Merkez Bankası nasihat verdi, müdahale etmedi

Merkez Bankası nasihat verdi,  müdahale etmedi
Merkez Bankası, TL'nin döviz karşısındaki değer kaybı sonrası açıklama yaptı. Tarihi erimeyi 'aşırı oynaklık' olarak görmeyen Merkez, "Merkez Bankası belli koşullar altında kalıcı yön amacı taşımadan sadece aşırı oynaklığa müdahale edebilmektedir" dedi.

Türk lirası, bir günde yüzde 10 değer kaybederek tarihi bir erime yaşadı. Merkez Bankası'nın yaptığı açıklamada ise "Sadece aşırı oynaklığa müdahale edilebileceğini" belirtmesi şaşkınlıkla karşılandı.

Merkez Bankası'nın açıklamasında, "Şirketlerimiz ve vatandaşlarımızın aşırı oynak piyasa koşullarında iktisadi temellerden tamamen uzak değerlerden işlem yaparak olası kayıplara karşı uyarılması lüzumu üzerine bu açıklamaya gerek duyulmuştur" denildi.

Merkez'in yaptığı açıklama şöyle:

"Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının uygulanmakta olan dalgalı kur rejimi altında kur seviyesine ilişkin bir taahhüdü yoktur.

Döviz kurları, serbest piyasa dinamiklerince arz ve talep koşullarınca belirlenmektedir.

Merkez Bankası belli koşullar altında kalıcı yön amacı taşımadan sadece aşırı oynaklığa müdahale edebilmektedir.

Döviz piyasalarında gerçekçi olmayan ve iktisadi temellerden tamamen uzak, sağlıksız fiyat oluşumları gözlemlenmektedir.

Şirketlerimiz ve vatandaşlarımızın aşırı oynak piyasa koşullarında iktisadi temellerden tamamen uzak değerlerden işlem yaparak olası kayıplara karşı uyarılması lüzumu üzerine bu açıklamaya gerek duyulmuştur"