RTÜK boş geçmedi: Halk TV'ye yine ceza

RTÜK, Türkiye'nin en çok izelenen ve güvenilen haber kanalı Halk TV’ye yine ceza verdi. Özgür ve bağımsız yayıncılık anlayışıyla yoluna devam eden Halk TV'ye verilen cezaların bu seferki gerekçesi Sedat Peker’in Serhat Albayrak ve AKP Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’na ilişkin iddialarının tartışılması. RTÜK cezalarından Tele 1 ve KRT de nasibini aldı.

Türkiye seçim sürecine girerken Radyo Televizyon Üst Kurulu, (RTÜK) Halk TV'ye ceza yağdırmaya devam ediyor.

RTÜK'ün odağı haline gelen, sindirme ve yıldırma politikalarını sürdürdüğü Halk TV'ye, bu sefer de Sedat Peker’in Serhat Albayrak ve AKP Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’na ilişkin iddiaların tartışıldığı programlar sebebiyle yüzde 3 para cezası verildi. RTÜK ayrıca, yine Sedat Peker’in Serhat Albayrak ve AKP Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’na ilişkin iddialarının konuşulduğu Tele 1’e 2, KRT’ye de 1 ceza verdi.

Üç kanala verilen yüzde 3 para cezası kararının dayandırıldığı gerekçe ise bu iddiaların tartışıldığı programlarda Serhat Albayrak ve Zehra Taşkesenlioğlu’nun “küçük düşürülmesi” olarak gösterildi.

'Haber haktır'

Halk TV Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Mahiroğlu da peş peşe gelen cezalara tepki gösterdi ve "Haber haktır. Gazetecinin görevi kamuoyunu bilgilendirmek ve gerçekleri ortaya koymaktır. RTÜK, bir kez daha Halk TV'ye ceza vererek 'görevini yapma' diyor. Bu ceza bize olduğu kadar siz seyircilerimizedir. Kimse Halk TV'nin işini yapmasına engel olamaz. #HalkTVsusmayacak" dedi.

Taşcı'dan cezalara tepki

RTÜK üyesi İlhan Taşcı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda Kafa Radyo'ya da yüzde 3 idari para cezası verildiğini duyurdu. Taşcı, Halk TV, Tele 1 ve KRT'ye verilen cezalarla ilgili ise "Haklarında iddialar ithamlar bulunanlarla ilgili her zaman aklanma olanağı mevcutken ve iddiaları araştırması gereken yargıyken RTÜK’ün harekete geçmesi hayli manidar! Zehra Taşkesenlioğlu’nun polis koruma sayısı arttırılmıştı üstüne bir de RTÜK koruması geldi!" ifadelerine yer verdi.

halktv.com.tr yazarı Fikret Bila, Can Coşkun'un sunumuyla ekrana gelen Haber Masası programında konuştu.

'AKP'nin kaybedeceğini kesinleştiren adımlar'

Bila, RTÜK'ün ceza kararıyla ilgili, "Bu iktidarın süresini kısaltır, sandıkta daha az oy almasına sebep olur. Bu halk bu seçmen yasakların ne olduğunu biliyor. Bu seçmen her zaman özgürlüğü demokrasiyi, eşitliği savunmuştur, bu kez de öyle olacağı kanaatindeyim. AK Parti de yasaklara karşı çıkarak iktidar oldu, yolsuzluklarla, yoksullukla mücadele edeceğim diye iktidar oldu. İktidarı döneminde bu kavramların aksine politikalar izledi. Bunlar AKP'nin kaybedeceğini kesinleştiren adımlar" dedi.

'İktidar başka sesin çıkmadığı bir ülke yaratmak istiyor'

BirGün gazetesi yazarı Doğan Tılıç ise cezaların sürekli hale gelmesini seçim sürecine girerken ilertilen bir sindirme politikası olarak yorumladı. Tılıç "Bu konuda inanın söyleyebilecek hiçbir şey yok. Neredeyse rutine bağladınız. Halk TV ceza alıyor. Muhalif medya ceza alıyor. Ben bağlanıp bir şeyler söylüyorum, artık rutine döndü ve ben hep aynı şeyleri söylüyorum. Dahaki bağlantılarda söylediğim son sözün bir tür doğrulaması... Demiştim ki 'Seçim sürecine doğru giderken iktidar kendi dışında hiçbir sesin çıkmadığı bir ülke yaratmak ve öyle seçimlere gitmek istiyor." Meclis'te şu anda bir yasa var, sizin aldığınız cezalar var. Bu tam da her bağlantının sonunda söylediğim bu sözlerin bir başka kanıtı. Ne yazık ki zaman ilerledikçe bu süreçte benzer şeylerle çok daha fazla karşılaşacağız. Sedat Peker, onun söylediği şeyler dünyanın her yerinde tartışılıyor, bu tartışılmayacak da ne olacak. Siz bunları buralarda tartışmasanız da, zaten insanlar hayatın her alanında bunları konuşuyorlar. Baskı, şiddet, sansür, otoriterlik ne kadar artarsa artsın, sonunda gerçeğin sesi kendisine bir yol buluyor" dedi.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin bu cezaların otokratik ülkeler için bile fazla olabileceğini söyleyerek "Suçluluğun telaşı diyebilirim. Cezaların gerekçelerine baktım, birçok otokratik ülkede bile benimsenemeyecek iddialar bunlar. Ülkeyi daha fazla korku iklimine sokmak istiyorlar, bir tarafta sansür yasası, öbür tarafta ağır cezalar. Darbe dönemlerinde bile böylesine sansür ve baskı uygulanmamıştı" dedi.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer Halk TV'ye gelen cezaların 20'yi aştığını söyleyerek "Bu yıl her ay Halk TV'ye birden fazla kesildi. Galiba 20'ye yaklaştı bugünkü cezalarla. Gerekçelerine baktığınızda cezaların, ortada önemli iddialar var, yargı bu konuyu ele almıyor ama bu iddialar dile getirildi diye Halk TV'ye küçük düşürülme cezası kesiliyor. Oysa yapılması gereken yargının konuyu ele alması. Burada niyet, net bir şekilde yaklaşan seçim sürecinde Halk TV'yi Tele 1'i ve diğer kanalları susturmak" dedi.

3 hafta arayla yeni ceza

Son olarak Halk TV'ye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun küçük düşürülmesi gerekçesiyle yüzde 3 para cezası, CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır’ın narco devlet eleştirisi nedeniyle yüzde 3 para cezası ve Sözüm Var programına 5 kez program durdurma ile birlikte yüzde 5 para cezası verilmişti.

İki siteye erişim engeli getirmişti

‘İnternet yayın lisansı’ almadıkları gerekçesiyle, ABD merkezli Voice of America (Amerika’nın Sesi) ve Almanya merkezli Deutsche Welle'nin (DW), internet sitelerine RTÜK'ün talebi sonrası mahkeme kararıyla erişime engellenmişti.

Etiketler :