaya, şunları söyledi:
“Sayın Elitaş, ‘Bana talimat gelirse ben bu sorunu iki dakikada çözerim’ demişti. Bugün saat 3’te bize yeniden randevu verdi. Ben de ‘Sizin üstünüzde bir Cumhurbaşkanı’mız, bir de Allah var. Cumhurbaşkanı’mıza 600 milletvekili, siz izah edemiyorsanız bize bir randevu oluşturun; Sayın Cumhurbaşkanı’mıza emekçiler olarak kendimiz anlatalım’ dedim”
'Kol bacak kopuyor'
Sarıkaya, “kopan ayağının, arkadaşının çıkan gözünün, çürüyen ciğerlerinin, ölen babalarının bedelini” istediklerini vurgulayarak, “Bu memleketin madenlerini patronlara peşkeş çekmesinler. Yağma yapılıyor. Kol, bacak kopuyor, 301 (kişi) ölüyor. Ölecek, ölecek, yine ölecek. Bu zihniyetin değişmesi lazım” diye çağrıda bulundu.
'Çocuğumun yüzüne bakamıyorum'
“Bu memlekette siyasetçime, Cumhurbaşkanı’ma, bakanıma güvenmeyeceğim; kime güveneceğim arkadaş” diyen Sarıkaya, 34 yaşında madende kaza geçirdiğini ve şimdi 48 yaşında olduğunu dile getirerek, “2 tane çocuğumun yüzüne bakamıyorum. 2 tane 25 yaşına gelmiş çocuğum harçlık istiyor. İş yok. Memleketi getirdiğiniz hale bak” diye konuştu.
'Sendika düzenini bilirim'
Somalı madencilerin örgütlendiği Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu ile polis arasında kanun ve sendikacılık tartışması yaşandı. Polis, Aksu’ya “Ben sendika düzenine, sendikacılara yabancı birisi değilim” dedi. Aksu da “Bizim tarzımızı bilirsin” diye yanıt verdi. Polis, Aksu’ya “Bu tarz, zorbalık tarzı” diye cevap verdi.
'İşçi burada Soylu nerede?'
Madenciler, ellerini havaya kaldırarak ve kasklarını yere vurarak polis protesto ettiler. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da kendilerine söz verdiğini anımsan madenciler, “İşçi burada, Soylu nerede” slogan attılar.
CHP Grup Başkanvekili Özel, AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı ile sorunu görüşebileceğini iletti. Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Tahir Çetin, AKP Grup Başkanvekili Elitaş ile randevu almalarına karşın sorunlarının çözülmediğini dile getirerek, TBMM'ye yürümek istediklerini söyledi.
Özel, Polise AYM'nin iptalini anımsattı
Bu sırada polis amiri, 'Yürüme konusu olmayacak' dedi. Çetin, polis amirine, "Yürüme heveslisi değiliz" diye yanıt verdi. CHP'li Özel, madencilerin yürüyebileceklerini söyleyerek, Anayasa Mahkemesi'nin Somalı madencilerin yaptığı başvurunun ardından 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nda yer alan "Şehirler arası kara yollarında gösteri yürüyüşleri düzenlenemez" hükmünü iptal ettiğini anımsattı. Madencilerin bekleyişi sürüyor.
ANKA
Geceyi benzinlikte geçiren Somalı madencilerden vekillere: Hiç soğuk betonda yattınız mı?
Somalı madenciler Ankara girişinde durduruldu
Haklarını arayan Somalı madenciler Ankara girişinde durduruldu