Prenses India Atatürk’ü anlattı

Prenses India Atatürk’ü anlattı
Sürgünde ölen Afgan Kralı Amanullah Han’ın kızı Prenses India, babası ile Atatürk arasında ordu kurulmasına dair geçen konuşmayı aktardı.

Afganistan’ın nasıl bu duruma geldiği analiz edilmeye çalışılırken gözler tarih sayfalarına da çevrildi. Sürgünde hayatını kaybeden Afganistan Kralı Emanullah Han’ın kızı Prenses India, konuştu.

Prenses India, "Atatürk, babama çok iyi bir tavsiyede bulunmuş. O da; Afganistan’ın güçlü bir orduya sahip olmasıydı. Ama babam belki de onu dinlemedi" dedi.

‘Afganistan modernleşemedi’

Amanullah Han’ın hayattaki iki kızından biri olan, Roma’da yaşamını sürdüren Prenses India, 10 yıl tahtta kalan babasının neden Afganistan’ı modernleştirmeyi başaramadığını, Atatürk’le olan sağlam dostluklarını anlattı.

Dw Türkçe’de yer alan habere göre,  Prenses India, "Atatürk, babama çok iyi bir tavsiyede bulunmuş. O da; Afganistan’ın güçlü bir orduya sahip olmasıydı. Ama babam  belki de onu dinlemedi" diye konuştu.

India, babasının Atatürk'ün tavsiyesine yanıtında "Güçlü bir orduya neden gerek duyayım. Halk beni seviyor."  ifadesini kullandığını belirtti.

"Babam, Atatürk'ü bir kardeş olarak görüyordu." diyen India, sözlerini "Atatürk öldüğünde babam, Türkiye'ye gönderdiği telgrafta 'Bana başsağlığı dileyin, çünkü ben bir kardeşi kaybettim’ demiş" şeklinde konuştu.

Amanullah Han’ın, yaptığı reformlarda, Mustafa Kemal Atatürk ve cumhuriyeti kuran kadrodan da etkilendiği ve onlarla dayanışma içinde olduğu biliniyor.