NATO Zirvesi sona erdi!

NATO Zirvesi sona erdi!
Kuzey Atlantik Konseyi (NATO) Devlet Başkanları ile Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları hakkında düzenlenen toplantı sona erdi.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarını görüşmek üzere düzenlenen NATO Liderleri Olağanüstü Sanal Zirvesi sona erdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Maslak’ta bulunan Milli Savunma Üniversitesi’nden katıldığı zirvede NATO devlet ve hükümet başkanları, Ukrayna’daki gelişmeler kapsamındaki güvenlik durumu görüştü. Saat 17.00’de başlayan zirve yaklaşık 3 saat sürdü.

Zirve sonrası ortak açıklama: Korkunç stratejik hata

NATO zirvesi sonrası yapılan açıklamada, “Putin’in Ukrayna’ya saldırma kararı korkunç bir stratejik hatadır” denildi.

NATO liderleri, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesini ele almak için olağanüstü zirvede bir araya geldi. Toplantının ardından yapılan açıklamada, "Hiç kimse Rusya’nın yalanlarına aldanmamalı" denildi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun devlet ve hükümet başkanları seviyesinde videokonferans yöntemiyle gerçekleştirdiği olağanüstü zirvenin açılış konuşmasını yaptı.

NATO: Putin'in Ukrayna'ya saldırması kararı korkunç stratejik bir hata

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırı sonrasında olağanüstü toplanan NATO Zirvesi hakkında yayımlanan bildiride "Ukrayna'nın demokratik yollarla seçilmiş Devlet Başkanı, parlamentosu ve hükûmeti ile vatanlarını savunan cesur Ukrayna halkının yanındayız" ifadesine yer verildi.

Video konferans yöntemiyle yapılan NATO Zirvesi'nin bildirisinde Ukrayna'ya destek mesajı ve Rusya'ya kınama yer aldı.

Bildiride, Avro-Atlantik güvenliğine yönelik onlarca yıllık dönemdeki en büyük tehdidin görüşüldüğü belirtilerek "Belarus'un kolaylaştırdığı Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik tam teşekküllü işgalini en kuvvetli şekilde kınıyoruz" ifadesi kullanıldı.

"Kimse Rus hükûmetinin yalanlarına kanmamalı"

Rusya'ya derhal saldırılarını durdurması ve güçlerini çekmesi çağrısı yapılan bildiride, saldırıların acımasız ve haksız olduğu, Avrupa'da barışın bozulduğu, Rusya'nın eylemlerinden sorumlu tutulacağı vurgulandı.

"Kimse Rus hükûmetinin yalanlarına kanmamalı." ifadesine yer verilen bildiride, Rusya'nın diplomasi yolunu tercih etmediği, uluslararası hukuku ihlal ettiği hatırlatıldı.

Bildiride, "Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna'ya saldırma kararı, Rusya'nın uzun yıllar ekonomik ve siyasi bakımdan ağır bedel ödeyeceği korkunç bir hatadır. Rusya'ya büyük ve eşi görülmemiş yaptırımlar uygulanmaya başlamıştır" değerlendirmesinde bulunuldu.

"Vatanlarını savunan cesur Ukrayna halkının yanındayız"

"Ukrayna'nın demokratik yollarla seçilmiş Devlet Başkanı, parlamentosu ve hükûmeti ile vatanlarını savunan cesur Ukrayna halkının yanındayız" mesajının verildiği bildiride, NATO'nun Avrupa güvenliğinin temel ilkelerine bağlılığın sürdüğü, her ülkenin kendi yolunu seçme hakkı bulunduğu ve Ukrayna'ya siyasi ve pratik desteklerin süreceği bildirildi.

Bildiride şunlar kaydedildi:

"Rusya'nın eylemleri ışığında NATO'nun caydırıcılık ve savunma duruşu için gerekli sonuçları çıkaracağız. Müttefikler Washington Anlaşması'nın 4. maddesi uyarınca istişarelerde bulunmuştur. Müttefiklerin savunması ve güvenliği için gerekli kararları ve tedbirleri almaya devam edeceğiz. İttifakın doğusuna savunma amaçlı kara ve hava kuvvetleri, NATO bölgesi geneline deniz varlıkları konuşlandırdık.

Kendimizi olasılıklara hazırlamak ve müttefik bölgesinin güvenliğini sağlamak için NATO'nun savunma planlarını harekete geçirdik. Şimdi İttifakın doğusuna ciddi ilave savunma amaçlı güç konuşlandırması yapmaktayız. Şimdi ve gelecekte İttifakın güvenilir ve güçlü caydırıcılığı ve savunmasının sağlanması adına gerekli her türlü konuşlandırmayı yapacağız."

"İşgalin tek sorumlusu Rusya"

Aylardır yapılan uyarılara ve diplomatik çözüm çabalarına rağmen Rusya'nın, Avrupa kıtasında barışı bozduğunu vurgulayan Stoltenberg, "İşgalin tek sorumlusunun Rusya olduğunu" ifade etti.

Stoltenberg, Rusya'yı askeri harekatını derhal durdurmaya çağırarak, İttifakın Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne desteğini yineledi.

Stoltenberg şunları söyledi:

Diplomatik bir çözüm bulmak için tüm çabalarımıza rağmen aylardır uyardığımız şey gerçekleşti. Kasıtlı, soğukkanlı ve uzun zamandır planlanmış saldırının tek sorumluluğu Moskova'ya aittir.

Rusya'nın saldırılarını mümkün olan en güçlü şekilde kınıyor ve Rusya'yı askeri harekatını derhal durdurmaya çağırıyoruz. Ukrayna'nın cesur insanlarının yanındayız.

Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü, kendini savunma hakkını ve kendi yolunu seçme hakkını tam olarak destekliyoruz.

Zirveye Avrupa Birliği, Finlandiya ve İsveç liderleri de katıldı.

‘Rusya'yı swıft sisteminden çıkarın' çağrısı

NATO Zirvesi'nde liderlere seslenen Çek Cumhurbaşkanı Milos Zeman, Batı'nın Rusya'yı SWIFT sisteminden çıkarması gerektiğini, aksi takdirde Ukrayna'nın birkaç gün içinde düşeceğini söyledi.

Zeman, “İki seçeneğimiz var: ya Rusya'yı SWIFT'den çıkaracağız ya da birkaç gün içinde Ukrayna'nın Rusya tarafından tamamen işgal edildiğini göreceğiz. Ben ilk seçenekten yanayım” dedi.

NATO Zirvesinde hangi ülkeler var?

Düzenlenen toplantıya Kanada, İngiltere, Fransa, Romanya, İzlanda, Almanya, Çek Cumhuriyeti, İtalya, ABD ve Norveç’in yanı sıra İspanya, Estonya, Hırvatistan, Polonya ve Türkiye’den ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan online olarak katılım gösterdi. Genel Sekreter Stoltenberg açılış konuşmasının ardından basının çıkmasını rica ederek, NATO liderleriyle toplantının devam edeceğini söyledi. Stoltenberg'in yerel saatle 17.00'de zirveye ilişkin basın toplantısı yapması bekleniyor.