Kenan Evren'in Cenaze Töreni İçin Protesto

Kenan Evren'in Cenaze Töreni İçin Protesto
7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in devlet töreniyle defnedilmesi birçok ilde protesto edildi.Ankara'da Devlet Mezarlığı girişinde Kenan Evren protestosuVefat eden 7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in cenazesi Ahmet Akseki Camii’ndeki...

7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in devlet töreniyle defnedilmesi birçok ilde protesto edildi.

Ankara'da Devlet Mezarlığı girişinde Kenan Evren protestosu

Vefat eden 7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in cenazesi Ahmet Akseki Camii’ndeki cenaze namazının ardından defnedilmek üzere Devlet Mezarlığı’na getirildi. Cenaze  mezarlığa getirilirken pankart açmak isteyen bir grubu, güvenlik güçleri engelledi.

Kenan Evren’in naaşı askeri cenaze aracı ve protokol eşliğinde Devlet Mezarlığı’na getirildi. Mezarlığın girişinde bekleyen bir grup sloganlar atarak, üzerinde, 'Diktatör dediğiniz adam bile dünyaya kazık çakamadan böyle gitti. Siyaseti hak, hakikat ve halk için yapın. İbret alalım' yazılı pankart açmak istedi. Ancak güvenlik ekipleri buna izin vermedi.

Büro Emekçileri Sendikası'ndan davul ve zurnalı tepki

Ankara'da Ziya Gökalp Caddesi'nde toplanan Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyesi bir grup, üzerinde "Diktatörler böyle uğurlanır" yazılı pankart açıp, Kızılay güzergahını takiben davul zurna eşliğinde Yüksel Caddesi'ndeki İnsanlık Anıtı'na yürüdü.

Burada Devrimci 78'liler Federasyonu üyeleriyle bir araya gelen BES üyeleri ortak basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklama yapan Metin Uzuner, 12 Eylül darbesinin şefi Kenan Evren ile suç ortaklarının insanlık suçu işlediklerini söyledi.

Evren ve suç ortaklarının anayasal düzeni ortadan kaldırdığını ifade eden Uzuner, şöyle devam etti:

"Türkiye toplumunu, emperyalizmle işbirliği içinde düşmanın arka bahçesi gören projenin deney alanı yaptılar. Gözaltına aldıkları 1 milyon insanı bu deneyin kobayı olarak kullandılar. Halkını seven, halkı için insani ve eşitlikçi bir dünya kurmaya çalışan herkesi düşman gördüler. Etnik temizlik yapar gibi devrimci temizliği yaptılar. Demokrasiyi kurma ve kollama adına yaptıkları darbeden demokrasi çıkmadı. Yurttaşlara, Türkiye'ye ve insanlığa karşı sayısız suç işlediler."

Uzuner, Kenan Evren'in devlet töreniyle toprağa verilmesine de tepki gösterdi.

İstanbul Galatasaray’da 'Kenan Evren' protestoları

GALATASARAY Meydanı’nda yarım saat arayla toplanan  78’liler Girişimi ve "Cumartesi Anneleri" olarak bilinen kayıp yakınları, Kenan Evren’in ölümüyle ilgili eylem yaptı. Eylemlerde "Hakkımızı helal etmiyoruz" diye bağırıldı. "Cumartesi Anneleri"ne CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile HDP Milletvekili Pervin Buldan da destek verdi.

12 Eylül askeri darbesinin lideri ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in Ankara’daki cenaze töreniyle aynı saatlerde İstanbul’da protesto eylemleri vardı. Öğle saatlerinde Galatasaray Meydanı’nda ardı ardına toplanan iki farklı grup, Kenan Evren’in ölümüne ilişkin benzer açıklamalar yaptı. 78’liler Girişimi adlı bir grup, 12 Eylül Askeri Darbesi sonrası idam edilenleri saygı duruşu yaparak anarken, basın açıklamasında Kenan Evren’in darbeci rejiminin bugün de devam ettiği söylendi

İDAM EDİLEN VE KAYIP

"Cumartesi Anneleri" olarak bilinen kayıp yakınları da saat 13:00’de aynı yerdeydi. 12 Eylül askeri darbesinin ardından idam edilenlerin ya da gözaltında kaybolanların yakınları Evren’in ölümünü hem tek tek hem de ortak bir açıklamayla değerlendirdi.

''ÖBÜR DÜNYADA AĞABEYLERİMİZ SORACAK''

12 Eylül askeri yönetim döneminde gözaltındayken kaybolan Hayrettin Eren’in kardeşi Faruk Eren, "Bir gün bile işledikleri suçların cezası çekmediler. Kenan Evren’in nasıl bilirdiniz diyecekler ya birazdan ’Ben Faşist katilin tekidir’ diyorum" dedi.

Yine aynı dönemde kaybolan Nurettin Yedigöl’ün kardeşi Muzaffer Yedigöl de " Biz bu dünyada bu katile hesap soramadık. Ama öbür dünyada bu katile hesap soracak ağabeylerimiz var, annelerimiz var " diye konuştu.

Süleyman Cihan’ın ağabeyi  Ahmet Cihan da Evren için devlet töreni düzenlenmesini eleştirerek, "Bizim 34 yıldır çektiğimiz acılar bin kat daha arttı" dedi.

"HELAL ETMEYECEĞİZ" DİYE BAĞIRDI

Trabzon Of doğumlu Nurettin Öztürk’ün 1980 askeri darbesinin ardından Ankara’da gözaltına alınıp işkencede hayatını kaybettiğini söyleyen yeğeni Hülya Öztürk de amcasının fotoğrafını kaldırarak, "Hakkımızı helal etmeyeceğiz " diye bağırdı.

"İNSANLIK SUÇU İŞLEMİŞTİR"

Askeri yönetim döneminde gözaltındayken kaybolan Cemil Kırbayır’ın yıllarca mezarını arayan ve kamuoyunda Berfo ana olarak bilinen ve iki yıl önce hayatını kaybeden Berfo Kırbayır’ın kızı ve oğlu da oradaydı. Cemil Kırbayır’ın ağabeyi Mikail Kırbayır, " Eğer musalla taşına yakın bir yerde olsaydık, o bir insanlık suçlusudur diye haykıracaktık" dedi. Kız kardeşi Fatma Kırbayır da uzun bir konuşma yaptı.

"BERFO ANA ONU BEKLİYOR"

Fatma Kırbayır, "Hakkımı helal etmiyorum sana Kenan Evren..." dedi.

Kırbayır, "Allah’ın sopası yoktur. Adalet burada yarım kaldı ama öteki dünyada... Rüyasını bile gördüm. Ölünün arkasından söylenmez ama o ölü bile değildir. Kara yazmamı Allah’ın huzuruna göndereceğim. Berfo ana onu bekliyor. Hakkımı helal etmiyorum" diye konuştu

MİLLETVEKİLLERİ DESTEK VERDİ

Grup adına yapına ortak basın açıklamasında da "Yarattığın zihniyetle mücadelemiz devam edecek" denildi. Açıklamayı yapan Hayrettin Eren’in ablası İkbal Eren de, "Kenan Evren, korkak diktatör Amerikan uşağıydın" diye bağırdı. Eren kalabalığa, " Kenan Evren’i nasıl bilirdik "diye sordu,. Kalabalıkta " İnsanlık suçlusu bilirdik" diye karşılık verdi.

Açıklama CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve HDP Milletvekili Pervin Buldan da destek verdi.

Muğla'da 12 Eylül mağdurları Kenan Evren'e haklarını helal etmedi

Evren'in cenaze namazının kılındığı saatte Menteşe İlçesi'ndeki Sınırsızlık Meydanı'nda 12 Eylül mağdurları biraraya geldi. O dönemde işkence gören, cezaevlerinde yatan bir grup vatandaş, Evren'e haklarını helal etmediklerini açıkladı.

Yıllarca cezaevinde yatan Hayri Sucu, grup adına yaptığı açıklamada, "Biz bugün burada, Türkiye'deki tarihin en büyük halk düşmanlarından biri olan, faşist ve ölürken bile korkuyu gözlerinden gören 17 yaşındaki bir çocuğu asılmasına pis pis sırıtan, kendisinin gencecik çocukların asılmasında şu cümleyi kurdu: 'Asmayalım da besleyelim mi?' Astığı her bir gencecik çocuk ise ona idam sehpalarında cevap verdi, 'Kahrolsun Amerikan emperyalizmi.' diye. Korktuğu 17 yaşındaki çocuk, idam sehpasına gülümseyerek gitti. Kenan Evren korkuyla gitti. Biz şimdi onu öyle bir yere gönderdik ki onu bekleyenler var. 200 kişi öldürüldü, binlerce insan faili meçhul cinayetlerden gitti. Aileler paramparça oldu. Bu ülkenin her bir insanına, insani borcu vardır bu insanın. Kenan Evren'i şu an burada bütün kötülükleriyle, katil yanıyla, faşist yanıyla göndereceğiz" dedi.

Sucu, "Bu insanı nasıl bilirdiniz?" diye üç defa sordu. Gruptakiler, "Halk düşmanı, katil, darbeci" şeklinde cevap verdi. Hayri Sucu daha sonra, "Hakkınızı helal ediyor musunuz?" diye sordu. Grup üyeleri, "Etmiyoruz!" diye bağırdı. Ahirette korkusunun iki kat daha artacağını söyleyen Sucu, "Onu orada bekleyenler var. Onun öldürdüğü, dağıttığı, faili meçhullerden giden, astığı insanlar bekliyor. İnsanlar tarihe iki türlü geçer; biri katil, halk düşmanı olarak geçer, biri de halk sevdalısı, devrimci, demokrat, insan olarak geçer. Kenan Evren, bıraktığın bütün mirasların, kurumların dahil bir gün hesap verecekler. Bu hesap yakın. Buradan bütün diktatörlere, bir de diktatör olmak isteyenlere diyoruz ki sonunuz budur. Öbür tarafa katil, faşist olarak gideceksiniz. Biz 12 Eylül mağdurları olarak, sana hakkımızı helal etmiyoruz. Katiller, yüzkarası olarak anılacaktır" ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından grup üyeleri, 12 Eylül darbe döneminde hayatını kaybedenlerin anısına saygı duşunda bulunduktan sonra dağıldı.

Kars Devrimci 78’ler Derneği: Kenan Evren işlediği suçların hesabını vermeden ölmüştür

Kars Devrimci 78’ler Derneği Başkanı Muzaffer Koçak, Kenan Evren’in işlediği suçların hesabını vermeden öldüğünü belirtti.

Muzaffer Koçak, darbe düzeninin darbecileri koruduğunu ve korumaya da devam ettiğini söyledi. Devrimci 78’ler Derneği Başkanı Muzaffer Koçak, “Bilindiği gibi 12 Eylül Faşist darbesinin lideri Faşist Kenan Evren işlediği suçların hesabını vermeden ölmüştür. Faşist Kenan Evren, ülkemize bir deli gömleği giydirerek, geleceğimizi yok ederek, gençlerimizi, bilim adamlarımızı, aydınlarımızı öldürerek, hapislerde çürüterek, sendikaları, dernekleri, siyasi partileri kapatarak, meclisi fesih ederek, kitapları yakarak, gazeteleri kapatarak, gazetecileri hapsederek, halka ve demokrasiye karşı milyonlarca suç işlemiştir. Halka ve demokrasiye karşı işlediği bu suçların hesabını vermemiştir. Darbe düzeni de darbecilerini korumuştur. Korumaya devam etmektedir” dedi.

Muzaffer Koçak, “Bizler bu ülkenin faşist darbelerinden eziyet görenler daha hesabımızı kapatmadık.  Kenan Evren’in ölmesi, Kenan Evren’i suçsuzluğa itmemektedir.  Bugünkü iktidar 12 Eylül’ün davamı niteliğindedir.  Kenan Evren yargılanmış, müebbet hapise mahkum olmuş, apoletleri sökülmüş, ama daha dosyası 6 aydır, Yargıtay'a gönderilmemiştir mahkemelerce.  Bunlar bu davanın kapanması için uğraşan AKP iktidarı da bunu iyi bilsinler, bu ilkenin devrimcileri, sosyalistleri bu hesabı kapatmayacak.  İşkenceciler, darbeciler, hesap verene kadar sürecek. Buda böyle bilinmesi gerekiyor” diye konuştu.