Mahkemeden emsal karar: Barış Akademisyeni'nin pasaportu iade edilecek

Akademiden ihraç edilen Barış Akademisyenleri'nden Dilek Hattatoğlu'nun yeşil pasaportuna el konuldu. Hattatoğlu, 2019 yılındaki kanun değişikliği sonrası, mahkemeye başvurdu. Mahkeme emsal karara imza atarak yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Haber: Gül Gündüz

11 Ocak 2016'da Türkiye'nin farklı illerinden birçok akademisyen "Bu Suça Ortak Olmayacağız" isimli bildiriye imza atmış ve bu yüzden 'Barış Akademisyenleri' olarak anılmaya başlanmışlardı. O imza sonrası pek çok isim akademiden ihraç edilmişti.

Muğla'daki Sıtkı Koçman Ünivesitesi'nde akademisyen olan Dilek Hattatoğlu 2017 yılının Nisan ayında ihraç edildi, pasaportuna da el konuldu.

2019 yılında kanunda gerçekleştirilen değişiklik sonrası ihraç edilmiş olanlar için itiraz başvuru hakkı tanındı. Hattatoğlu, bu değişiklik sonrası konuyu yargıya taşıdı. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vererek, emsal bir karara imza attı. Konuyla ilgili konuşan Hattatoğlu'nun avukatı Meriç Eyüboğlu, "Artık OHAL süreciyle kamu görevinden çıkarılanlar, yeşil pasaportlarını alabilecekler bu karar bu anlama geliyor" dedi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı raporuna göre, akademisyenlerin yüzde 14,2’sinin çalıştıkları işte aldıkları ücret asgari ücretin dahi altında kalıyor. Akademisyenlerin yüzde 36,8’inin sosyal güvencesi bulunmazken her 10 akademisyenden birinin sağlık güvencesi bulunmuyor.