Kişisel verilerinizin paylaşılmasını onaylıyorsanız dikkat! Büyük risk altındasınız...

Kişisel verilerinizin paylaşılmasını onaylıyorsanız dikkat! Büyük risk altındasınız...
Popüler soru “Kişisel verilerinizin paylaşılmasını onaylıyor musunuz?” İnternette gezinirken veya online alışveriş yaparken günümüzde çok daha fazla ilgi görüyor. Kişisel verilerin paylaşımı nedir ve neden korunması gerekir? Kişisel verilerin korunması konusuna kısaca bir göz atalım…

Kişisel veri nedir?

Kişisel verileriniz ırk, din, mezhep, etnik köken, siyasi düşünce, felsefi inanç veya diğer inançlar, dernek/vakıf/sendika üyeliği, kılık, sağlık, cinsel hayat, ceza mahkûmiyeti, biyometrik ve genetik verileriniz, telefon numaranız, SGK numaranız, özgeçmişiniz gibi kişisel bilgileriniz, video ve ses kayıtlarınız ve hatta hobileriniz. Kanuna göre, bir kişiyi doğrudan veya dolaylı olarak belirlenebilir kılan tüm veriler kişisel veri olarak kabul edilmektedir.

Kişisel verilerin korunması neden önemlidir?

Bilgi ve iletişim çağında kişisel verilerin toplanması sosyal ve ekonomik hayatın her aşamasında bir zorunluluk haline gelmiş ve bu verilerin kötü niyetli kişiler tarafından kötüye kullanılmasının önlenmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

Vatandaşlara yeterli kamu hizmetinin sunulabilmesi ve ekonomik faaliyetlerin piyasa ekonomisi koşullarına uygun olarak yürütülebilmesi amacıyla toplanan kişisel verilerin hatalı veya kötüye kullanılması sonucu doğabilecektir.

Anayasa Mahkemesi'nin 9 Nisan 2014 tarih ve E:2013/122, K:2014/74 sayılı kanununa göre “kişisel veriler, ticari işletmeler için değerli bir varlık niteliği kazanması sonucunda yaygınlaşan ve önemli boyutlara ulaşan riskler niteliği kazanmaktadır. özel sektör unsurları ve terörizm ile suç örgütlerinin kişisel verileri ele geçirme faaliyetinin artması” eskisinden çok daha önemli hale geldi. Bu nedenle kişisel veriler korunmalı ve kişilik haklarının ihlali engellenmelidir. Tüm kişisel verileriniz bir araya geldiğinde benzersiz bir veri seti oluşturur ve sizinle ilgili her şeyi ortaya çıkarır. Kişisel verilerin korunması aslında bir birey olarak varlığınızın korunması ile eş anlamlıdır.

Kişisel verilerin korunması kanunu nedir?

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 24 Mart 2016 tarihinde kabul edilen ve 07 Nisan 2016 tarih ve 29677 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu” 66 (6698 sayılı Kanun) ile hem özel sektöre ait kişisel veriler hem de ve kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili süreçleri ve yükümlülükleri düzenler.

Kanun ayrıca kanunda tanımlanan yükümlülükleri yerine getirmeyen kurumlara cezai yaptırımlar getirmektedir. Örneğin, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kullanılması ve üçüncü kişilerle paylaşılması halinde kanunda belirtilen para veya hapis cezalarının verilmesi mümkündür. Ayrıca kişisel bilgileri rızaları dışında paylaşılan kişiler dava açarak maddi ve/veya manevi tazminata hak kazanabilirler.

Daha kanun çıkmadan Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin 2014/37215, 2016/9418 N sayı ve 14.04.2016 tarihli kararına göre bir kişinin özlük dosyasının devri üzerine tazminat cezası uygulanmıştır.

Bu Kanun'un yürürlüğe girmesinden önce de benzer cezai yaptırımların uygulandığı dikkate alındığında, yeni kurallarla çok daha ağır cezalara maruz kalınması kuvvetle muhtemeldir.

Kişisel bilgilerin izinsiz kullanımı yasa dışıdır.

Kişisel Verilerinizi Korumanın Yolları

Hukukçulara göre kişisel verilerin işlenmesinde ve korunmasında bazı temel ilkelere uyulması gerekmektedir. Birincisi, kişisel verilerin işlenmesinde hukuka ve dürüstlüğe uygun hareket etmektir. Kişisel verileriniz, yalnızca özel ve devlet kurumları tarafından açık, kanuni ve belirtilen amaçlarla işlenebilecektir. Kişisel verilerinizin bu kurumlar tarafından saklanmasında da önemli bir kural bulunmaktadır. Şöyle ki, ilgili mevzuatta öngörülen süre kadar veya kişisel verilerin kullanıldığı süreyi geçmemek üzere muhafaza etmeleri gerekmektedir.

Kişisel verilerinizi başka bir kuruluşun kullanımına açtıktan sonra herhangi bir amaçla kullanılmasını engelleyemezsiniz. Ancak bu verilerin amacı dışında ve/veya üçüncü kişiler tarafından kullanıldığını öğrenmeniz durumunda yapabileceğiniz bir şey var. Verilerinizin kullanılması halinde, uğradığınız maddi ve manevi herhangi bir zarara uğramamak için söz konusu malzemenin yok edilmesini talep etme hakkınız bulunmaktadır. Bunun için öncelikle veri sorumlusu ile iletişime geçmelisiniz.

Talebiniz 30 gün içinde yerine getirilmezse ne yapabilirsiniz? Kişisel Verileri Koruma Kurulu'na ilk başvuru tarihinden itibaren en geç 60 gün içinde veri sorumlusundan yazılı veya elektronik cevap ile birlikte şikayette bulunabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi ve başvuru için kvkk.gov.tr ​​adresini ziyaret edebilirsiniz .

Kaynak: blog.quicksigorta.com

Etiketler :