Dünya diplomasisinde savaş gündemi: Tansiyon düşmüyor
İşte, dünya diplomasisinde son gelişmeler...
Çin'den Rusya'ya yaptırım kararı!
Rusya-Ukrayna savaşının ardından Çin kamu bankalarının Rusya'ya karşı bazı önlemler alacağı duyuruldu.
Çin'in yaptırım kararları ile ilgili detay haberimiz için aşağıdaki linke tıklayınız:
Almanya Dışişleri: Ukrayna'dan kaçan herkesi kabul edeceğiz
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rusya'nın Ukrayna kuşatması ardından son gelişmelere yönelik açıklamalarda bulundu.
"Savaş nedeniyle Ukrayna'dan kaçan herkesi kabul edeceğiz" diyen Baerbock, Rusya'nın SWIFT sisteminden çıkarılması çağrısında bulundu ve "Sakin olun, mevcut yaptırımlar sadece büyük Rus bankaları geçerli" ifadelerini kullandı.
İtalya başbakanına Zelenski'den yanıt
İtalya Başbakanı Draghi'nin, Ukraynalı liderin Kiev'de saklandığını ancak telefona çıkamadığını belirttiği ifadeleri Zelenski'den yanıt geldi.
Today at 10:30 am at the entrances to Chernihiv, Hostomel and Melitopol there were heavy fighting. People died. Next time I'll try to move the war schedule to talk to #MarioDraghi at a specific time. Meanwhile, Ukraine continues to fight for its people.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 25, 2022
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, sosyal medya hesabından açıklama yaparak bazı bölgelerde çatışmaların sert geçtiğini ve insanların öldüğünü belirterek İtalya Başbakanı Mario Draghi’ye serzenişte bulundu.
Zelenskiy mesajında “Bugün saat 10:30'da Chernihiv, Hostomel ve Melitopol girişlerinde şiddetli çatışmalar yaşandı. İnsanlar öldü. Bir dahaki sefere, Mario Draghi ile belirli bir zamanda konuşmak için savaş programını değiştirmeye çalışacağım. Bu arada Ukrayna halkı için savaşmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Esad, Putin’e desteğini iletti
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşerek desteğini iletti. Esad, Rusya’nın Donbas operasyonunda yanında olduğunu belirtti.
İtalya Başbakanı: Zelenskiy'e ulaşamıyorum
İtalya Başbakanı Mario Draghi, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile sabah görüşmek için sözleştiklerini ancak Ukraynalı liderle bu görüşmeyi yapamadıklarını belirtti.
Draghi, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesine ilişkin, parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'na bilgi verdi.
Ukrayna'ya dayanışmasını ve desteğini dile getiren Başbakan Draghi, sığınaklarda ve metrolarda saklanmak zorunda kalan savunmasız insansız görüntülere ilişkin "Korkunç görüntüler ve bizi Avrupa tarihinin en karanlık günlerine geri götürüyor." dedi.
Draghi, dün akşam Belçika'nın başkenti Brüksel'de Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını görüşmek üzere olağanüstü düzenlenen AB Konseyine katıldığını belirterek şunları kaydetti:
"Dünkü Konseye Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin katıldığı an dramatik bir andı. Kiev'de gizli bir yerden bağlanıyordu. Zamanının tükendiğini, kendisinin ailesiyle beraber Rus işgal güçlerinin hedefi olduğunu söyledi. Konseye katılan herkesi etkileyen dramatik bir andı. Bu sabah buraya gelmeden önce beni aradı ve 09.30'a bir telefon randevusu belirledik ama Başkan Zelenskiy artık uygun olmadığı için telefon görüşmesi yapmak mümkün olmadı."
Finlandiya, Rusya'nın Helsinki Büyükelçisi'ni çağırdı
Finlandiya Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Helsinki Büyükelçisi'ni çağırdı
Gürcistan Başbakanı: Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımlarına ortak olmayacağız
Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, yaptığı açıklamada ülkesinin, Batı'nın Rusya'yı hedef alan yaptırımlarına ortak olmayacağını duyurdu.
Çin Dışişleri: Tüm yasadışı ve tek taraflı yaptırımlara karşıyız
Çin Dışişleri Bakanlığı, Rusya'yı hedef alan yaptırımlar hakkında yaptığı açıklamada Pekin'in tüm yasadışı ve tek taraflı yaptırımlara karşı olduğunu ve ilgili tarafların Çin'i ilgilendiren meseleleri zarar oluşturmadan ele almasını umut ettiğini belirtti.
Myanmar'dan Rusya'ya destek
Myanmar'da 1 Şubat 2021'den bu yana yönetimde olan ordunun, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri harekatını desteklediği bildirildi.
Voice of America'ya (VOA) verdiği röportajda Myanmar askeri konseyi sözcüsü General Zaw Min Tun, ordu yönetiminin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna hamlesine yönelik desteğini ifade etti.
General Zaw Min Tun, Putin'in Rusya'nın "egemenliğini güçlendirmeye çalıştığını ve bunun yapılacak doğru şey" olduğunu söyledi.
Myanmar darbe lideri Min Aung Hlaing, geçen yıl haziran ayında Rusya'ya ziyarette bulunmuştu.
Birleşmiş Milletler (BM), darbe sonrası Myanmar ordusunun Rusya tarafından da desteklendiğini bildirmişti.
Rusya'nın BM kararlarını hiçe sayarak, Myanmar'a savaş uçağı ve zırhlı araç göndermeye devam ettiği aktarılmıştı.
Avustralya, Rusya yaptırımlarını genişlettiğini duyurdu
Avustralya Başbakanı Scott Morrison, bir basın toplantısı düzenleyerek, ülkesinin Moskova'ya yönelik yaptırımları genişlettiğini duyurdu. Morrison yaptığı açıklamada, "Bugün Avustralya, ekonomik ağırlığı Moskova için stratejik öneme sahip olan oligarklara ve onların parlamentosu olan ve Ukrayna'yı yasadışı bir şekilde işgal etmek için Rus birliklerinin kullanılmasına izin veren 300'den fazla Duma üyesi daha fazla yaptırım uygulayacak" dedi.
AB'den yaptırımlar: Petrolü vuracak
Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Ukrayna'ya askeri müdahalede bulunan Rusya'ya karşı finans, enerji, ulaşım, ihracat kontrolü ve finansmanı ile vize politikası gibi çeşitli alanlarda uygulanacak yeni yaptırımları belirleyerek açıkladı.
AB üyesi ülkelerin liderleri, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyonu nedeniyle Brüksel'de olağanüstü zirve düzenledi. AB Liderler Zirvesi bitiminde, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Dönem Başkanı Fransa'nın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ortak basın toplantısı düzenledi.
Von der Leyen, AB ülkelerin Rusya'ya karşı ortak hareket edeceğine işaret ederek "Kremlin'i sorumlu tutacağız" dedi.
Liderlerin, Rus ekonomisi ve siyasi seçkinleri etkileyecek ağır ve hedefe yönelik yaptırım paketini onayladıkları belirten von der Leyen, yeni yaptırımların, finans, enerji ve ulaşım sektörlerini kapsadığını, ayrıca ihracat kontrolü ve ihracat finansman yasağı ile vize politikasını içerdiğini söyledi.
Von der Leyen, "Bu paket, Rusya'nın en önemli sermaye piyasalarına erişimini önleyen mali yaptırımları içeriyor" diye konuştu.
Yaptırımların, Rusya bankacılık piyasasının yüzde 70'ini hedeflediğine dikkati çeken von der Leyen, ayrıca savunma alanı da dahil olmak üzere önemli kamuya ait şirketlerin de yaptırım paketi kapsamında olduğunu anlattı.
Von der Leyen, "Bu yaptırımlar, Rusya'nın borçlanma maliyetlerini artıracak, enflasyonu yükseltecek ve Rusya sanayisinin temelini yıpratacak" ifadesini kullandı.
Rus seçkinlerin Avrupa'daki güvenli limanlarda paralarını saklayamayacaklarını vurgulayan von der Leyen, bu kişilerin mevduatlarını da kontrol altına alacaklarını anlattı.
Von der Leyen, enerji sektörünün Rus devletine gelir sağlayan önemli bir ekonomik alan olduğunu hatırlatarak, enerji alanına yönelik yeni yaptırımlar uygulayacaklarına işaret etti.
'Ekipman gönderimi yasaklanacak'
Rusya'nın yıllık 24 milyar avroluk petrol ihracatı gerçekleştirdiğini anımsatan von der Leyen, "İhracat yasağımız, Rusya'nın petrol rafinerilerini yenilemesini imkansız hale getirerek petrolü vuracak" diye konuştu.
Von der Leyen, Avrupa'dan Rusya'ya petrolün rafine edilmesi için gerekli ekipmanların gönderilmesinin yasaklanacağını belirtti.
Rusya'nın ulaşım sektörüne yönelik yatırımlar da uygulayacaklarını ifade eden von der Leyen, Rusya'nın mevcut ticari uçak filosunun dörtte üçünün AB, ABD ve Kanada'da inşa edildiğini hatırlattı.
Von der Leyen, "Rus hava yollarına bütün uçak yedek parça ve ekipman satışını yasaklıyoruz" dedi.
Rusya'nın ihtiyaç duyduğu çip gibi önemli teknolojilere erişimi de sınırlandırdıklarını söyleyen von der Leyen, Rus diplomat ve iş insanlarına vize uygulamasının da değişeceğini, bu kişilerin AB ülkelerine ayrıcalıklı erişime sahip olmayacağını ifade etti.
Von der Leyen, önlemlerin ABD, İngiltere, Kanada, Norveç, Güney Kore, Japonya ve Avustralya gibi ortaklar ve müttefiklere yakın biçimde koordine edildiğini sözlerine ekledi.
Liderler Avrupa'nın özerkliğini de konuştu
AB Konseyi Başkanı Charles Michel de bu gece zirve toplantısında konuşulan konulardan birinin Avrupa'nın özerkliği ve stratejik bağımsızlığı olduğunu söyledi. Enerjide Rusya'ya bağımlılığın nasıl azaltılacağını ele aldıklarını aktaran Michel, bu konuda AB Komisyonunun önerilerinin tartışıldığını, enerji tedarikinde çeşitliliği artırmaları gerektiğini bildirdi.
Michel, Avrupa'nın güvenlik ve savunma kabiliyetlerini de güçlendirmeleri gerektiğini, NATO'nun her halükarda Avrupa güvenliğinin temel taşı olduğunu, AB ülkelerinin Doğu Avrupa'yı NATO ile birlikte güçlendireceğini vurguladı.
Ukrayna'ya yapılacak yardımların da toplantıda ele alındığını aktaran Michel, insani yardımları harekete geçireceklerini, AB ülkelerine geçen Ukraynalı sığınmacıların iyi şartlarda barınmasının sağlanacağını bildirdi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da AB'nin aldığı tedbirler dışında hükümet seviyesinde de önlemler alınacağını belirterek, kendisinin bazı kişiler ve varlıklar için bu yönde talimat verdiğini söyledi.
Macron, Fransa'nın Ukrayna'ya mali yardım kapsamında ekstra 300 milyon euro taahhütte bulunduğunu paylaştı.
'Putin savaşı seçti'
Macron, Rusya'nın ayrılıkçı sözde yönetimleri tanıma kararının birkaç saat öncesinde kadar Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Minsk Anlaşmalarının uygulanmasının detaylarını konuştuklarını ifade ederek, "Dolayısıyla burada kesinlikle bir ikiyüzlülük vardı" değerlendirmesini yaptı.
Bir soru üzerine Macron, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin kendisinden, Putin’e ulaşarak, ateşkes talebinde bulunmasını istemesi üzerine Rus lider ile görüştüğünü söyledi.
Macron, "Ama gördüğünüz gibi herhangi bir etki yaratmadı çünkü Rusya Devlet Başkanı savaşı seçti" dedi.
Avrupa'nın savunmasında özerklik
Bu krizin Avrupa'nın savunmasında özerklik konusunun önemini gösterdiğini vurgulayan Macron, "Bu konu, son aylarda gündemimizdeydi ancak gelecek aylarda ve yıllarda bu meseleye daha fazla ağırlık vereceğiz. Maalesef Avrupa'nın bir güç haline gelip eyleme geçmekten başka çaresi yok." ifadesini kullandı.
Fransa: NATO aynı zamanda nükleer bir ittifaktır
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, TF1 kanalında verdiği röportajda Ukrayna'da yaşanan son gelişmelere dair açıklamalarda bulundu. Le Drian, Putin'in NATO'nun "nükleer ittifakı" olduğunu anlamasını gerektiğini söyledi.
Ukrayna'nın NATO'nun askeri olarak müdahale etmesine yönelik talebi bulunmadığını belirten Le Drian, bu ülkenin insani, finansal ve askeri ekipman yardımları istediğini belirtti.
Rusya'ya yönelik uygulanacak yaptırımların Rus ekonomi sistemini "kilitlemeye" yönelik olduğunu ifade eden Le Drian, bugün Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba ile telefonda görüştüğünü kaydetti.
Blinken'dan Çavuşoğlu açıklaması
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı telefon görüşmesinde, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine verdiği destekten dolayı Türkiye'ye teşekkür etti.
Görüşmede Blinken'ın Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri operasyonunu kınadığını aktaran ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, "Ayrıca Blinken, Rusya'nın yıkıcı eylemlerinin Avrupa ve tüm dünyada yankılanacağını kaydetti" dedi.