RTÜK'ten ‘Yangını niye gösterdin’ cezası

RTÜK'ten ‘Yangını niye gösterdin’ cezası
RTÜK, orman yangınları ile ilgili yayın kuruluşlarına gönderdiği uyarının ardından yaptığı ilk toplantıda yine Halk TV’ye ceza verdi. Yangın haberlerindeki 'sansürü' açıklamakla suçlanan Üst Kurul Üyesi İlhan Taşçı'nın alınmadığı toplantıda, KRT, Tele 1, FOX, Habertürk ve TR 35'e de ceza kesildi.

Medya kuruluşlarına yangın haberlerinin nasıl verilmesi gerektiğine dair tarif veren RTÜK, üst kurul toplantısında Halk TV, KRT, Tele 1, FOX, Habertürk ve TR 35 kanallarına toplam 17 dosyadan oy çokluğuyla idari para cezası verdi. Ceza gerekçelerinde orman yangınlarıyla ilgili yapılan haber ve yorumlar öne çıktı. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'in talebiyle Üst Kurul Üyesi İlhan Taşçı, toplantıya alınmadı. Taşçı, toplantı başlamadan önce salonu terk etmek zorunda kaldı. 

Halk TV'ye 4 ceza 

Ayşenur Arslan ile Medya Mahallesi ve Gökmen Karadağ ile Açıkça programındaki ifadelerin yayıncılık ilkelerine uymadığını belirten RTÜK, Halk TV'ye toplamda 4 ceza kesti. 

RTÜK, Medya Mahallesi programına ceza verirken, Ayşenur Arslan’ın RTÜK’ün yangın haberleri ile ilgili yayın kuruluşlarına gönderdiği metin hakkındaki yorumlarını, Miyase İlknur’un Afganistan’a asker gönderilmesi ile ilgili eleştirilerini ve  CHP Milletvekili Atila Sertel’in Mehmet Barlas hakkındaki sözlerini gerekçe gösterdi. 

RTÜK, 4-5 Ağustos'ta yayınlanan Ayşenur Arslan ile Medya Mahallesi programı için verilen cezada, "İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez" maddesinin ihlal edildiğini belirtti. 

Gökmen Karadağ ile Açıkça programına da ceza 

RTÜK, 'Gökmen Karadağ ile Açıkça' programında ise  "Tarafsızlık, gerçeklik, doğruluk ilkelerine ve kamuoyunun özgür kanaat edinmesine aykırı içerikte yayın yapmak" ilkesinin ihlal edildiğini gerekçe göstererek ceza verdi. 

3 Ağustos’ta yayınlanan programda, yangın bölgesinden canlı bağlanan CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban'ın orman yangınlarına yapılan müdahaleye eleştirileri suç sayıldı. 

RTÜK'ten medya kuruluşlarına haber tarifi 

RTÜK, 11 Ağustos'ta televizyon kanallarının yöneticilerine, orman yangınları hakkında uyarı yazısı göndermiş, “Yayıncı kuruluşlarımız haberlerinde halkı yanlış yönlendirebilecek üsluptan sakınmaları ve abartılı ses ve görüntülere yer vermemeleri gerekmektedir” demişti. RTÜK, aksi yönde yapılacak yayınlara cezai yaptırım uygulanacağını da belirtmişti. 

Konuralp: Bu karar kurulun hukuk tanımaz hezeyanlarının ilk örneğiydi

RTÜK toplantısında alınan kararları sosyal medya hesabından duyuran Üst Kurul Üyesi Okan Konuralp sosyal medya hesabından duyurdu. İlhan Taşçı’nın toplantıdan çıkartılmasını "Bu karar kurulun hukuk tanımaz hezeyanlarının ilk örneğiydi" sözleriyle eleştirdi. 

ekran-resmi-2021-08-11-17-42-29.png

RTÜK Başkanı Şahin: Olayların çarpıtılmamasını rica ediyorum 

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, toplantının ardından Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı:

“Üst Kurul toplantısı öncesinde yaptığı sosyal medya paylaşımlarıyla ihsas-ı rey yapan Üyemiz Sayın İlhan Taşçı’nın sadece ilgili dosyaların görüşülmesi sırasında toplantıdan çıkarılmasını müzakere ettik. İlgili mevzuat çerçevesinde Üst Kurul’da yapılan oylama sonucunda RTÜK Üyesi Sn. Taşçı’nın sadece bahse konu dosyaların müzakerelerine katılmaması kararı alınmıştır. Gerçek budur. Olayın çarpıtılmamasını rica ediyorum.”