Naci Görür Uyarmıştı: O Bölge İçin Korkutan Araştırma Ortaya Çıktı!

Naci Görür Uyarmıştı: O Bölge İçin Korkutan Araştırma Ortaya Çıktı!
Prof. Dr. Naci Görür’ün “Uykularımı kaçırıyor” diyerek dikkat çektiği ve 7,4 büyüklüğünde deprem tehlikesine karşı uyardığı Bingöl-Karlıova hattında yapılan kritik bir çalışma sonucu ortaya çıktı. Görür'ün uyardığı bölgede çalışma yapan Dr. Öğretim Üyesi Kenan Akbayram, korkutan sonuçları açıkladı.

Prof. Dr. Naci Görür, Erzincan-Karlıova arasındaki Yedisu Fayı’na dikkat çekerek, “Sadece ben değil uluslararası deprem bilimcilerde burada deprem beklemektedir. Bu yazılıyor, çiziliyor. Erzincan ile Karlıova arasındaki kısım kırılacak. Erzincan’da olan hem 1982 hem 1939 depremlerinin stres yüklediği ve henüz kırılmayan yer burası. En az 7.4 deprem tehlikesi var” açıklaması yapmıştı.

Bingöl Üniversitesi (BÜ) Enerji, Çevre, Doğal Afet Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Kenan Akbayram'ın yürütücülüğünde kent merkezinin zemini jeofizik ve jeolojik yöntemlerle araştırıldı.

"BİNGÖL DEPREM ÜRETEBİLİR"

Dr. Öğretim Üyesi Kenan Akbayram, Bingöl'ün depremler üreteceği konusunda haberler çıktığını, bunun doğru olduğunu belirterek, ancak yaşanacak olası depremde Bingöl'ün tamamen zarar görecek gibi düşünülmesinin doğru olmadığını söyledi. Bunun tespitinin ancak bilimsel verilerle ve mühendislik çalışmalarıyla mümkün olduğunu vurgulayan Akbayram, TÜBİTAK'ın deprem konusundaki araştırmalara destek vereceğini açıklaması üzerine proje hazırladıklarını belirtti.

"HARİTALAR REVİZYONA MUHTAÇ"

Akbayram, şöyle konuştu:

"Bingöl'ün merkez ilçesinin zemininin depremlerde nasıl davranacağını anlamamız gerekiyordu. Bunun için jeofizik ve jeoloji araştırmaları ağırlıklı bir proje hazırladık. Projede, Bingöl çevresindeki fayların yapılarını, jeolojik ve jeomorfolojik olarak haritalıyoruz. Neden bunu yapıyoruz çünkü Bingöl'ün zarar görebilirliğini arttıracak şeylerden biri faylarda oluşabilecek deprem büyüklükleridir.

İleride gerçekleşebilecek olası depremlerin büyüklüklerini doğru tahmin edebilmek için fayların doğru haritalanması gerekiyor. Her ne kadar Bingöl'ün iyi fay haritaları, MTA tarafından yapılmış olsa da bu fay haritaları revizyona muhtaç. Bu revizyonu yapıyoruz. Bu, o çalışmaların kötü olduğunu göstermiyor bu arada. Sadece bizimkisi daha ayrıntılı bir çalışma.

Proje kapsamında ayrıca kent merkezinin zeminini 250 ve 500 metrede bir, çeşitli jeofizik ölçümlerle araştırdıklarını anlatan Akbayram, bu sayede depremler esnasında kentteki zeminin nasıl davranacağını öğreneceklerini söyledi.

"1500 YAPININ 500'Ü RİSKLİ DURUMDA"

Hazırlanan doktora tezlerine de değinen Akbayram, şöyle devam etti:

"Bu doktora tezlerinde il merkezindeki 1500'den fazla binanın, sokak taraması metotlarıyla kalitesi araştırıldı. Bu 1500 bina kent merkezindeki toplam 7 bin 500 binanın yapı tiplerini temsil edecek şekilde seçildi. Bunlardaki zayıflıklar belirlendi. Mevcut yer, bilimsel zemin dinamik verileriyle birleştiğinde Bingöl'de olası depremlerde hasar alabilecek alanları tespit ettik.

Araştırılan 1500'ü aşkın yapıdan yaklaşık 500'ünün, yapı kalitesinin ya da zemininin kötü olması gibi nedenlerle riskli olduğu tespit edildi. Yani ne kadar binanın yıkılabileceğini, maalesef ne kadar insanın eğer dönüşüm yapılmazsa zarar görebileceğini biliyor durumdayız. Tabii hata payları var ama bu rakamlar bizim elimizde."