Sinan Meydan: Türkiye Cumhuriyeti ruhunu kaybetmiştir

Halk TV ekranlarında yayınlanan Haber Masası programında Can Coşkun'un konuğu tarihçi yazar Sinan Meydan oldu. Meydan, '100. yıla 2 yıl kaldı, yani 100. yılın arifesindeyiz. Cumhuriyetimizin bugün itibariyle baktığımızda Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet'ten farklı olduğunu görüyoruz' dedi.

Halk TV ekranlarında yayınlanan Haber Masası programında Can Coşkun'un konuğu tarihçi yazar Sinan Meydan oldu.

Programda Coşkun, Meydan'a seyircilerden gelen 'Bugünden bir Cumhuriyet tarifi yapılmak istense Sinan Meydan bize nasıl bir Cumhuriyet tarifi yapar, 98. yılında nelere vurgu yapar?' sorusunu yöneltti.

Meydan kendisine yöneltilen bu soruya, "100. yıla 2 yıl kaldı, yani 100. yılın arifesindeyiz. Cumhuriyetimizin bugün itibariyle baktığımızda Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet'ten farklı olduğunu görüyoruz" dedi.

Meydan sözlerine şöyle devam etti:

"Bugün geldiğimiz nokta itibariyle, Türkiye Cumhuriyeti'nin adı ve ruhu dışında pek çok şeyi kaybettiğini düşünüyorum. Bakın, bizim Cumhuriyetimiz egemenliği önce 'Saray'dan aldı millete verdi biliyorsunuz. Yani, mutlak bir şekilde meclis üstünlüğünü gerçekleştirdik biz Cumhuriyetle. Cumhuriyet'te egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir. Egemenliğin kayıtla şartla milletin olduğu bir rejim daha var, onun adı meşrutiyettir. Tekrar ediyorum, egemenlik eğer kayıt ve şartla milletinse, ki o kayıt ve şartı oluşturan saraydır, bu rejimin adı cumhuriyet değildir meşrutiyettir. Egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğu iradenin adı cumhuriyettir.

'Bizim Cumhuriyetimizin karakteri laiktir' diyor Mustafa Kemal Atatürk. Türkiye Cumhuriyeti'nin içinden laikliği çekip çıkardığınızda ortada bir cumhuriyet kalmaz. Dolayısıyla bu iki noktayı çok dikkatli bir şekilde değerlendirmek lazım bugün"

Sinan Meydan ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu kökleriyle yeniden buluşması gerektiğini de ifade etti.