Şahinbey Belediyesi'nde beklenen oldu: O ihaleye göre 86 milyon fazla ödediler

Şahinbey Belediyesi'nde beklenen oldu:  O ihaleye göre 86 milyon fazla ödediler
AKP'li Şahinbey Belediyesi, köprülü kavşak yapımı için ihaleye çıktı. İhaleyi FETÖ'den hükümlü ortağı bulunan iş ortaklığı kazanınca ihale iptal edildi. Tekrarlanan ihaleyi, ilk ihalede 122 milyon TL teklifle ikinci olan Burakcan İnşaat, 208 milyon TL'lik teklifle kazandı. Bugün, ihale onaylanırken 'FETÖ itirazlarını' kabul etmeyen belediye halkın cebinden 86 milyon TL fazla çıkmasına sebep oldu.

AKP’li Gaziantep Şahinbey Belediyesi köprülü kavşak ihalesine çıkmış, ihaleyi aralarında FETÖ hükümlüsü bulunan iş ortaklığı kazanınca ihaleye itiraz edilmişti. Belediyenin bu itirazları reddetmesi üzerine bu sefer Kamu İhale Kurumu devreye girdi. Belediye ihaleyi iptal ederek yeni bir ihaleye çıktı.

'Belediyede bir garip ihale: Ya FETÖ'ye verecekler, ya peşkeş çekecekler' haberimize konu olduğu üzere, ilk ihalede KDV dahil 122 milyon TL'ye 'bu işi yapabilirim' diyen Burakcan İnşaat ve Ticaret Limited Şirketi bu sefer, 'fırsat bu fırsat' diyerek KDV dahil 208 milyon TL'lik teklif verdi. Üstelik, bu teklifle de ihaleyi kazandı.

Bugün ise, Kamu İhale Kurumu milletin cebinden 86 milyon TL fazla çıkmasına neden olan ihaleyi onayladı. Ekap'ta yer alan bilgilere göre, 06.12.2021 tarihinde yapılan ihaleye 6 farklı teklif geldi ancak 3 teklif geçerli kabul edildi. KDV'siz 177 milyon TL olan teklifin sözleşme süresi ise 19.01.2022-14.11.2022 aralığında belirtildi.

İkinci kazanmış gibi işlem yapılabilirdi

Şahinbey Belediyesi'nin CHP'li Meclis Üyesi Uğur Kalkan'ın aktardığına göre, KİK kararında, 'Bu ortaklığın devre dışı bırakılıp buradan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir' dedi. Yani, KİK'in kararına göre, belediyenin ihaleyi iptal etme mecburiyeti yoktu. İkinci olan firma kazanmış sayılarak işlem yapılabilirdi. Ancak belediye ihaleyi iptal etti.

'Başkan Mehmet Tahmazoğlu 86 milyon TL'nin hesabını vermelidir'

Milletin cebinden 86 milyon TL fazla çıkmasına sebep olan ihalenin onaylanmasıyla ilgili, Şahinbey Belediyesi'nin CHP'li Meclis Üyesi Uğur Kalkan halktv.com.tr'ye şöyle konuştu:

"Şahinbey Belediyesi tarafından daha önce yapılan 2021/728375 ihale numaralı köprülü kavşak ihalesinde ihaleyi kazanan firmanın belediyeye başvurusu reddedilmiş ve Kamu İhale Kurumu sonradan bu ihaleyi başvuru üzerine iptal etmişti. KİK, 'Bu ortaklığın devre dışı bırakılıp buradan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir' şeklinde karar verdi. Belediye bu karara rağmen ihaleyi iptal etti. Acil durumda kullanılan 21/B maddesine göre ihaleyi yeniden yaptı. İlk ihaleyi iptal etmeyip 2. olan firmaya verseydi bu ihaleyi 122 milyon liraya yaptıracaktı. Daha önce 122 milyon liraya yaptıracağı işi şu anda aynı firmaya 208 milyon lira ödeyerek yaptıracak. Olan hemşehrilerimizin 86 milyon lira fazladan ödenecek parasına oldu. Şahinbey Belediyesi ve Başkanı Mehmet Tahmazoğlu bu 86 milyon liranın hesabını Şahinbeyli hemşehrilerimize vermelidir"