Rusya'nın harekatı küresel piyasaları sarstı

Rusya'nın harekatı küresel piyasaları sarstı
Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyon başlatması küresel piyasalarda fiyatlamaları olumsuz yönde etkiledi. Asya'da satışlar derinleşirken, ABD ve Avrupa vadelilerinde de hızlı geri çekilme yaşandı.

Asya hisselerinde satışlar hızlanırken, ABD endeks vadelilerinde yüzde 2'ye varan düşüş kaydedildi. Avrupa vadelilerinde düşüşle yüzde 3'e ulaştı.

Brent petrol 2004'ten bu yana ilk kez 100 doları gördü. ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 1,90'a gerilerken, altın yılbaşından bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Dünyayı ayağa kaldıran askeri operasyon

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu.

Ukrayna'nın Donbas bölgesinde yer alan Kramatorsk kentinde 2 büyük patlama sesi duyuldu.

Gelen haberler arasında Ukrayna'nın başkenti Kiev'de de büyük patlama sesleri duyulduğu bilgisi yer aldı.

ABD Başkanı Joe Biden, "Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya'dır. ABD ve müttefikleri birlik ve kararlılıkla karşılık verecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Biden, Ukrayna'daki durumu bu gece Beyaz Saray'dan izleyeceğini ve ulusal güvenlik ekibinden düzenli güncellemeler alacağının altını çizerek, "Sabah G7 liderleri ile görüşeceğim ve bunun ardından Rusya'nın Ukrayna'ya, küresel barış ve güvenliğe yönelik bu gereksiz saldırganlığı nedeniyle ABD ve müttefiklerinin yanıtını duyurmak için Amerikan halkına hitap edeceğim." değerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba operasyon sonrası ilk açıklamalarında "Putin, Ukrayna'ya karşı geniş çaplı bir savaş başlattı. Ukrayna'nın barışçıl kentlerinde saldırılar sürüyor. Ukrayna kendini savunacak ve kazanacak. Dünya Putin'i durdurabilir, durdurmalı. Harekete geçme zamanı" ifadelerini kullandı.