Prof. Dr. Ahmet Ercan Yanıtladı: "Ben Depremi Hissederken Komşum Neden Hissetmedi?"
17 Aralık 2023'te Yalova'nın Çınarcık ilçesinde 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem başta İstanbul olmak üzere Marmara'nın pek çok ilinde şiddetli şekilde hissedildi. Bu kadar şiddetli şekilde hissedilen sallantı, akıllara 7 ve üzeri beklenen büyük Marmara Depremi'ni getirdi.
Uzmanlar art arda açıklamalarda bulunurken bir başka merak edilen konu ise 'depremin hissedilip hissedilmediği'...
İstanbul'da yaşayan pek çok kişi depremi hissetti, ancak birçok vatandaş ise deprem olduğunu haberlerden, sosyal medyadan öğrendi. Peki aynı bölgede yaşayan vatandaşlardan bir kısmı depremi hissederken bir kısmının depremi hissetmemesinin sebebi ne?
"İNSANİ OLDUĞU KADAR TEKNİK OLABİLİR"
Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, bu sorunun yanıtını Hürriyet yazarı Fulya Soybaş'a verdi.
Ercan, "Eğer depremi aynı binada yaşayan biri hissediyor komşusu hissetmiyorsa bu insani bir durum olabilir. Eğer karşılıklı binalarda iseniz ve biriniz hissediyor diğeriniz hissetmiyor ise o zaman bu durum insani olduğu kadar teknik olabilir. 54 yılını deprem araştırmalarına veren bir jeofizikçi olarak bana göre çok şey tekniktir. Araştırılmalı, önlem alınmalıdır."
Aynı bölgede yaşayıp binadan binaya depremin hissedilmesi değişiyorsa Prof. Dr. Ercan, bunu "rezonans" olarak yorumladı. Prof. Dr. Ercan, 'rezonans'ı şu sözlerle açıklıyor:
"Rezonans yer ve yapı uyuşumu olarak açıklanabilir. Yerden gelen dalganın- basıncın yarattığı frekans ile yapının salınımının yani genleşmesinin daha çok olması, eğilime- boşluğa gelmesine rezonans deriz. Örneğin, genç, daha sulu- nemli, tarım alanları üzerine dikilen, 2 kattan yüksek binalar, sağlam zemine yapılan binalara göre daha çok rezonansa girebilir. Sen diyorsun ki ‘Emre son 2 depremi de şiddetli hissetti.’ Bu demek oluyor ki Emre’nin yaşadığı bina rezonansa girmiş yani zeminden gelen frekansı daha çok hissetmiş. Emre de binasının o titreşimi hissettiği ve salladığı kadar çok sallanmış."