Reza Zarrab Hindistan'a satılan petrolün parasının nasıl Türkiye üzerinden gittiğini anlattı
ABD’nin New York kentinde tutuklu bulunan Halk Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın yargılandığı davanın görüldüğü duruşmada Reza Zarrab, tanık olarak ifade vermeye devam ediyor. Duruşmayı takip eden Katie Zavadski, Zarrab'ın "Hindistan'a satılan petrolün parasının 'Halkbank üzerinden nasıl transfer edildiğini" anlattığını aktardı.
ZARRAB HİNDİSTAN'A SATILAN PETROLÜN PARASININ NASIL TRANSFER EDİLDİĞİNİ ANLATTI
Zarrab verdiği ifadede, İran’dan alınan doğalgaz ve petrolün ödemesinde sadece Türkiye’nin değil, Hindistan’ın ödemelerinin de Halkbank üzerinden geçirildiğini itiraf ederek, ambargonun delinmesine bir ülkeyi daha doğrudan dahil etmiş oldu.
Savcının Özgür Eker adlı kişiyle yaptığı telefon görüşmelerinin dökümünü sorması üzerine Zarrab, Arap Türk Bankası’ndan Halkbank’taki hesaba para transferi yapıldığını, bu yolla İran’ın Hindistan’daki parasının Halkbank’a getirildiğini anlattı.
Zarrab, "Süleyman Aslan, İran’ın ulusalararası ödemelerine aracılık yapamayacaklarını, ancak mevcut sistemle transferlere devam edebileceklerini söyledi " ifadelerini kullandı.
"Süleyman Aslan, Mevcut sistem derken beni işaret ediyordu" diyen Reza Zarrab, Süleyman Aslan'ın "Para bu bankaya gidecek, oradan sana gelecek, senden de bana gelecek." dediğini aktardı.
PARANIN ÇIKIŞ NOKTASINI SAKLAMAK İÇİN İZLEDİKLERİ YÖNTEM?
Davayı takip eden bir başka muhabir olan Adam Klasfeld, Hindistan’daki paraların Halkbank’a, oradan da Arap Türk Bankası’na gönderildiğini ve daha sonra da Zarrab’ın hesabına aktarılarak altına çevrilerek ticarette kullanıldığını belirtti. Zarrab ise araya Arap Türk Bankası’nın sokulmasının gerekçesini “Paranın çıkış noktasını saklamak” diyerek izah etti.
İRANLILARIN HİNDİSTAN TALEBİ
Duruşmada Halkbank ve İranlı yetkililer arasındaki bir başka toplantının ayrıntılarını anlatan Zarrab, söz konusu toplantıda İranlıların baskı yaparak, Halkbank üzerinden uluslararası ödemeleri yapabilmeyi istediklerini söyledi.
Davayı takip eden gazeteci the Daily Beast muhabiri Katie Zavadski bunu şöyle aktardı:
"İlk istek, İran Ulusal Petrol Şirketi NIOC’un Hindistan’daki parasının Halkbank’taki NIOC hesabına yatırılmasıydı. Daha sonra NIOC kendileri adına uluslararası ödemelere aracılık etmesini istedi. Şemadaki bazı adımları atlamak istiyorlardı. Hint şirketi bir Halkbank hesabı açacaktı. Hindistan’daki ham petrol aracısı parayı doğrudan Halkbank hesabına yatıracaktı. Daha sonra para başka bir Türk bankasına gidecekti Daha sonra Zarrab bu bankadan bu fonları altın olarak alacak, nakite çevirecek ve uluslararası ödemeleri yapacaktı. Halkbank’ın bu yöntemi en tepeden, Süleyman Aslan tarafından kabul edilmişti. Aslan Hintliler için bu hesabın açılmamasını medyaya sızmaması koşuluyla kabul etti."
NEDEN TÜRK LİRASI?
Zarrab verdiği ifadede paranın Türk lirası cinsinden transfer edilmesinin önemi için şunları söyledi:
"Eğer dolar olsaydı, para Arap Türk Bankası’na gitmeden önce ABD’ye gitmesi gerekirdi. Eğer euro olsaydı, Avrupa’ya gitmesi gerekirdi. Türk lirası olduğu için, Türkiye’de kalabildi. Böylece uluslararası mekanizmalar tarafından tespit edilemez, dikkat çekmezdi."
AYNI SİTEMİ ÇİN'DE DE DENEMİŞLER
Zarrab, bankaların, yaptığı işlemlerin İran'la ilgili olduğunu fark ederek kendisinin Çin pazarına girmesini engellediğini söylüyor.
— seblâ (@sebla_kucuk) November 30, 2017
Soru: Çin'de işlerin durdurulana kadar ne kadar süre faaliyet yürüttün?
Zarrab: Birkaç ay. https://t.co/rTgCJEAbM1