Akbelen'de bilirkişi raporu: Kömür zararlı ama gerekliymiş

Akbelen'de bilirkişi raporu: Kömür zararlı ama gerekliymiş
Akbelen Ormanı'nda keşif yapan bilirkişi heyeti raporunu açıkladı. Raporda dört uzman, maden faaliyeti sonucunda ormanın ve var olan ekosistemin, geri dönüşü olmayacak şekilde ortadan kalkacağını söylerken, bilirkişilerden ikisi, 'termik santrale kömür gerektiği' görüşünü bildirdi.

Muğla İkizköy Akbelen Ormanı’nda Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ’nin (YK Enerji) tarafından iki termik santrale kömür sağlamak için genişletilmek istenen kömür madeni sahasında Mart ayında yapılan bilirkişi keşfinin raporu, Muğla 1’inci İdare Mahkemesi‘ne sunuldu.

Bilirkişi raporu: Enerji ihtiyacı için kömür gerekli

Uzmanların yazdığı raporda, kömür maden projesinin, ormana ve ekosisteme geri dönülmez zararlar vereceği bilimsel olarak ortaya koyuldu. Oy birliği ile maden projesinin iptali yönünde görüş bildiren heyetten iki uzman ise, ‘enerji ihtiyacının karşılanması için kömür gereklidir’ görüşü bildirdi.

İkizköylülerin avukatından yanlış itirazlara karşı dilekçe

Yeşil Gazete'nin haberine göre, İkizköylülerin avukatı Arif Ali Cangı, mahkemenin, bütün bunlara rağmen uzmanlara “Madenden kömür çıkarılmasının gerekliliğine” dair soru sormasının kabul edilemez olduğunu söylüyor. Av. Cangı, madenin hukuksuzluğuna dair ağırlıklı görüş veren bilirkişi raporunun bu kısmının dikkate alınarak, projenin devamını savunan iki uzmanın yanlış itirazlarına karşı dilekçe verdi.

'İşlemin iptali için yeterli'

Altı uzmanlık alanından dördünün, işlemin yaratacağı ekolojik yıkımı tespit ettiğine dikkat çeken Cangı, diğer iki uzmanlık alanının tespit ve değerlendirmelerine itiraz ettiği dilekçede, “Dört uzmanlığın projenin hukuka aykırılığını ortaya koymuş olmasının işlemin iptali için yeterli olduğu açıktır” dedi.