RTÜK’ten Halk TV’ye yine ceza

RTÜK üyesi İlhan Taşcı, Halk TV'ye verilen cezaları sosyal medya hesabından paylaştı. Buna göre, 'Sözüm Var' programına 5 kez program durdurma cezası verildi.

CHP'nin RTÜK üyesi İlhan Taşcı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarla Halk TV'ye verilen üç ayrı cezayı duyurdu. Halk TV'ye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu küçük düşürdükleri gerekçesiyle yüzde 3 para cezası, CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır’ın narco devlet eleştirisi nedeniyle yüzde 3 para cezası ve Sözüm Var programına 5 kez program durdurma ile birlikte yüzde 5 para cezası verildi.

Taşcı şunları ifade etti:

"1- RTÜK, Diyarbakır Adliyesinde babaya oğlunun kemiklerinin torba içinde verilmesinin eleştirildiği Sözüm Var programı nedeniyle Halk TVye “terörün amaçlarına hizmet edecek” nitelikte yayın yapıldığı gerekçesiyle 5 kez program durdurma,% 5 de para cezası verdi. Karar oyçokluğuyla.

2- Halk TV’ye Ayşenur Arslan’ın Medya Mahallesi programında ekonomist Mustafa Sönmez ile birlikte suçla mücadele yaklaşımını eleştirdikleri İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu küçük düşürdükleri gerekçesiyle %3 para cezası verildi. RTÜK,bakanlara koruma kalkanı olma görevi üstlendi.

3- Halk TV’ye 3.ceza da Sözüm Var programına katılan CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır’ın hep söylediği narco devlet eleştirisi nedeniyle % 3 para cezası verildi. RTÜK’e göre, iktidarı övmek dışında her türlü sorgulama ve eleştiri artık suç sayılacak! Hedef susturulmuş Türkiye!"

Cafer Mahiroğlu: Belli ki RTÜK Halk TV'siz bir seçim istiyor

Halk TV Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Mahiroğlu, RTÜK cezasının ardından Twitter hesabından bir paylaşım yaptı. Mahiroğlu, “Belli ki RTÜK , kararını vermiş Halk Tv'siz bir seçim istiyor ve buna kılıf uyduruyorlar. Verilen ceza sadece Halk TV'ye değil, tüm muhalefet partilerinedir ve halkadır.Anlaşılan bazı muhalif görünümlü sitelere ve aktivistlere verdikleri görev tek başına yeterli gelmiyor…” dedi.

İlhan Taşcı: Seçime girilen süreçte muhalefete verilen mesajdır

CHP'nin RTÜK üyesi İlhan Taşcı, Halk TV'ye verilen cezanın seçim sürecine girilirken muhalefet mensuplarının iktidarı eleştirmemesi ve ekrana çıkarılmaması için verilen bir mesaj olduğunu söyledi.

Halk TV'de 45 Dakika programına konuk olan Taşcı şöyle konuştu:

Şirin hanımın programına baktığınız zaman, olayın cezai hukuki kısmının dışında insani bir boyutu var. Bir babaya evladının kemikleri torba içerisinde veriliyor. Bu insani açıdan çok kırıcı bir tavır. Hem bizim hukukumuz hem de uluslararası sözleşmeler her insan için bir gömülme hakkının sağlanması gerektiği konusunda bir kararı var.

'Verilebilecek en ağır yaptırım'

Bir de şu var; yüzde 5 idari para cezası ve 5 kez program durdurma cezası RTÜK mevzuatı açısından verilebilecek en ağır yaptırım, bunun ötesi yok. Tavandan verilmiş durumda ceza. RTÜK başkanının yasa gereğince üst kurulun gündemini belirleme yetkisi başkana verilmiştir. Birinci gündem maddesi Halk TV, ikinci gündem maddesi Halk TV, üçüncü gündem maddesi Halk TV... Bu bile aslında bize RTÜK yönetiminin yayıncılığa bakışını ortaya koyuyor. Bir diğer programa bakıyorsunuz, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır'ın narkodevlet narkopolitika üzerine yaptığı değerlendirme var bir bağlantıda. Sonuçta seçilmiş bir kişi ve bu ifadelerini sadece Halk TV'de değil, Meclis kürsüsü ve kullandığı tüm platformlard eleştirilerini dile getirmiş. Şimdi bir muhalefet partisinin milletvekili, iktidar partisini veya onun bakanlarını sorgulamayacak ve eleştirmeyecekse toplum nezdindeki varlık nedeni sorgulanır hale gelmeyecek mi? Bir milletvekilinin susturulmaya çalışılması ve bunun üzerinden de TV'nin cezalandırılması aslında şudur: Seçime girilen şu süreçte, muhalefetin mensuplarının ve sözcülerinin ekrana çıkarılmamasının mesajıdır.

Siyasilerden tepki yağdı

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Halk TV'ye kesilen ceza ile ilgili paylaşımda bulundu.

Yeneroğlu, "Bağımsız ve tarafsız olması gereken #RTÜK, iktidarın tetikçiliğini yapmaya devam ediyor ve iktidarın talimatları doğrultusunda Anayasa'yı yok sayıyor. Ne yaparsanız yapın halk mutlaka gerçekleri öğrenecek.l Tüm kurumlarımızı zehirlendikleri bu güçten kurtaracağız!" mesajını paylaştı.

Verilen kararın susturma ve sindirme maksadıyla alındığını belirten Yeneroğlu, siyasi partilere kararı reddetmeye yönelik çağrıda bulundu.

Halk TV'de 45 Dakika programına konuk olan Yeneroğlu "Mutlaka güç zehirlenmesine son vereceğiz, tüm kurumlarımızı bu zehirli güçten kurtaracağız!" dedi.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem "RTÜK'ten verilen tamamen yanlı kararlarla Halk TV sıkıştırılıyor! Çünkü AKP'nin Türkiye'ye verebileceği hiçbir güzelliği, umudu kalmadı...." diye konuştu.

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya "İlk yapılması gereken şey RTÜK yaptığı iktidar lehine uygulamaların ifşa edilmesidir!" ifadelerini kullandı.

Gelecek Partili Serap Yazıcı verilen cezayı "Baskının artması Cumhur İttifakı'nın içinde bulunduğu aczin bir kanıtı..." diye nitelendirdi.

Özlem Akarsu Çelik ile Ankara'dan programına konuk olan Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal "Şu anda RTÜK iktidarın fillen, resmen, ilan edilmiş bir sopasına dönüşmüş durumda!" diyerek cezaya tepki gösterdi.