Kripto Düzenlemesi Kabul Edildi! 10 Soruda Yeni Sistemin Detayları

Kripto Düzenlemesi Kabul Edildi! 10 Soruda Yeni Sistemin Detayları
Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren Sermaye Piyasası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Peki bu düzenleme neyi kapsıyor? İşte 10 soruda yeni sistemin detayları.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren Sermaye Piyasası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni kabul etti. Teklifin yasalaşması halinde, kripto varlık ekosisteminde önemli değişiklikler olacak.

thumbs-b-c-7ea28ab0f6e9782d6681e4b1b023489d.jpg

Peki, bu değişiklikler neler?

İşte bilmeniz gereken 10 şey:

1. Yasal Altyapı: Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler Sermaye Piyasası Kanunu'nda yer alacak. Bu kanuna kripto varlıklara ilişkin tanımlar eklenecek.

2. Lisans Zorunluluğu: Kripto varlık hizmet sağlayıcıların (KVHS) faaliyete başlaması için Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) lisans alması zorunlu olacak. Lisans için KVHS'lerin bilgi sistemleri ve teknolojik altyapıları TÜBİTAK'ın belirleyeceği kriterlere uygun olacak.

thumbs-b-c-0588eb15edd4729dc4af557433ebff5a.jpg

3. Platformlarda Fiyat Belirleme: Platformlarda fiyatlar serbestçe oluşacak. Platformlar, piyasa bozucu eylemleri önlemek için emir ve işlem esaslarını belirleyecek ve gerekli gözetim sistemlerini kuracak.

4. Cüzdan ve Fon Kayıtları: Müşterilerin kripto varlık transferlerinin gerçekleştirildiği cüzdanlara ve fon transferlerinin gerçekleştirildiği hesaplara ilişkin kayıtlar, KVHS'ler tarafından güvenli, erişilebilir ve takip edilebilir şekilde tutulacak.

5. Müşteri Varlıklarının Güvenliği: Müşterilerin kripto varlıkları KVHS'ler tarafından kendi cüzdanlarında bulundurulması esas olacak. Müşterilerin kendi cüzdanlarında bulundurmayı tercih etmedikleri kripto varlıklara ilişkin saklama hizmeti, yetkilendirilmiş bankalar veya KVHS'ler tarafından sunulacak.

thumbs-b-c-afc8bd26335bd70a14d1e8821a86d670.jpg

6. Sorumluluklar: KVHS'lerin hukuka aykırı faaliyetleri ve nakit ödeme veya kripto varlık teslim yükümlülüklerini yerine getirememelerinden kaynaklanan zararlardan KVHS'ler sorumlu olacak.

7. El Koyma: Müşterilerin nakit ve kripto varlıkları, KVHS'lerin borçları nedeniyle haczedilemeyecek, rehnedilemeyecek, iflas masasına dahil edilemeyecek ve üzerlerine ihtiyati tedbir konulamayacak.

8. İzinsiz Faaliyet Cezası: İzinsiz KVHS faaliyeti yürüten gerçek ve tüzel kişilere 3 ila 5 yıl hapis ve 5 bin ila 10 bin gün adli para cezası verilecek.

thumbs-b-c-bbbc8c3f2bc6e3b8fce80c888a96ba3a.jpg

9. Vergilendirme: Düzenlemeyle vergilendirme getirilmiyor. KVHS'ler tarafından bir önceki yılki faiz gelirleri hariç tüm gelirlerinin %1'i SPK ve %1'i de TÜBİTAK bütçesine ödenecek.

10. Mevcut KVHS'lerin Durumu: Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte KVHS faaliyeti yürütenler, 1 ay içinde SPK'ya başvurarak lisans alacak veya tasfiye kararı alacak. Tasfiyeye gitmeyen kuruluşlarda hesapları bulunan müşterilerin transfer taleplerinin yerine getirilmemesi suç oluşturacak.