Karadeniz'e flaş uyarı: 6.6 ya da daha yüksek depreme hazır olun

Prof. Dr. Osman Bektaş, Karadeniz'i uyardı. Bektaş Karadeniz sahilinde her an 6.6 büyüklüğünde ya da daha üstünde bir deprem olabileceğini açıkladı.

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, “Karadeniz sahili, her an 6.6 büyüklüğünde ya da daha üstünde bir depreme hazır olmalıdır. Sahil kesimleri çok daha tehlikeli ve risklidir” uyarısında bulundu.

Doğu Karadeniz'de son yıllarda sıkça yaşanan, can ve mal kaybına yol açıp, alt ve üstyapıda hasara neden olan heyelan, taş düşmesi, taşkın ve sel gibi doğal afetlerin ardından şimdi de deprem tehlikesiyle karşı karşıya.

504026.jpg

'KARADENİZ FAYI, SAHİLİ TEHDİT EDİYOR'

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Trabzon’un Akçaabat ilçesinde önceki gün meydana gelip, kentin birçok yerinde hissedilen 3.2 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi. Bekta aktif olan Karadeniz fayının olası 6.6 büyüklüğüne kadar deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu açıkladı.

Trabzon-Rize sahili iki deprem kuşağı arasında kalan yerleşim alanı olduğuna dikkat çeken Bektaş "Güneyde Türkiye’nin en aktif fayı olan Kuzey Anadolu Fayı ve Kuzey Doğu Anadolu fayları var; güneyden sahili çeviriyor. Kuzeyden ise Karadeniz fayı, sahili tehdit ediyor. 3.2 büyüklüğündeki deprem, sahile paralel olduğu için Trabzon’u teğet geçmiştir" dedi.

504027.jpg

'6.6’DAN DAHA BÜYÜK DEPREM ÜRETME OLASILIĞI VAR'

Karadeniz sahilinin hem kuzeyden hem de güneyden deprem kuşaklarıyla çevrili olduğunu kaydeden Bektaş, AFAD verilerine göre önümüzdeki 50 yıl içerisinde bu fayın üretebileceğin en büyük deprem büyüklüğü 6.6 olduğunu vurgulayarak "Ancak yüzde 10 olasılıkla bu 6.6’dan daha büyük bir deprem üretme olasılığı var. Bu yüzden Doğu Karadeniz sahili hem kuzeyden hem güneyden 2 deprem kuşağı arasında kaldığından bu nedenle de yapı stokunun ona göre yapılması gerekir" dedi.

44.jpg

'HER AN 6.6 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREME HAZIR OLUNMALI'

Karadeniz sahilinde meydana gelen depremlerin faylardaki gerilimin artışına etki ettiğini ifade eden Bektaş, 2012 yılında Trabzon fayı üzerinde yani denizde 5.6 büyüklüğünde bir deprem olduğunu anımsatarak bu ana depremin artçılarının, Trabzon’a kadar uzandığını belirtti. " Artçıların Trabzon’a kadar uzanması bu bölgedeki fayların gerilmelerinin artırdığını gösteriyor." değerlendirmesi yapan Bektaş, Karadeniz sahilinde, 6.6 büyüklüğünde ya da daha üstünde bir depreme hazırlıklı olunması gerektiğini açıkladı.

Bektaş "AFAD verilerine göre Karadeniz sahili, her an 6.6 büyüklüğünde ya da daha üstünde bir büyüklükteki depreme hazır olmalıdır. Sahil kesimleri çok daha tehlikeli ve risklidir. Sahildeki kumsal alanlar depremin büyüklüğünü daha artırıyor" değerlendirmesi yaptı.

Kaynak:Demirören Haber Ajansı (DHA)