Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'ndan '128 milyar dolar' ve 'kripto para' açıklaması

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'ndan '128 milyar dolar' ve 'kripto para' açıklaması
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 128 milyar dolar ve kripto para tartışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Merkez Bankası Başkanlığına atanan Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, TRT Haber, A Haber ve CNN Türk'ün ortak yayınında ekonomi gündemi ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

ekran-resmi-2021-04-23-23-04-07.png

Kavcıoğlu, 128 milyar dolar iddialarına ilişkin şu şekilde konuştu:

"Algı operasyonu yapıyorlar"

- Hazine'nin Merkez Bankası'ndaki hesaplar kullanılarak döviz alım satımıyla piyasa arzının dengelenmesi 2017'de. Televizyonlarda bu işlemlerin 2019 seçimlerinden önce yapıldığı söyleniyor, değil. Merkez Bankası dalgalı kura geçtikten sonra döviz alım ihaleleri 2016'ya kadar yapıyor, 2016'dan sonra bunu bırakıyor. Protokolün tamamen hukuki dayanağı var. Merkez Bankası'nda hukuki bir dayanağı olmayan hiçbir işlem yapılmaz. Bugüne kadar yapılmamıştır, bundan sonra da yapılmaz. Bu protokol dahilinde, 2017 Şubatından itibaren yapıldı. 2020'de yapılmasının nedeni de pandemi şartları. Bu işlemler gizli yapıldı, protokol açıklanmadı, rakamlar verilmiyor. Peki siz bu rakamları nereden biliyorsunuz? Biz bu rakamları açıklamadık. Dünyada en şeffaf veri açıklayan merkez bankalarından biri Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'dır. 

- Günlük olarak açıklanır. Analitik bilanço okumasını bilen herkes buradan bu rakamları alır. Bizim analitik bilançomuzda o veriler günlük yayınladığı için zaten orada var. Gizlenen  saklanan bir şey yok. Belirli rakamlarla insanları bir yere götürmek için kullanılan bir algı operasyonu. Veri açıklama konusunda dünyadaki en iyi merkez bankalarından biriyiz. Günlük olarak her şeyi görme şansınız var."

"O Rezervler sadece yer değiştirdi"

Kavcıoğlu rezervlere ilişkin şu ifadeleri kullandı:

- Bankaların, piyasaların ihtiyacı olan TL'yi Merkez Bankası karşıladı. Merkez Bankası'nın kaybolan rezervleri' diyorsunuz ya, o rezervler sadece yer değiştirdi. Benim rezervlerimden çıkıp banka hesaplarına döviz olarak giden parayı ben o parayı tekrar alıyorum döviz olarak, piyasaya TL veriyorum"

"Merkez Bankası olmadığı kadar iyi durumda"

- Bir şeylere ulaşmak için değişik hesaplara gitmeye gerek yok. Merkez Bankası olarak T.C. Devleti olarak olmadığı kadar iyi durumda. Rezervlerin yapısı değişmiştir Türkiye’de yıllardır 120 ton altını vardı. Parasal olarak baktığımız zaman, 2019 ve 2020’de Türkiye 710 ton altına çıkıyor. Bir başka önemli nokta Türkiye’nin 120 ton altını yurtdışındayken 2018’den sonra yurtdışındaki bütün altınları Türkiye’ye getirilmiştir. 120 ton olan altın bugün 720 tondur. Türkiye’de hem rezervleri kalıcı hale getireceğiz hem de üretimi, ihracatı finanse eden bir sistemi daha iyi bir şekilde uygulayacağız.

"Şu anda 90 milyar dolar brüt rezervimiz var"

- Cevherden altın üretimi TL olarak Merkez Bankası rezervlerine alınıyor. Bu yılık 50 ton 80 tona çıkacak. Bundan daha önemli bir rezerv kaynağı olabilir mi Şu anda 90 milyar dolar brüt rezervimiz var. Döviz talebi var dedik. Merkez Bankası bu talebi döviz verip TL olarak karşıladı. Sonuçta bu TL şu an banklıların ihtiyacı olan TL’yi Merkez Bankası tekrar piyasaya veriyor. 630 milyar piyasaya para veriyoruz. 300 küsur milyarını swap işlemleri ile piyasayı fonluyoruz. Benim rezervlerimden çıkıp bankacılık sektörü hesaplarına giden parayı o dövizleri swap ile alıyorum rezervime piyasaya döviz veriyorum.  Bir rezerv kaybı, para kaybı söz konusu değil.  

"Merkez Bankası’nda 1 yanlış olmaz"

- Merkez Bankası’nda 1 yanlış olmaz. Günlük veri açıklayan bir Merkez Bankası’ndan nasıl yanlışlık olabilir? Bu kadar şeffaflık varken siz bu rakamları telaffuz ederken hala bizim bir şeyler gizlediğimizi söyleyerek kamuoyunun kafasını karıştırmanın nasıl bir anlamı olabilir?

"Dünyanın en şeffaf merkez bankalarından biri"

- Merkez Bankası bireylere dolar satmıyor. Düşük kurdan döviz satmak mümkün değil. Yapmak isteseniz dahi yapamazsınız.

- Merkez Bankası dünyanın en şeffaf merkez bankalarından biridir. Gizli kalsaydı, biz kimseye 128 rakamını söylemedik. Bu arkadaşlar bu sayıyı nereden aldılar? 

- Kafa karıştırmak için algı operasyonu yapıyorlar.

- 2020 sonu itibarıyla reel sektörün döviz pozisyon açığı 208 milyar dolardan 157 milyar dolara indi. Bu, rezervlerden ya da Merkez Bankası'nın yaptığı bu işlemlerden karşılandı. Sizin bu talepleri bir şekilde karşılamanız lazım. Karşılamazsanız, o zaman oluşacak şeylerle Türkiye yüzleşecektir, karşı karşıya kalacaktır.

Pandemide işsiz müzisyenler intihar etti: Kavcıoğlu "kimsenin burnu kanamadı" dedi

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, 100'ün üzerinde müzisyen pandemi döneminde işsiz kaldığı için intihar etmesine rağmen "Hiç kimsenin burnu kanamadan 2020 pandemi krizi atlatılmıştır" açıklaması yaptı.

- O gün öyle yapıldı, böyle yapıldı. Sonucuna bakalım. Hiç kimsenin burnu kanamadan 2020 pandemi krizi atlatılmıştır.

- Türkiye'nin 90 milyar dolar brüt rezervi bulunmaktadır.

- Benim rezervlerimden çıkıp bankacılık sektörü hesaplarına giden parayı o dövizleri swap ile alıyorum rezervime piyasaya döviz veriyorum. Bir rezerv kaybı, para kaybı söz konusu değil.

- Merkez Bankasının rezervleri varlık ve yükümlülük olarak yer değiştirdi. Sıkı para politikasına devam edeceğiz.

Kripto para düzenlemesi

- Hassas bir konu, farklı bir boyuta doğru gidiyor. Altyapı, düzenleme ve kontrol mekanizması yok. Sadece yasaklayarak bu olayı çözemezsiniz. Bu platformlara aracılık eden kuruluşların altyapıları sağlam değil. Bankalar aracılığı ile ödeme yapabilirisiniz dedik. Düzenlemelerle ilgili çalışıyoruz. Para yerine kullanımını yasakladık. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın koordinesinde kripto para düzenlemesi çalışılıyor.

"Nereye gittiğini bilemiyoruz bu kripto paraların"

- Tanımı yok; varlık mı, mal mı? Birçok belirsiz soru işareti var. İki hafta içerisinde çalışmaların bir noktaya geleceğini tahmin ediyorum. Dünyada da örnek alabileceğiniz bir uygulama yok.

- Çok ciddi bir kripto para trafiği var. Giden para geliyor mu belirsiz. Nereye gittiğini bilemiyoruz bu kripto paraların. Avrupa ve ABD'ye giden bir kripto akışı var. Biz bu konuyu birkaç hafta içerisinde; SPK, BDDK, bakanlık kendi düzenlemelerini yapıyor.

- Kripto dünyasıyla ilgili neler yapıldığını, düzenlemenin ne olduğunu bilmeyen kişiler var.