KKTC Başbakan Yardımcısı ülkenin yeni adını Halk TV’de açıkladı: Kıbrıs Türk Devleti

KKTC'nin ismiyle birlikte ‘Anayasa’yı da değiştirip başkanlık sistemini getirmeyi planladıklarını söyleyen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, Halk TV’de yaptığı açıklamada “Ülkenin adını ’Kıbrıs Türk Devleti’ koyarsak bir taşla iki kuş vurmuş oluruz” dedi.

KKTC'nin ismiyle birlikte ‘Anayasa’yı da değiştirip başkanlık sistemini getirmeyi planladıklarını söyleyen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, Halk TV’de yaptığı açıklamada “Ülkenin adını ’Kıbrıs Türk Devleti’ koyarsak bir taşla iki kuş vurmuş oluruz” dedi.

Arıklı, Erdoğan'ın 'sürpriz' olarak açıklayacağı olaya dair ''Adanın tamamının bu konuyu heyecanla bekliyor. Bizi yani Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni muhattap alan bir Birleşmiş Milletler yok. KKTC, bu konuda kendi adımını atsın ve iskana açsın, bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti'nin bu konudaki kararı önemli. Sayın Cumhurbaşkanı bu konuya dair bir karar açıklayacaksa memnuniyetle karşılarız. Çünkü Maraş'ın tamiratı için gerekli olan para 5 milyar dolar civarında bir paradır. Onun bir ekonomiye aktığını düşünün. KKTC ekonomisi bir anda havaya fırlar. Öte taraftan yıllardır mülklerinden uzak olan Rumlar'ın da hasreti bitmiş olur. Şu ya da bu şekilde kendi yaptırdıkları evlerden, mülklerden uzak kalan insanlara da bir şans veriliyor. 600 kadar Rum, Taşınmaz Komisyonu'na başvurarak evlerine dönmeye hazır olduğunu bildiriyorlar. Dolayısıyla Türk egemenliğinde, denetiminde, BM gözetiminde de pek ala böyle bir açılım yapılır. Hem ekonomik olarak bir ivme kazanılır hem de siyaseten bir adım öne geçilir'' diye konuştu.

Sistem değişikliğine dair de konuşan Arıklı, ''Bunun birkaç farklı sebebi var. Bir tanesi, BM'nin 2004 yılında Kıbrıs Türk Devleti olarak lanse etmişti ve biz öyle yer almıştık. Bu isim bize BM'nin verdiği bir isimdir. Bu isimle İslam Konferansı Örgütü'nde de diğer İslami teşkilatlarında yer alıyoruz gözlemci olarak. Dolayısıyla uluslararası ismimiz 'Kıbrıs Türk Devleti'dir. Bu nedenle ismimizi böyle değiştirirsek bir taşla iki kuş vurmuş olacağız. Bunlardan bir tanesi uluslararası hukuka uygun bir isim kullanmış olacağız hem de içeride yıllardır değiştiremediğimiz anayasayı değiştirebileceğiz. Çünkü şu anki anayasa bize oldukça sıkıntılar yaratıyor. Belki de parlamenter sistemi başkanlık sistemine geçirmiş olacağız'' dedi. 

Arıklı, başkanlık sistemine geçilebilecek olmasının nedenini ise ''Demokratik parlamenter sistem tıkanmış durumda. Demokrasi ve anayasal değişiklikleri değiştiremiyoruz. Bu sistemde 40 yılda 42 hükümet kurduk. İstikrarsız yönetimlerle KKTC'nin içinde bulunduğu reformları sağlama imkanı bulamıyoruz. Oysa başkanlık sisteminin uygulandığı Güney Kıbrıs'ta bu süre içerisinde 14 hükümet, 14 başkan seçilmiş. Bu istikrarın sağlanabilmesinin tek yolu başkanlık sistemine geçilmesidir'' diye konuştu. 

Birkaç ay içerisinde gerçekleşecek seçimlerde de ana gündeminin başkanlık sistemi ve sistem değişikliği olacağını belirten Arıklı, ''Başkanlık sistemini Türkiye'den çok daha önce gündemimize almıştık. Zaten KKTC ilan edilirken de başkanlık sistemi olsun denmişti fakat Rauf Denktaş, 'Ben başkan olayım diye sistem kuruyorlar' demesin diye parlamenter sistemi tercih etmişti. Küçük ada ülkesine en uygun sistem başkanlık sistemidir. Türkiye bize telkinde bulunmadı ama eminim ki yardımcı olur'' dedi.