Maden Faciasında Türkiye Müdürünün İfadesi Ortaya Çıktı!
Erzincan İliç’teki maden ocağında yaşanan faciaya ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında altın madeni ocağını işleten Anagold Madencilik isimli şirketin “Türkiye Ülke Müdürü” Cengiz Demirci, geçtiğimiz pazar günü yakalanarak gözaltına alınmış işlemlerinin ardından yurt dışına çıkış yasağı getirilerek adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.
"BANA TALİMAT VERİLMEDİ"
Madendeki göçüğün gerçekleştiği gün şirkette bir toplantısı olmadığını ve Anagold Madencilik Halkla İlişkiler Koordinatörü Onur Acar’ın araması üzerine haberi olduğunu ileri süren Demirci, şunları söyledi:
“Görüşmede bana çok gürültü duyduğunu ve yığın liç sahasından geldiği şeklinde bilgi verdi. Bu kişinin bana bilgi vermekle yükümlülüğü yoktur. Kişisel ilişkimiz nedeniyle bilgi verdi. Orada bulunan kişilere olay hakkında detaylı bilgi almak için ulaşmaya çalıştım. 1.5 saat sonra olayın detayı ile ilgili mail geldi. Ben Iain (Tutuklanan Kanadalı yetkili Iain Ronald Guille) ile görüştüm. Kendisine bütün operasyonu durdurmayı unutmaması gerektiğini söyledim. O da bana zaten durdurduğunu söyledi. Ben zaten 24 saat boyunca bütün durumdan haberdar oldum. Ben de hemen üstüm olan Bill Macnevin’i aradım. Olaydan haberdar olduğunu söyledi. Bana herhangi bir talimat vermedi.
"ÇATLAK MAİLİNİ GEÇ GÖRMÜŞ"
SSR Mining şirketindeki 5 kişilik üst yönetici kadrosuyla online toplantı yaparak yapılması gereken hususları görüştüm. Gerekli bilgileri toplayarak 16 Şubat’ta Türkiye’ye geldim. Olaydan 2 saat önce Iain benim mail adresime bilgilendirme amaçlı 3 adet çatlağın fotoğrafını ve alınan önlemleri mail gönderdi. Ben bu maili saat farkı nedeniyle görmemişim. Hatta olaydan sonra direktör arkadaşların beni uyarması sonucunda olaydan 3 gün sonra maili gördüm. Böyle durumlarda oradaki sorumlu bütün üst yöneticilere bilgi amaçlı mailler atmaktadır. Bunlar rutin bilgilendirme amaçlıdır. Bununla ilgili Iain aslında benden herhangi bir talimat almak için bu maili atmış değildir. Böyle durumlarda maden sahasının çok tehlikeli sınıf kategorisinde bulunması nedeni ile en alttaki işçinin dahi durdurma yetkisi bulunmaktadır. Buradaki durumda en yetkili kişi Iain’dir. Zaten o da durdurma kararı vermiş. Ancak neden söz konusu yerde incelemeler yapıldığını bilmiyorum.”
“DENETİMİN NASIL YAPILDIĞINI BİLMİYORUM”
“Buranın denetimini, kimin hangi aralıklarla ne şekilde yaptığını bilmiyorum. Bildiğim kadarıyla olay nedeniyle 9 işçi halen bulunamamıştır. Bunları hangi görevde, hangi şirkette çalıştıklarını tam olarak bilmemekle 4 işçinin Anagold işçisi diğerlerinin ise alt yüklenici işçisi olduğunu biliyorum. Ben alt yüklenicilerin de kimler olduğunu bilmiyorum. Bu kişilerin hangi amaçla yığın liçinde olduğunu da bilmiyorum.
"9 İŞÇİDEN HABERDAR BİLE DEĞİLDİM"
Kaybolan 9 işçinin de görevlerini bilmiyorum. Ben olay öncesinde kimseye herhangi bir talimat vermedim. Çünkü haberdar değildim. Haberdar olsam durdururdum. Bu olaya neyin sebebiyet verdiğini bilmiyorum. Radar sistemindeki uyarı hakkında uyarının ne şekilde olduğunu hangi ivmede olduğunu bilmemekteyim. 2023 yılı aralık ayında radar sisteminde ait cihazların bu yılki bütçeye girdiğini biliyorum. Hatta alımı ile ilgili onay alındığını bilmekteyim. Bu cihazlar yurt dışından alındığı için alım süreci uzamış olabilir. Normalde belirli aralıklarla rutin patlamalar olmaktadır. Ancak olayın olduğu gün patlama yapılıp yapılmadığını bilmiyorum. Eğer olmuşsa da yığın liç sahasına tehlike arz edip etmediğini bilmiyorum. Konteynerların oraya ne şekilde kimin talimatı ile konulduğunu bilmiyorum. Çatlaklar ile ilgili patlama birimine bilgi verilip verilmediğini bilmiyorum. O gün solüsyon sisteminin durdurulup durdurulmadığını bilmiyorum. Kimin ne şekilde önlem alıp almadığını sonradan öğrendim. Zaten bu konuda talimat verme yetkim bulunmadığı için bilgim de bulunmamaktadır. Projelerin denetlenip denetlenmediğini bilmiyorum. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum.”