Kılıçdaroğlu gündeme getirmişti: Narkotik'ten 'Bataklık Soruşturması' yanıtı

Kılıçdaroğlu gündeme getirmişti: Narkotik'ten 'Bataklık Soruşturması' yanıtı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dün TBMM'de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yönelttiği dört sorunun ardından tekrar gündeme gelen "Bataklık Soruşturması" için Narkotik açıklama yaptı.

TBMM'deki bütçe görüşmelerinde kürsüye çıkarak konuşma yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun gündeme getirdiği "Bataklık Soruşturması" ile ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'ndan açıklama yapıldı.

Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, sosyal medya platformu Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Daha önce sayfalarımızdan açıklama yapılmasına rağmen, son dönemde yaşanan tartışmalar nedeniyle Bataklık Soruşturması hakkında bilgilendirmeye ihtiyaç duyulmuştur" denildi.

"Bataklık Soruşturmasına Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde 3 Aralık 2019 tarihinde başlanmıştır" denilen açıklamada, "Bataklık Soruşturması Uyuşturucu kaçakçılığından elde edilen suç gelirlerinin aklanmasına yönelik bir soruşturmadır. Amacı suç gelirlerine ve suçtan kaynaklı malvarlığı değerlerinin aklanması suçuna müdahale etmektir. Cumhuriyet tarihinin en büyük uyuşturucuya bağlı suç gelirleri soruşturmasıdır. Örgütlü olarak suç gelirini aklayan kişiler konu edilmiştir" ifadelerine yer verildi.

'13 adli istinabe talebinden 4'üne cevap alınabildi'

Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: "Ülkemiz dışında Türk uyruklu kişiler tarafından gerçekleştirildiği tespit edilen; Hollanda, Peru, Brezilya, Fransa, İtalya, Ekvador ve Belçika'da yakalanan 18 ton civarında kokain, İspanya ve Akdeniz'de yakalanan 30 tonun üzerinde esrar ve 5 tonun üzerinde baz morfin, Hollanda ve İspanya'da yakalanan 180 kilogram civarında eroin yakalanmasına yönelik operasyonlar, soruşturmanın dayanağını oluşturmaktadır."

"Soruşturma ve kovuşturma kapsamında İngiltere, Fransa, Hollanda, Almanya, Belçika, Brezilya, İspanya, İtalya ve Sırbistan gibi ülkelerle işbirliğine gidilmiş ve 8 ülkeye 13 adli istinabe talebi gerçekleştirilmiştir. Bunlardan sadece 4'üne cevap alınabilmiştir" ifadeleriyle devam eden açıklamada, "Yargılama yurt dışında Türk vatandaşlarının karıştığı narkotik madde ticaretine dayanmaktadır. Dolayısıyla adli yardımlaşma taleplerine cevap verilmemesi ve hukuk sistemimizde tutuklulukta geçen en fazla sürenin tamamlanmasından dolayı, tutuklu sanıklar ilgili mahkememiz tarafından 8 Eylül 2022 tarihinde adli kontrol şartıyla ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştır" denildi.

Kılıçdaroğlu ne söylemişti?

Kılıçdaroğlu, "Dört soru soruyorum: İçinizde yürekli bir kişi varsa şu kürsüye gelir, İçişleri Bakanlığı bütçesi görüşülürken 'Bu soruları Kılıçdaroğlu sordu, cevabını ver' diye sorar. Süleyman Soylu'nun 'Cumhuriyet tarihinin en büyük uyuşturucu operasyonu' dediği operasyonda nasıl oldu da herkes serbest kaldı? Ne oldu? İddianamede çıkarılan sanıklarla Soylu'nun oğlunun ne ilişkisi var? İstanbul Emniyeti, Soylu'nun oğlunun aracını sanıklara kiraladığı için mi aradı?" demişti.

Etiketler :