Sokak röportajına konuşan Dilruba Aliağa Cezaevine konuldu

İzmir’de Instagram yasağını eleştiren Dilruba Y., sokak röportajında kullandığı ifadeler gerekçesiyle tutuklanmasının ardından İzmir Aliağa cezaevine götürüldü. İzmir Barosu, hukuksuz tutuklamalara ve ifade özgürlüğünün ihlaline karşı açıklama yaptı.

İzmir'de Ozan Çakmaçı'nın sahibi olduğu "Tüylü Mikrofon" adlı YouTube kanalının sokak röportajında Instagram'a getirilen erişim engelini eleştiren bir yurttaş, ifadeleri gerekçe gösterilerek gözaltına alındı.

Röportajda Instagram'ın 10 gün süren kapanma yasağına tepki gösteren Dilruba Y. adlı yurttaş, sabah saat 10.00'da gözaltına alındı ve ardından tutuklandığı bildirildi.

Dilruba Y., hükümetin Instagram erişimini engellemesini ve Hamas'ın siyasi büro başkanı İsmail Haniye'nin suikast sonucu öldürülmesinde Türkiye'nin bir gün milli yas ilan etmesini eleştirmişti.

"TUTUKLAMAYA SON VERİN, YASALARA UYUN"

Gözaltına alınmasının ardından İzmir Aliağa Kapalı Cezaevi'ne konulan Dilruba Y.'nin tutukluluğunun son bulması için İzmir Barosu açıklama yaptı.

"Toplumdaki kişileri susturmaya ve onlara gözdağı vermeye yönelik verilen orantısız, hukuksuz tutuklamaya; “alıkoymaya” derhal son verin!" ifadelerinin kullanıldığı açıklamanın tamamı şu şekilde:

SARAY YARGISI DEĞİL BAĞIMSIZ YARGI İSTİYORUZ!

Eleştiriye tahammülü olmayan iktidar…

İfade özgürlüğü elinden alınan insanlar…

ve tek adam rejiminde geçerli olan kanunsuz cezalar…

Yargılama olmaksızın cezalandırmanın yolu olarak verilen “tutuklama” kararlarına bugün bir yenisi daha eklendi. Bugün İzmir’de bir kişi sokak röportajında sadece düşüncelerini ifade ettiği için tutuklandı. Hatırlatırız ki uygulamanın aksine; “tutuklama” bir ceza yaptırımı değil, çok sıkı şartların varlığı halinde uygulanabilecek bir güvenlik tedbiridir. Toplumdaki kişileri susturmaya ve onlara gözdağı vermeye yönelik verilen orantısız, hukuksuz tutuklamaya; “alıkoymaya” derhal son verin! Yasalara uyun!

Kaynak:Haber Merkezi