Protestolardan sıkışan Solomon Adaları Başbakanı: Dış Güçler

Protestolardan sıkışan Solomon Adaları Başbakanı: Dış Güçler
Solomon Adaları Başbakanı Sogaware, hükümetin Tayvan yerine Çin'le diplomatik ilişkiler kurmak istemesi nedeniyle 'dış güçlerin' adalardaki protestoları tetiklediğini ileri sürdü.

Solomon Adaları Başbakanı Sogaware'nin istifasını talep eden 2 ila 3 bin arasında gösterici, başkent Honiara'da protestolar düzenlemiş, kentte yer alan 'Chinatown' mahallesindeki mağazaları ateşe vermişti.

Sputnik'in Avustralya merkezli televizyon kanalı ABC'den aktardığı habere göre, Başbakan Sogaware, yaptığı açıklamada hükümetin Tayvan yerine Çin'i resmi olarak tanımasının hükümet karşıtı protestoların gerçek sebebi olduğunu belirterek, "Tek sorun bu. Ve ne yazık ki diğer ülkeler bu çatışmayı kışkırttı ve etki altına aldı" ifadelerini kullandı.

Sogaware, "Malaita adasını etkileyen söz konusu ülkeler, Çin ile ilişkilere sahip olmamızı istemiyor ve Solomon Adaları'nı diplomatik ilişkilerden ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına, uluslararası hukuka uymaktan vazgeçirmeye çalışıyorlar" diye ekledi.

'Onların kimler olduğunu biliyoruz'

Hangi ülkelerden bahsettiğini açıklığa kavuşturmayan Başbakan, "Onların kimler olduğunu biliyoruz" dedi.

Solomon Adaları'nda Başbakan Sogaware karşıtı göstericiler, 36 saatlik sokağa çıkma yasağına rağmen büyük çaplı protestolar düzenlemişti. Avustralya yönetimi, gösterilerin büyümesi üzerine adaya asker gönderme kararı almıştı.