Prof. Dr. Şükrü Ersoy: "İstanbul Tüm Türkiye’ye Bakar, Tüm Türkiye İstanbul’a Bakamaz"

Prof. Dr. Şükrü Ersoy: "İstanbul Tüm Türkiye’ye Bakar, Tüm Türkiye İstanbul’a Bakamaz"
Marmara Depremi ve 6 Şubat depremlerinin ardından gözler yaklaşık 7.5 büyüklüğünde olması beklenen İstanbul depremine çevrildi. Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İstanbul depremi için en kötü senaryoyu açıkladı.

6 Şubat Kahramanmaraş depremleri büyük yıkıma yol açtı. On binlerce can, çürük ve usulsüz yapılan yapılar altında can verdi. Kahramanamraş depremlerinin ardından gözler İstanbul'a çevrildi. Deprem uzmanlarının senaryosuna göre 2030 yılına kadar İstanbul'da 7.5 büyüklüğüne varan bir deprem bekleniyor.

kru-ersoy.jpg
Prof. Dr. Şükrü Ersoy

"TÜM TÜRKİYE İSTANBUL'A BAKAMAZ"

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Fakültesi Dekanı ve Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şükrü Ersoy, beklenen İstanbul depremine dair en kötü senaryoyu açıkladı. “İstanbul tüm Türkiye’ye bakabilir ancak tüm Türkiye İstanbul’a bakamaz” diyen Ersoy, bu cümlesinin gerekçesini şu sözlerle açıkladı:

"Nüfus açısından 20 milyona yakın nüfus var, 1,5 milyon bina var, kültürel yapılar burada, ulusal gelirimizin en az yüzde 35’i buradan geliyor. Deprem tehlikesi var. İstanbul için çok şey yapıldı. Pek çok şey yapılsa da yeterli değil. Tüm sorun yapı stokundan kaynaklanmaktadır."

carpik-kentlesme.jpg

RİSKLİ İLÇELER

Prof. Dr. Ersoy'a göre riskli ilçeler Büyükçekmece, Küçükçekmece, Güngören, Avcılar, Bağcılar, Esenler gibi yerlerin zeminleri kötü olduğu yerler.

Ersoy, “İstanbul’da 2019’da 5.8 büyüklüğünde bir deprem paniğe neden oldu ve bazı binalar hasar aldı. Bu büyük depremin provasıydı. Ama eninde sonunda deprem olacak. 7 üzerinde, en kötü senaryo 7,5 büyüklüğünde bir deprem olması yönünde. Biz hep Kuzey kolunu konuştuk, bir de güney kolları var. Bolu’dan itibaren Marmara’nın güneyine doğru 2 tane kol var ve bu kollar da çok tehlikeli. 7 üzerinde depremler yaratabilir” dedi.

istanbul.jpg

EN SAĞLAM ZEMİN NEREDE?

Megakentin zeminini anlatan Ersoy, şunları söyledi:

"Anadolu yakasının neredeyse tamamı, Avrupa’da Haliç’in kuzey kısmına denk gelen yerler Türkiye’nin en sağlam zeminleri. Ancak yapı stoku o kadar gelişti ki depreme karşı hassas zemin üzerindeler artık. Buralardaki zeminler için daha dikkatli olmamız lazım. Aslında zemin zayıf ama uygun yapılmış bir binadaysanız güvenli yerdesiniz. Ancak en sağlam zeminde bile kötü bir binadaysanız yine tehlikedesiniz”