Ukrayna'dan Türkiye'ye kritik talep
Rusya'nın sabah saatlerinde Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlatmasının üzerine Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği'nden açıklama yapıldı.
Elçiliğin Twitter hesabından yapılan açıklamada "Rusya Federasyonu Ukrayna'ya karşı bir savaş başlattı. Barışçıl Ukrayna şehirleri bombalanıyor. Stratejik ortağımız Türkiye'yi ve dost Türk halkını bu zor zamanda bizi desteklemeye çağırıyoruz" ifadeleri kaydedildi.
#Rusya Federasyonu #Ukrayna’ya karşı bir savaş başlattı. Barışçıl Ukrayna şehirleri bombalanıyor. Stratejik ortağımız #Türkiye’yi ve dost Türk halkını bu zor zamanda bizi destelemeye çağırıyoruz.
— Ukraine in Turkey (@UKRinTR) February 24, 2022
Türkiye'den kritik talep
Büyükelçi Vasyl Bodnar yaptığı açıklamada, Türkiye’den Rusya’ya karşı yaptırım uygulamasını istedi ve Rus gemilerine Boğazlar’dan geçişin kapatılması çağrısı yaptı. Bodnar, "Türk yönetimine sesleniyorum Ukrayna’ya yardım ediniz. Çanakkale Boğazı’nın kapatılması için talepte bulunuyoruz. Rus tarafına yaptırım uygulanmasını istiyoruz. Buradaki Rusların hisselerine el konulmasını talep ediyoruz." dedi.
Büyükelçi, Rus uçaklarına Türkiye hava sahasının kapatılmasını da istedi ve "Savaştayız" açıklaması yaptı.
Ukrayna'da sıkıyönetim ilan edildiğini belirten büyükelçi, "Rusya Federasyonu ile diplomatik ilişkilerinin kesilmesi kararı alındı." dedi.
Bodnar, "Rusya'ya en güzel cevap Ukrayna'nın NATO'ya kabul edilmesiyle verilir" dedi.
'Talepleri Dışişleri Bakanlığı'na ilettim'
Bodnar son yaptığı açıklamada, "Ukrayna tarafının yardım talebini ve boğazların kapatılması talebini, Dışişleri Bakanlığı'na Türk tarafına ilettim. Türk tarafı, kararını vererek iletecektir. Montrö antlaşmasının 9.'uncu maddesi devreye koyulmalıdır" dedi.
"Rusya şimdiden zor olan sonuçlar ile karşılaştı, borsa çöktü" diyen Bodnar ifadelerini şöyle sürdü:
"Ne hızlı davranış ne de Ukrayna'nın hızlı işgali mümkün değil. Seferberliğin yanı sıra da bölgesel birlik kuvvetlerimiz de ilgili askerleri topluyor, sivil halkımız kan bağışında bulunarak yapacaklarını yapıyorlar. Türkiye tarafsız kalmamalı. Montrö antlaşması, boğazların kapatılmasında ilgili hukuki temelleri oluşturuyor. Türkiye'nin ilgili makamlarına taleplerimiz gönderildi. Yardım talebi kapsamı mali, insanı ve askeri yardımı kapsıyor."
1936 yılında imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi boğazların kontrolünü Türkiye'ye bırakıyor. Sözleşme Ankara'ya hangi savaş gemilerinin boğazdan geçebileceğine karar verme ve kendisine tehdit olarak görmesi ya da bir savaş çıkması durumunda da boğazları yabancı gemilere kapatma yetkisini tanıyor.
Dışişleri'nden Ukrayna'daki Türklere uyarı
Erdoğan ile Putin telefonda görüştü
Savaş başladı: Havaalanı, limanlar ve radar sistemleri vuruldu
Ukrayna lideri Zelenski: Kendimizi savunacağız