Pakize Suda hayatını kaybetti
Bir süredir demans hastalığıyla mücadele eden oyuncu, şarkıcı ve yazar Pakize Suda, 71 yaşında hayatını kaybetti. Suda'nın ölüm haberini yeğeni Dilara Elagözlü, duyurdu. Elagözlü, yaptığı açıklamada, "Bir süredir rahatsız olan ve tedavi görmekte olan sevgili teyzemiz Pakize Suda, beynine pıhtı atması sonucu bu sabah yaşamını yitirmiştir. Çok üzgünüz. Sevenlerine başsağlığı diliyoruz. Cenaze bilgilerini daha sonra paylaşacağım" ifadelerine yer verdi.
Oyuncu, yazar ve şarkıcı olan Suda, Fethiye Devlet Hastanesi'nde tedavi görüyordu.
'Her şeyi unutarak ölmek istiyorum'
İzmir'in Çeşme ilçesinde yaşayan oyuncu, yazar Pakize Suda’ya, "akıl zayıflığı" yaşadığı belirtilerek opera sanatçısı ablası Ayşe Suda tarafından vesayet davası açılmıştı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda düzenlenen rapor üzerine mahkeme, Pakize Suda'ya yeğeni Dilara Elagözlü'nün (46) vasi olarak atanmasına karar verilmişti.
Yeğeni Dilara, Suda'nın hastalık sürecini 2021'de şöyle anlatmıştı: "Teyzemin bu rahatsızlığı 6-7 seneye dayanıyor. Unutmalarla, eşyalarını kaybetmelerle başladı. Birlikte çalıştığı insanlar da bunu fark etti. Kendisi bu rahatsızlığını uzun süre kabul etmedi. Kendinde olduğu süre içinde 'siz kendinize bakın' dedi. Anneannemin ve teyzemin arka arkaya rahmetli olmasıyla, yaşadığı duygusal şeylerde bu hastalığı tetikledi. Tiroid haplarını belli bir süre kullanmadı. Bana bir konuşmamızda 'her şeyi unutarak ölmek istiyorum' dedi. 18 yaşından beri kendi yaşamayı tercih etmiş, kedileriyle mutlu olan bir insan. Sinirli ve şüpheci yapısı hastalıkla daha da gelişti. Birkaç senedir sözlerine itibar edilemeyecek bir hale geldi. 3 sene önce etrafından bize şikayet geldi, evine gittim. Evi çok dağınıktı. Toparlamak istedim ama izin vermedi. Doktorları çağırmak istedik ama kabul etmedi."
Pakize Suda kimdir?
Pakize Suda 23 Nisan 1952 yılında İzmir'de doğdu. Oyuncu, kitap ve köşe yazarı olan Pakize Suda, pek çok gazetede köşe yazarlığı yaptı, Hürriyet'te haftanın dört günü köşe yazıyordu. Suda Hürriyet'ten ayrılma sürecini şöyle açıklamıştı:
“Her şeyin görünen bir sebebi ve bir de gerçek sebebi vardır. Bana gazete tarafından sebep olarak ekonomik kriz gösterildi ve ben buna inanmak istiyorum. Belki de benden istedikleri verimi artık alamıyorlardır ama ben onlara hesap soramam. Hürriyet gazetesiyle yollarımı ayırmama herkes çok şaşırdı ama ben hiç şaşırmadım; ummadığım bir şey olmasına rağmen hiç şaşırmadım. Telefonlarım susmadı ama gerçek şu ki; bu işin içinde olduğunuz sürece varsınız, yoksanız yoksunuz. Bu iş bu kadar basit, kimler geldi kimler geçti bu piyasadan. Zaten ben bunu yaşayan ne ilk ne son insanım. Sadece şu an herkese ve her şeye yabancılaşmış durumdayım ama şundan eminim ki işimi iyi yapıyorum, iyi bir yazarım, o yüzden için çok rahat.”
Suda'nın Yenmiş Yutulmuş Sözler ve Ağız Tadıyla Sevişemedik adında kitapları bulunuyor. Pakize Suda ayrıca, Türkiye Konuşuyor, Lezzete Yolculuk gibi programlarda da sunuculuk yaptı.
Pakize Suda çok sayıda dizide ve filmde oynadı. Suda'nın yer aldığı yapımlar şöyle:
Filmler
1971: Feride
1972: Tarkan: Altın Madalyon
1985: Ayrılık Acısı
2007: Çılgın Dersane
Diziler
1998: Erguvan Yılları
2002: Pembe Patikler
2003: Hayat Bilgisi
2005: Davetsiz Misafir
2006: Sevda Çiçeği
Sunduğu programlar
- Dobra Dobra
- Her Şeyi Konuşalım
- Konuşa Konuşa
- Lezzet Yolculuğu
- Lezzete Yolculuk
- Miş Muş Lütfen Bu Konuya Girmeyelim
- Pakize Suda İle Gece Yarısı
- Pakizeli Günler
- Söylemezsem Olmaz
- Türkiye Konuşuyor
Demans nedir?
Demans tek bir hastalık ismi olmayıp, bellek ve benzeri zihinsel yeteneklerin bozukluğu ile tarif edilebilecek bir bulgudur. Demans; hafıza ve düşünme yeteneği, dikkat ve karar alma, dil ve konuşma merkezindeki bozulmalarla kendini gösterebilir. Bu hastalıkların hepsi beyinde bir takım değişikliklere neden olarak hastalıklara ait özgü bulguları ortaya çıkarır. Demans ile seyreden bazı hastalıklar kesin tedavisi olmayan ve bir daha eski hale dönmeyi imkansız kılan hastalıklar iken (Alzheimer gibi), bazıları tedavi ile düzelebilen hastalıklardır (Tiroid hastalıkları, vitamin eksikliği gibi).
Belirtiler
Demans ile seyreden hastalıklar çok farklı belirtiler ile başlayabilir ve her bir hastalığın ilerleyen dönemlerinde birbirine benzer belirtiler ve bulgular olabilir. Demans ile seyreden hastalıkların çoğunda sıklıkla aşağıdaki durumlardan bir veya birkaçı görülebilir:
- Bellek bozukluğu
- Lisan (konuşma) bozukluğu
- Dikkat bozukluğu
- Bir duruma veya konuya karar verme güçlüğü
- Görsel algı bozukluğu
- Bellek bozukluğu olarak en sık görülen tip, en son öğrenilen ve yaşanılan bilgilerin hatırlanamaması olarak tanımlanan yakın bellek kusurudur. Kişi, akşam yediklerini, bugünün tarihini, aldıkları için verdiği paranın üstünü almayı, randevularını, yemeğin altını kapatmayı, kapının üzerindeki anahtarı çıkarmayı unutur.
- Demans hastalıklarının çok büyük bir bölümü ilerleyici olup, şikayet ve bulguların başlamasından sonra yavaş bir kötüleşme dönemi yaşanır. Bu dönemde hekime gitmek ve uygun bir muayene ve değerlendirme dönemi yaşamak hastalıkların tanısı ve her hastalığa özgün olduğu düşünülen tedavi yaklaşımı açısından büyük bir önem taşır.
Kaynak:Halk TV Haber Merkezi