Mustafa Kemal Atatürk'ün Büyük Taarruz'dan 4 gün önce okuduğu kitap
Yeniçağ yazarı Murat Ağırel, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, Büyük Taarruz'dan önce "Çalıkuşu" romanını okuduğunu yazdı.
Ağırel'in bugünkü yazısının ilgili bölümü şöyle:
Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti'nin kaderinin belirleneceği zafer yürüyüşünden önce cephe hattını teftiş ederken bir şeyi de ihmal etmiyordu.
Kitap okumayı…
Zaten plan günlerce, aylarca ince ince işlenip kurgulanmıştı. Taarruzdan dört gün önce yaptığı bir davranış aslında 30 Ağustos Zaferi'nin onun için kafasında kazanılmış bir son değil, başlangıç olduğunu ortaya koyuyordu.
Büyük Taarruz sırasında Başkumandanlık karargahında vazifeli olan Binbaşı Mahmut (Soydan) Bey, o günlere ait notlarını günü gününe tutmuştu. Ve bunların bir kısmını daha sonra yayınladı.
22 Ağustos gününe dair bir notunda şöyle yazıyordu:
"Bugün Akşehir'deyiz Paşa daireden çıkmadı. Akşama kadar Çalıkuşu'nu okudu. Çok memnun oldu. Takdir etti. Herkesten evvel uyanmış, giyinmiş, çadırlar arasında dolaşıyordu…"
Çalıkuşu romanını Atatürk, Cumhuriyeti kurduktan sonra okullarda okutulmasını emretmişti. Tüm zorluklara rağmen İstanbul'da yetişmiş bir kadın öğretmenin çağdaşlığı, zor koşullara rağmen savunmasını anlatıyordu.
Kitabı okuduktan sonra cephe hattını dolaşırken "Biliyor musunuz, gece Reşat Nuri Bey'in Çalıkuşu romanını okumaya başladım. Çok beğendim. İhmal edilmiş Anadolu'yu ve genç bir hanım öğretmenin yaşadığı zorlukları ne güzel anlatmış. Bitirince İsmet'e vereceğim. Sonra sizler de okuyun" diyerek önermişti.
Evet, bunu savaşa saatler kala yapmıştı…
Ki o savaşta daha bilinmeyen ne büyük kahramanlıklar vardı.
30 Ağustos Zafer Bayramı'mız kutlu olsun
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı
Emekli Tuğgeneral Naim Babüroğlu ile söyleşi: 30 Ağustos nedir?