Can Coşkun tarihi fotoğrafın hikayesini anlattı
Halk TV ekranlarında yayınlanan 'Haber Masası' programını Can Coşkun, Ali Rıza Tuncay'ın hafızalara kazınan ve TBMM önünde 29 Ekim 1929 tarihinde çekilen meşhur fotoğrafının hikayesini anlatarak açtı.
Ali Rıza Tuncay'ın o günlerde Atatürk'ün hususi fotoğrafçısı olduğunu ve henüz kadroya geçtiğinden bahseden Coşkun, meşhur fotoğrafın hikayesini şöyle anlattı:
"Cumhuriyetin 6. yılında TBMM'den bakanlarla birlikte Mustafa Kemal Atatürk çıkıyor. Çıkarken fotoğraflanacak. Büyük bir telaş var. O büyük telaşın içerisinde Ali Rıza Tuncay, genç bir fotoğrafçı olarak kaydedemiyor, deklanşöre basamıyor. Hatta birinin dirsek darbesiyle yere düşüyor o hengamede. Ardından Mustafa Kemal başta, bakanlar beraberinde İsmet İnönü'yle birlikte yürüyor Ankara Palas'ın önünden devam ediyor.
Ali Rıza Tuncay oturup ağlamaya başladığında, üstelik hüngür hüngür ağlamaya başladığında Mustafa Kemal Atatürk, kendisinin yanına geliyor. Görüyor. 'Ne oldu?' diye soruyor. Anlatıyor Ali Rıza Tuncay, fotoğrafı çekemediğini belirtiyor. 'Bunun için mi ağlıyorsun, o halde biz içeri gireriz, bir kez daha senin fotoğraf çekebilmen için dışarı çıkarız' diyor. Herkes şaşırıyor, bakanlar, İsmet İnönü, herkes orada... Mustafa Kemal Atatürk dönüp 'Bir kez daha TBMM'ye giriş yapacağız, ardından bir kere daha çıkacağız. Bu genç arkadaşta bizim fotoğrafımızı çekecek' diyor. Böylelikle tüm kabine üyeleriyle içeri giriyor. Çıktıktan sonra da bu tarihi fotoğraf. Zaten dikkat ederseniz Mustafa Kemal Atatürk tam olarak fotoğrafın çekildiği noktaya bakıyor. Diğer isimlerin aksine sadece ve sadece Mustafa Kemal Atatürk bu fotoğrafta fotoğraf makinesinin bulunduğu yere bakarak kayda geçiyor..."
Naim Babüroğlu anlatıyor... Cumhuriyet Mucizesi
Vatan Caddesi'nde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı
Cumhuriyetin 98'inci yılında yurttaşlar Anıtkabir'e akın etti