SBK’nın iadesi için son sözü söyleyecek makam kesinleşti

SBK’nın iadesi için son sözü söyleyecek makam kesinleşti
ABD'nin talebiyle Avusturya'da tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz’ın iadesine ilişkin son sözü Avusturya Adalet Bakanlığı söyleyecek.

Türkiye'nin gündemine çete lideri Sedat Peker'in videolarında açıkladığı kirli ilişkilerle gündeme gelen SBK Holding'in patronu Sezgin Baran Korkmaz hakkında, avukatı Murat Volkan Dülger, Twitter’dan açıklama yaptı.

Dülger, ABD'nin talebiyle Avusturya'da tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz'ın hangi ülkeye iade edileceğine dair bugün yapılan duruşmadan çıkan sonucu paylaştı. Dülger, Türkiye ve ABD’nin iade talepleriyle ilgili son sözü söylemesi için Avusturya Adalet Bakanlığı'nın karar vereceğini belirtti. Dülger'in paylaşımları şöyle:

"Müvekkilim Sezgin Baran Korkmaz’ın iade sürecine ilişkin Türkiye’nin talepleri hakkında verilen kabul kararı daha önce kesinleşmiş idi. ABD’nin talepleriyle ilgili ise bugün Linz Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde istinaf duruşması yapıldı.

Çıkan karar neticesinde Müvekkilimin hangi ülkeye iade edileceği konusunda son kararın Avusturya Adalet Bakanlığı tarafından verileceği anlaşıldı.

Böylece Müvekkilimin Türkiye ve ABD’nin iade talepleriyle ilgili son sözü söylemesi için Avusturya Adalet Bakanlığı tarafından verilecek olan kararı beklediğimizi kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız"

ekran-resmi-2022-05-19-17-53-13.png

Ne olmuştu?

SBK Holding’in sahibi Sezgin Baran Korkmaz, ABD’de Utah Federal Mahkemesi’nde Kingston kardeşler ve Lev Aslan Dermen'in (Levon Termendzhyan) yargılandığı davadaki iddianamede yer almış, ayrıca tanık olarak savcılık tarafından ifadesine başvurulmuştu. Biyodizel üretimi yaptıklarını öne süren Kingston kardeşler, Amerikan federal hükümetini 511 milyon dolar dolandırmış, paranın bir kısmının Türkiye’de Korkmaz ve sahibi olduğu SBK Holding aracılığıyla aklanmaya çalışıldığı iddia edilmişti. 2020 yılına kadar dava dosyasında tanık olarak yer alan Korkmaz, 2021 yılında hakkında ABD’de açılan federal davada sanık oldu. Avusturya'da tutuklu bulunan Korkmaz'ın iadesi için ABD ve Türkiye kendi ülkelerine teslim talebiyle başvuru yaptı. ABD'den gönderilen 133 milyon dolar kara paranın ise Türkiye'de nasıl aklandığı ve buna kimlerin yardım ettiği hiç araştırılmadı. Yurtdışına kaçan Korkmaz Avusturya da ABD'nin talebiyle tutuklandı.

Sedat Peker'in Sezgin Baran Korkmaz hakkındaki iddiaları

Organize çete lideri Sedat Peker, hakkında bir soruşturma bulunan Sezgin Baran Korkmaz'ın yurtdışına çıkmadan önce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüştüğünü iddia etti. Peker Soylu’nun, Korkmaz'a “Senin hakkında tahkikat yapıldı, yurt dışına çık. Yukarının haberi var, bu parayı da sil, sorun çıkacak” dediğini öne sürdü.