Osman Kavala'nın tutukluluğuna devam kararı verildi

Osman Kavala'nın tutukluluğuna devam kararı verildi
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, iş insanı Osman Kavala'nın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Gezi ve Çarşı davasının ikinci duruşmasında Osman Kavala'nın tutukluluk halinin devamına karar verilirken dava 17 Ocak'a ertelenmişti. 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararına dair itiraz edilmiş, mahkeme 10 Aralık'ta itirazı reddetmişti.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHM) iş insanı Osman Kavala'nın serbest bırakılması kararını uygulamayan Türkiye için "ihlal prosedürü" başlatmıştı.

Heyet, Kavala'nın tutukluluğunun oy çokluğuyla devamına karar verdi. Heyet gerekçesini şöyle açıkladı:

"Son tarihli değerlendirmeden bu yana hukuki durumda değişiklik olmaması gözetilerek sanık Mehmet Osman Kavala'ya isnat edilen suçun vasıf ve niteliği, yargılamanın geldiği aşama, dosyada bulunan HTS kayıtları, ve BAZ bilgileri üzerinde yapılan inceleme, dijital materyaller üzerinde yapılan inceleme sonucu düzenlenen raporlar, MASAK raporu dikkate alınarak müsnet suçlara ilişkin kuvvetli suç şüphesini gösterir somut delillerin bulunması, atılı suçların yasada öngörülen cezanın üst sınırı, adli kontrol tedbirlerinin uygulanmasının yetersiz kalacağı anlaşılmakla tutukluluk halinin devamına."

Üye hakim adli kontrolle tahliyesi görüşünde olduğunu belirtti

Üye hakim tarafından verilen karşı oy gerekçesinde ise "Sanığın savunmasının alınmış olması, delillerin toplanmış olması, dosya kapsamı, dosyanın geldiği aşama, bu aşamadan sonra delil karartma ihtimalinin olmaması, sanığın tutuklulukta geçirdiği süre, tutukluluğun bir tedbir oluşu, tutuklulukta istenilen amaca adli kontrol tedbirlerinden bir veya birkaçının uygulanmasıyla ulaşılabileceği değerlendirilerek ölçülü olmayan tutukluluğunun devamı yönündeki çoğunluğun görüşüne katılmayarak, adli kontrolle tahliyesi görüşü ve kanaatindeyim" ifadelerini kullandı.