Geceyi benzinlikte geçiren Somalı madencilerden vekillere: Hiç soğuk betonda yattınız mı?

Tazminat alacakları için geldikleri Başkent’e alınmayan Somalı madenciler, geceyi bir benzin istasyonunda geçirdiler. Milletvekillerine seslenen bir madenci, “Onlar yatakta, yastıkta yatarken bizim yastığımız baret" dedi. Geçirdiği maden kazasında gözlerini kaybeden İdris Sarıkaya ise milletvekillerine "Siz hiç soğuk beton üzerinde yattınız mı" diye sordu.

Tazminat alacakları için verilen sözler tutulmayınca yeniden Ankara’ya gelen ancak şehire alınmayan Somalı madenciler, geceyi bir benzin istasyonunda geçirdiler.

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, madencileri sabah saatlerinde ziyaret etti.

Ziyaret sırasında bir madenci, “Buradan 600 milletvekiline sesleniyorum. Onlar yatakta, yastıkta yatarken bizim yastığımız baret. Bu baretin üstünde yatıyoruz. Bu taşın üstünde yatıyoruz. Ölmek var, dönmek yok” dedi.

aa.png

'Siz hiç soğuk beton üzerinde yattınız mı?'

Geçirdiği maden kazasında gözlerini kaybeden madenci İdris Sarıkaya ise TBMM’deki milletvekillerine seslenerek “Siz hiç soğuk beton üzerinde yattınız mı? Bizlere söz verenler, sözünü tutmayanlar; siz soğuk beton üzerinde yatıp, hak aradınız mı? Biz bu sözlerin tutulmasını istiyoruz. Ankara’ya geldik, engellendik. Siz Soma’ya geldiğinizde biz sizi böyle mi karşılıyoruz” diye konuştu.

'Ankara'ya yürümekte kararlıyız'

Eşi maden işçisi olan Serap Kılıç da “2 yıldır Ankara yollarındayız. 2 yıl önce Kırkağaç’ta yatıldı, ama sonuç alınamadı. Biz burada sonuç almakta kararlıyız” dedi. Kılıç, taleplerine olumsuz yanıt verilirse Ankara’ya yürümekte kararlı olduklarını vurguladı.

'Madencilerin Ankara sınırında tutulmasından utanıyorum'

“Tosuncukların elini kolunu sallayarak Başkent’te gezdiğini”, ancak madencilerin Ankara’ya giremediğini söyleyen Yıldırım Kaya, “Madencilerin Ankara sınırında tutulmasından utanıyorum. Korkmayın bunların hiçbiri adam yemez, eziyet etmez. Bunlar size oy verdiler, yüreklerini verdiler, gözlerini verdiler” diye konuştu. Gerekirse madencileri kendi evinde ağırlayacağını söyleyen Kaya, sendika yöneticilerine madencilere destek olma çağrısında bulundu. 

'Cumhurbaşkanı talimat vermişti: Kim taş koyuyor?'

Madencilerin örgütlü olduğu Bağımsız Maden- iş Genel Başkanı Tahir Çetin de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tazminatların ödenmesi talimatı verdiğini belirterek “Bu tazminatların ödenmesinde kim taş koydu? Siz Cumhurbaşkanı olarak talimat veriyorsunuz; bu talimat, ne için halen gündeme gelmiyor. Şaşırmış durumdayız” dedi. Çetin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileriyle bugün bir görüşme daha yapacakları bilgisini verdi.

ANKA