Naim Babüroğlu: Rusya en kötü senaryoyu düşünmüştür

Dr. Naim Babüroğlu, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşın ardından ABD Başkanı Joe Biden'in açıklayacağı ekonomik yaptırımlara ilişkin, "Bu ekonomik yaptırımı Putin gibi tecrübeli, stratejiyi iyi bilen, 3-4 hamlesini öngörebilen Rusya'nın risk analizini yapmaması mümkün mü? Yaptırımların Rusya'ya etkisini hesaplamaması mümkün mü? En kötü senaryoyu da düşünmüştür Putin'in Rusya'sı" dedi.

Dr. Naim Babüroğlu, Halk TV'de Eylül Han Tezel ile Günaydın Türkiye programında Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşın ardından ABD'nin açıklayacağı yaptırımlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Babüroğlu, "Bu ekonomik yaptırımı Putin gibi tecrübeli, stratejiyi iyi bilen, 3-4 hamlesini öngörebilen Rusya'nın risk analizini yapmaması mümkün mü? Yaptırımların Rusya'ya etkisini hesaplamaması mümkün mü? En kötü senaryoyu da düşünmüştür Putin'in Rusyası. Onun için çok rahat. Biden açıklama yaparken Putin özellikle başka bir toplantı koyuyor. "ABD ve NATO'yu ben dikkate almıyorum. Onlar benimle yarışamaz, onları küçümsüyorum" diyor. Meydan okuyor." diye konuştu.

Babüroğlu şu değerlendirmeleri yaptı:

"Kiev yönetimi önümüzdeki süreçte değişeceğini ve halkın isteğiyle değişeceğini veya oradan kaçacağını, başka ülkeye sığınacağını değerlendiriyorum. Çünkü Putin Rusya'sının hedeflerinden biri de Kiev yönetimidir. Onları iktidardan uzaklaştırmak istiyor. Putin şu anda Kiev'de kimin iktidara geleceğini belirlemiştir ve o insanlar tarafından belirlenen kitle tarafından bazı gösteri, protesto, istifa edilmesi yönünde baskı yapacaklardır Kiev yönetimine. Sonuçta Moskova'ya yönelen bir Kiev yönetimi göreceğiz.

'Ukrayna'nın NATO üyesi olması mümkün değil'

Eğer Kiev yönetimi NATO'nun ABD'nin tarihi okuyabilseydi, stratejiyi biraz analiz edebilseydi, savaşın ne olduğunu algılayabilseydi biraz Minsk 2 Anlaşmasına 'evet' derdi. Minsk 2 Anlaşmasıyla Donbas Bölgesi'nin özel bir bölge olması yönünde adım atardı. Hiç olmazsa Ukrayna Ordusu'nun ve Ukrayna'daki diğer şehirlerdeki kaçışın önü engellenirdi.

Ukrayna'nın mevcut durumda 15,20,30 yıl NATO üyesi olması mümkün değil. Bunu ABD, Putin, NATO çok iyi biliyor. Peki bunu Ukrayna yönetimi neden bilmiyor?

'Rusya en kötü senaryoyu da düşünmüştür'

ABD ve NATO buraya güç gönderir mi? Hayır. ABD ve NATO müdahale eder mi? Hayır edemez. Kınar, ekonomik yaptırım yapar. Bu ekonomik yaptırımı Putin gibi tecrübeli, stratejiyi iyi bilen, 3-4 hamlesini öngörebilen Rusya'nın risk analizini yapmaması mümkün mü? Yaptırımların Rusya'ya etkisini hesaplamaması mümkün mü? En kötü senaryoyu da düşünmüştür Putin'in Rusyası. Onun için çok rahat. Biden açıklama yaparken Putin özellikle başka bir toplantı koyuyor. "ABD ve NATO'yu ben dikkate almıyorum. Onlar benimle yarışamaz, onları küçümsüyorum" diyor. Meydan okuyor."