Buldan: Doların yükselmesinin tek sebebi Cumhurbaşkanının her gün konuşması

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Doların yükselişinin tek sebebi, cumhurbaşkanının her gün konuşmasıdır. Konuştukça kendi ülkesinin yönetimini batıran tek adam yönetimi varken, dış güçlere hiç gerek yok” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin grup toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Buldan, “İktidar, ‘Türkiye ekonomisi rekor kırdı’ diyor. Biz kadınlar, işsizlikte kırılan rekorları, doların yükselişinde kurulan rekoru, ocağımıza düşen yoksulluk rekorunu en gerçek haliyle yaşıyoruz” dedi.

Buldan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

Son bir yıl içerinde 466 kadın erkek şiddeti ile bu ülkede katledildi. Biz kadınlar iyi biliyoruz ki katledilen kadınlar birer istatistik verisi, rakam değildir. Katledilen kadın sayısı 466 olsa da bir tek kadın da olsa bizim için o tek bir kadının yitirilmiş olması aynı anlamı ifade etmektedir. Her bir kadının katledilmesine karşı duyduğumuz öfke aynıdır. Katledilen her bir kadın durdurulmuş bir dünyadır. Bir kadına erkek eliyle yöneltilen her türlü suç, bütün kadınlara ve kadın kimliğine yöneltilmiş bir saldırıdır. Kaybedilen Gülistan Doku, katledilen Başak Cengiz, ölüme sürüklenen İpek Er, Nadira Kadirova, Pınar Gültekin ve daha niceleri bu ülkeden çalınmış bir bireydi. Katledilen her bir kadını onlara olan mücadele sözümüzle selamlamak istiyorum.

Saray’ın muhafız gücüne dönüştürdükleri erkek yargı, kadın katillerinin cesaret kaynağı olmuştur. Açılmayan soruşturma, yargılamaya dönüşmeyen dava kadınların yaşamına karşı süreklileşen bir saldırının kapılarını sonuna kadar açmaktadır. Nevin, Çilem, Nimet gibi ölmemek için kendi canını savunmak zorunda kalan kadınlara bir başka şiddeti de erkek yargının uyguladığını görüyoruz. Kendisini öldürülmekten koruyan kadını cezalandıran bir sistemle karşı karşıyayız.

'Geçinemiyoruz'

Bizler şu gerçekliği çok iyi biliyoruz ki bu ülkede kadınlar yoksulluğu en ağır en yakıcı haliyle yaşamaktadır. Patrondan, yandaştan, erkek ekonomiden yana olan AKP iktidarı, ekonomi politikası ile kadınlara daha çok sömürü daha çok işsizlik, daha çok yoksulluk ve açlık vadetmektedir. Tarlada mevsimlik işçi olarak çalışan kadın da makinelerin başında saatlerce üretim yapan kadın da ataması yapılmadığı için midye temizlemek zorunda kalan genç kadınlar da kayısı toplayarak, kuru üzüm ayıklayarak parmaklarında derin yaralar açılan kadınlar da, parça başı işlerde saatlerce çalışarak günün sonunda eline sadece 10 TL geçen kadınlar da aynı şeyi söylemektedir. ‘Geçinemiyoruz’ diyor kadınlar. Kadınlar gün boyu çalışıyor, günün sonunda aldığı para ile yağ alsa salça alamıyor, salça alsa ekmek alamıyor. Kişisel ihtiyaçlarını karşılamayı ise lüks görüyor.

'Erkeklerin yönettiği ekonomi batmaya mecbur'

İktidar bütün bu acı tablonun karşısında, ‘Türkiye ekonomisi rekor kırdı’ diyor. Yolsuzluk ve vurgun rekorları, üçlü beşli maaş rekorları, kara para aklama, vergi kaçırma rekorları, bütçeden Saray’a aslan payı rekorları kırarken, halka sıfır bütçe rekorları kırarken, yoksulluk altında ezilen kadınlar, AKP’nin yalan rekorlarını görüyor. Biz kadınlar işsizlikte kırılan rekorları, doların yükselişinde kurulan rekoru, ocağımıza düşen yoksulluk rekorunu en gerçek haliyle yaşarken bizim karnımız bunların yalan rekorlarına tok. Biz kadınların kuracağı bir rekor var ki bu rekorların en ihtişamlısı olacak. AKP-MHP iktidarını rekor düşüşle göndereceğiz. Rekor kaybediş ne demektir biz kadınlar bunu erkek iktidara en yakın zamanda göstereceğiz. Erkeklerin yönettiği bir ekonomi batmaya mecburdur.

'Doların yükselişinin tek sebebi cumhurbaşkanının her gün konuşması'

Büyük düşünür, büyük ekonomi yazarı dün yine konuştu. Batırdığı ekonomiyi her zamanki gibi yine dış güçlere bağladı. Konuşmasa dolar daha az fırlayacak ama yerinde duramayan, her gün konuşan bir cumhurbaşkanı var. Doların yükselişinin tek sebebi cumhurbaşkanının her gün konuşmasıdır. Konuştukça kendi ülkesinin yönetimini batıran tek adam yönetimi varken, dış güçlere hiç gerek yok. ‘Ekonomik Kurtuluş Savaşı’ yapıyorlarmış. Günlerdir bunun reklamını yapıyorlar. Bu ülkede 7’den 70’e herkesin tek bir kurtuluş mücadelesi var o da sizin soygun düzeninizden bir an önce kurtulma mücadelesidir. Bunu hep birlikte başaracağız. Bunların başka bir ekonomisti daha var, o da iki gün önce çıkmış ‘Enflasyon 10’dan 20’ye çıktı sadece 2 kat arttı ama ABD’de 7 kat arttı’ diyor Binali Bey… 7 değil 8 kat artan, 31 Mart ile 24 Haziran arasındaki farktır. Bunlar hesap, matematik, çarpma, bölme bilmiyor ama şunu bilsinler ki Türkiye halklarının zekası bir dahaki seçimlerde sizi göndermeye yetecektir."

HDP’nin bugünkü grup toplantısına 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında, kadın dernekleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Cumartesi Anneleri ile Deniz Poyraz’ın annesi ve kız kardeşi de katıldı.