Putin: Merkez Bankası'na karışırsam durum Türkiye'dekine benzer
Rusya lideri Vladimir Putin’in yıl sonu basın toplantısında ülkesinin iç siyaseti, dünya ekonomisi ve uluslararası ilişkiler ile ilgili değerlendirmelerde bulunuyor.
Sputnik'te yer alan habere göre, Kremlin yetkilileri toplantı öncesindeki açıklamalarında, Putin’in uluslararası sorunlara ilişkin önemli açıklamalarda bulunacağının sinyalini vererek, "Bu denli çalkantılı uluslararası ilişkiler on yıllardır görülmemişti" dedi.
Putin'den Türkiye eleştirisi
Putin, Rusya Merkez Bankası’nın para politikalarına ilişkin bir soru üzerine Türkiye’ye gönderme yaptı ve Merkez Bankası faiz oranını artırmazsa durumun Türkiye’dekine benzer bir hal alabileceğini söyledi.
Putin, "Merkez Bankası’nın nasıl çalışacağına karışmıyorum. Merkez Bankası’nı eleştirmek mümkün, fakat ben bunu yapmıyorum. İş dünyası ile iletişim içindeyim ve onların ne düşündüğünü de biliyorum. Ancak ben Merkez Bankası’nın çalışmasını olumlu değerlendiriyorum. Nitekim eğer Merkez Bankası para-kredi politikasını katılaştırırsa, o zaman Rusya’daki durum Türkiye’dekine benzer bir hal alabilir" diye konuştu.
'ABD, Çin'in en büyük ekonomi olmasını engelleyemez'
Çin'in kaçınılmaz olarak dünyanın en büyük ekonomisi haline geleceğinin altını çizen Putin, "ABD, Çin'in kalkınmasını engelleyemez. Bunu eninde sonunda anlamaları gerekiyor. Bugün Çin ekonomisi, alım gücü paritesinde ABD ekonomisinin önünde. Ama 2035'de, ama 2050'de Çin, diğer göstergelerde de kaçınılmaz olarak dünyanın birinci ekonomisi haline gelecek. ABD bunu anlamalı. Belki de, bunu anladıkları için böyle davranıyorlar, yani Çin'i dizginlemeye çalışıyorlar. Bu bir hata" ifadelerini kullandı.
'Çin'le birlikte ileri teknoloji silahlar geliştiriyoruz'
Rus lider, "Uzayda çalışıyoruz, uçak ve helikopter de dahil havacılık alanında çalışıyoruz. İki ülkenin orduları, ortak tatbikatlar yapıyor, deniz ve havada devriye faaliyetleri yürütüyor. Günlük bazda gerçekleştirilen bu yoğun çalışmalar, hem Çin hem de Rusya halkının faydasına" diye konuştu.
'Çin ile aramızda güven ilişkileri var'
Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'le aralarında güven ilişkileri bulunduğunu, birbirleriyle gerçekten dost olduklarını ve bunun iş ilişkileri kurmaya yardımcı olduğunu anlattı.
'With president Xi Jinping, we always talk as friends' - #Putin on #Russia-#China relations
— Ruptly (@Ruptly) December 23, 2021
FULL VIDEO: https://t.co/r04LOlcwpk pic.twitter.com/zm9uw2I1Ff
'Olimpiyata yönelik boykot kararı hatalı'
ABD de dahil bir dizi ülkenin 2022 Pekin Kış Olimpiyatları'na yönelik "diplomatik boykot" kararı almasını değerlendiren Putin, "Sporu bazı 'acil' siyasi sorunları çözmek için kullanmaya çalışmak bir hata. Biz sporun siyasete alet edilmesine her zaman karşı çıktık. Çin'in diplomatik ve siyasi olarak boykot edilmesi neyle bağlantılı. Çin'in kalkınmasını dizginleme girişimleriyle alakalı. Başka hiçbir saik yok ve olamaz. Spor da sanat gibi insanları birleştirmeli" diye konuştu.
'Gaz sorununu AB çıkardı biz yardıma hazırız'
Avrupalıların sebep olduğu doğalgaz sorunlarının yine Avrupalılar tarafından çözülmesi gerektiğini söyleyen Putin, Rusya'nın gaz fiyatları konusunda yardıma hazır olduğunu belirtti.
Rus lider, "Bırakalım Avrupalılar kendi sorunlarıyla uğraşsınlar, onlara zamanında müdahale etsinler ve akıllı olduklarını düşünmesinler. Kendi kendilerine yarattıkları sorunları kendileri çözmeli. Biz yardıma hazırız ve bunu yapacağız" dedi.
Putin: ABD bizi çökertmeyi planlamak yerine işbirliği yapmaları gerekirdi
Rus lider, 1998’de federal güvenlik servisi FSB’de çalıştığı dönemde ABD’de görevli olan çifte ajanların kendisine, Batı’nın Rusya’yı içeriden yıkmaya dair planlar yaptığını aktardığını söyledi. Putin, "Bizi içeriden çökertmeyi planlamak yerine bizimle işbirliği yapmaları gerekirdi" diye ekledi.
Putin'den ABD'ye Kanada ve Meksika sorusu
Rusya Devlet Başkanı Putin, NATO’nun, 90’lı yıllarda Rusya sınırları yakınlarına doğru genişlemeyeceğine dair söz verdiğini ve bu sözle Rusya’yı aldattığını ifade etti. Putin, "Eylemlerimizi, Rusya’nın güvenliğinin koşulsuz olarak sağlanması belirleyecek. NATO’nun doğuya doğru genişlemesinin kabul edilemez olduğunu açık bir biçimde belirttik. ABD füzeleri ile evimizin kapısının eşiğinde duruyor. Evimizin kapısının önüne saldırı sistemleri konuşlandırılmamasını istemek, aşırı bir istek mi? Kanada ya da Meksika sınırına füze yerleştirilseydi Amerikalıların buna tepkisi ne olurdu? Kaliforniya daha önce kime aitti? Ya da Teksas?.. Mühim olan (Rusya’nın NATO’dan talep ettiği güvenlik garantilerine ilişkin) görüşmelerin nasıl gideceği değil, mühim olan bu görüşmelerden çıkacak olan sonuç" dedi.
Bizim sınırlarımıza kadar gelen onlardı
Putin NATO'ya yönelik açıklamalarına şöyle devam etti: "90’lı yıllarda bize doğuya doğru bir inç bile ilerlemeyeceklerini söylediler. Ya ne oldu? Bizi aldattılar. Göz göre göre kandırdılar. NATO o günden bugüne tam beş genişleme dalgası gerçekleştirdi. Romanya ve Polonya’ya füze sistemleri yerleştirdiler. Onların sınırına giden biz miydik? Hayır, bizim sınırlarımıza kadar gelen onlardı. Bu nedenle bize güvenlik garantisi vermesi gereken de Batı’dır ve bunu derhal yapmalıdır, bu konuda on yıllarca sallanılmasına izin veremeyiz.
Bunda anlaşılmayacak ne var? Herkes için eşit garantiler olacağını söylediler ancak herkes için eşit güvenlik yok. Henüz 1918 yılında dönemin ABD başkanının yardımcılarından biri olan Woodrow Wilson şöyle demişti: “Rusya topraklarında bir Sibirya devleti ve dört devlet daha oluşsa dünya çok daha sakin bir yer olur.” 1991 yılında biz zaten kendimizi bölmüştük, fakat Avrupalı partnerlerimiz için bu yeterli olmadı. SSCB’nin yıkılmasından sonra dahi 146 milyon kalmıştık, bu (onlar için) çok fazlaydı."
'Rus ekonomisinde büyüme bekliyoruz'
Açıklamalarına devam eden Putin, Rus ekonomisinde 2021 sonunda yüzde 4,5 oranında büyüme beklediklerini de ifade ederek, Rusya ekonomisinde pandemi döneminde yüzde 3 oranında bir düşüş gördüklerini ama ekonominin kısa süre içinde toparlandığını söyledi.
Ülkesinin dış borcunun dünyadaki en düşük seviyeye inip yüzde 4’e gerilediğini, uluslararası rezervlerinin ise 595 milyar dolardan 625,5 milyar dolara yükseldiğini kaydeden Putin, "Tüm bunlar ekonomimizin istikrarlı olduğunun işaretidir" dedi.
Putin: Ukrayna'ya karşı tepkisiz kalamayız
Basın toplantısı devam eden Putin, Kırım'a yönelik açıklamalarda bulundu. Putin şöyle konuştu: "Ukrayna’da (2014’te) gerçekleşen darbenin ardından Kırımlıları korumayı reddetmemiz imkansızdı. Ukrayna’da darbe olmadan önce Kırım’ın Rusya’ya bağlanacağı kimsenin aklına gelmezdi. Bizim gördüğümüz şu ki Ukrayna hükümeti (ülkenin doğusundaki) Donbass’a karşı yeni bir askeri operasyonun hazırlıklarını yapıyor. Rusya’ya ise buna müdahale etmemesi çağrı yapıyorlar. Görünen o ki Ukrayna hükümetine yeni silah sistemleri tedarik edilirken bizim buna aldırış etmememiz, bakışlarımızı başka yöne çevirmemiz isteniyor, Ukrayna’da radikallerin nasıl davrandığına aldırış etmememiz isteniyor. Bunlara karşı tepkisiz kalamayız."
'Lenin ve yoldaşları Ukrayna'ya yerleştirdikleri insanlara sormadılar'
Putin: "Ukrayna’nın doğusunda, Donbass’ta neler olduğuna bakabiliriz. Burası, Sovyetler Birliği’nin yapılandırıldığı sırada dahi kendisini Rusya’nın parçası olarak görüyordu. Ancak Lenin ve yoldaşları burayı güç ile başka biçimde şekillendirdi. Önce burasını Rusya’nın içine almaya karar verdiler, sonra kararlarını değiştirdiler ve daha önce hiç var olmamış bir ülke (Ukrayna) kurmaya karar verdiler ve buraya da kimsenin nerede yaşamak istediklerini dahi sormadığı insanları yerleştirdiler"
Toplantı öncesi PCR uygulaması
Rusya Devlet Başkanı Putin’in sene sonu basın toplantısının gerçekleştiği Manej sergi salonunun girişinde gazetecilerin PCR testlerinin kontrolü gerçekleşti.
Putin’in geçen seneki basın toplantısı 4 saat 29 dakika sürmüştü. Rusya Devlet Başkanı sene sonundaki basın toplantılarını 2001 yılından beri düzenliyor.
Suriye: Vatandaşların geri dönmesi için af gündemde
Sürpriz! Resmen açıklandı: Türkiye, Rusya ile Suriyelilerin dönüşünü konuştu
Rusya'nın iddiası: Türkiye ilk fırsatta askerlerinin Suriye’den ayrılacağını bildirdi