Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Sonbaharda yeniden bir artış yaşanacak

Halk TV'de Naz Özdeğirmenci'nin sunumuyla ekrana gelen Gündem Özel programına konuk olan Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan aşılanma oranları ve sonbaharda vaka artışlarının nasıl seyredeceği hakkında konuştu.

Aşı olmayanların konserlere girememesi, restoranlara ve kafelere girememesi, aşı karşıtlarıyla kararsız olanların protestolar yapması hakkında değerlendirmelerde bulunan Mehmet Ceyhan, sonbaharda vaka sayılarının nasıl bir artış göstereceği hakkında şöyle konuştu:

"Muhtemelen vaka sayıları düşüşe geçebilir. Bunun sebebi tedbirler değil, o da yanıltıyor insanları. Halbuki tedbir alsanız da almasanız da bir pik noktası ve sonra bir iniş noktası olan dalga şeklinde seyrediyor, bir iniş çıkış kodu olan, bir pik noktası olan dalga şeklinde seyrediyor. Sizin aldığınız tedbirler ve aşılamalar bu dalganın ne kadar büyük olacağını belirliyor" 

'En önemli covid bulaş kaynaklarında kademeli mesafe olmalı'

Virüsün yayılma hızını azaltmak adına alınan kapanma tedbirlerinin ters etki yarattığını söyleyen Ceyhan şöyle devam etti:

"Şimdi demek ki biz yüzde 80'e uzağız. Kısıtlama dediğimiz zaman kapanma anlıyorlar. Hayır kapanma kesinlikle önermiyorum. Hafta sonları kapanma tam tersi etki yapıyor. Dışarda bulaşma riski daha düşükken pozitif birisini eve kapatıyoruz ve içeride daha iyi bulaştırıyor. Benim bahsettiğim şey, en önemli üç tane bulaş kaynağı olan iş yerinde kalabalık çalışmanın önlenmesi, esnek çalışmanın yaygınlaşması, kademeli mesafe uygulanması. Daha önce uyguladık deniyor ama sadece kamu sektörü uyguladı. Özel sektör kesinlikle uygulamadı. Bir de baktınız yine önleyemiyorsunuz, vardiya usulü çalışmaya geçmeniz gerekir. Olağanüstü günler yaşıyoruz, bu günlerde bunu yapmak gerekir. İkincisi, toplu taşıma araçları, burada kademeli mesafe uygulanması gerekiyor. Üçüncüsü ev ortamı. 

'Amaç ceza değil, toplumu korumak'

Aşısızların tiyatrolara, sinemalara ve restoranlara girmesine gelebilecek yasaklara değinen Ceyhan, aşısız insanların kalabalıklar arasından virüsü yaymasının onları da toplumu da koruduğuna değinerek şöyle dedi:

Aşı kararsızı olan grubun büyük çoğunluğu tiyatroya sinemaya giden grup değil. O yüzden bir ceza gibi görünmüyor bu grup için. Zaten amaç da ceza değil. Amaç toplumu korumak, kendileri de dahil. Aşısız insanların da kalabalığa girip hastalığı almasını da önlüyorsunuz"

Yeni bir koronavirüs dalgası daha gelebilir

Tatile giden büyük çoğunluğun dönmesi ve okulların açılmasıyla beraber vakaların artışa geçeceğini söyleyen Ceyhan şöyle konuştu:

"Sonbaharla ilgili açık söyleyeyim bazı faktörler devreye giriyor. Okullar açılacak, iş yerleri açılacak, insanlar tatilden dönüp iş yerlerinde kalabalıklar oluşturacak. Böyle bir durumda vakalarda bir artış yaşamamız çok yüksek bir olasılık. Önlemek için de bir tedbir alınmayacağını anladık. Tekrar bir artış yaşayacağız, inecek vakalar belli bir sayıya. Beş bin olacak mesela sonra yeniden gevşeyeceğiz, yeni bir dalga daha gelecek"

 

Etiketler :