Kanlı darbe girişiminin üzerinden 4 yıl geçti

Kanlı darbe girişiminin üzerinden 4 yıl geçti
15 Temmuz kanlı darbe girişiminin üzerinden 4 yıl geçti. Yıl dönümü nedeniyle tüm yurtta ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde anma törenleri düzenlenecek.

halktv.com.tr Haber Merkezi

15 Temmuz 2016 gecesi ve 16 Temmuz sabahı, FETÖ terör örgütünün düzenlediği kanlı darbe girişimine karşı sokağa çıkan halkın direnişi, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü personelinin gerçekleştirdiği operasyonlar sonucunda askerî darbe girişimi bastırıldı ve askerler silahları ile birlikte teslim oldu. Olaylar sonucunda 104'ü darbe yanlısı asker olmak üzere 300'den fazla kişi hayatını kaybetti, 1491 kişi yaralandı, farklı rütbelerden 8036 asker gözaltına alındı. Yargı ve sivil siyaset mensupları dahil olmak üzere toplam gözaltı sayısı 22 Temmuz tarihi ile birlikte 10 bini buldu. Bunun yanı sıra askerî, idari ve adli kurumlarda birçok kişi görevden alındı.

Girişimin ardından başlatılan tasfiye süresince; Nisan 2018 itibarıyla, 160 bin kişi gözaltına alındı, FETÖ/PDY üyesi suçlamasıyla 50 bin kişi tutuklandı ve 152 bin kamu personeli görevlerinden ihraç edildi. Darbe girişimini izleyen dört yıllık sürede 289 dava açıldı, karara bağlanan 275 davada toplamda 4 bin 130 sanık hüküm giydi. 

Anma programı

15 Temmuz darbe girişiminin bastırılmasının 4. yılı vesilesiyle düzenlenen program TBMM Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı tarafından açıklandı. Yapılan açıklamaya göre, Meclis Başkanı Şentop ve beraberindeki heyet, saat 10.00'da Karşıyaka Mezarlığı 15 Temmuz Demokrasi Şehitliği'ni ziyaret edecek.

Programa göre önce TBMM 15 Temmuz Şehitler Anıtı'na karanfil bırakılacak, saygı duruşu ve İstiklal Marşı sonrasında Kur'an-ı Kerim ve dua okunacak. Programda TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşma yapacak.

TBMM Genel Sekreterliği tarafından Meclis'te grubu bulunan siyasi parti temsilcilikler ile temasa geçildiği ve 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü törenine katılacaklara, Cumhurbaşkanlığının talebi doğrultusunda bugün Covid-19 testi yaptırılmasını istediği öğrenildi.

Hangi partiler katılıyor?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, törene katılmayacağını açıkladı. Kılıçdaroğlu, “Covid-19″ testi istenmesi nedeniyle mi katılmıyorsunuz” sorusuna “Hayır. O gün Meclis'te kim varsa, kim gelip Meclis'te direndiyse onlara asıl söz verilmeliydi. Bizim 15 arkadaşımız o gün buradaydı” yanıtı verirken; CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç yazılı bir açıklama yaparak “CHP Grubu olarak; denetimli, 15 Temmuz gazilerinin çağrılmadığı, Covid-19 testi yaptırmayan milletvekillerinin alınmayacağı ve Meclis bahçesiyle sınırlanan bir törene katılmayacağız” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ise törene katılma amacıyla koronavirüs testi yaptırdı. Akşener'in testi negatif çıkınca, törene katılacağı açıklandı. Ancak İYİ Parti'den 15 Temmuz sabahı saat 11.20 civarında yapılan açıklamada Akşener'in koruma polislerinden birinde koronavirüs tespit edildiği ifade edilerek, törene katılacakların sağlığını riske atmamak adına Meclis'te yer almayacağı duyuruldu.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, MHP’in Cumhurbaşkanlığı tarafından düzenlenen "15 Temmuz’un 1.Yılına Özel Anma Programını"nın bazı aşamalarına katılacağını açıkladı. Yalçın, etkinlik kapsamında MHP lideri Devlet Bahçeli’nin de konuşma yapacağını bildirdi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise Meclis'teki törene katılmayacağını, İstanbul'da olacağını ifade etti.

TBMM’de düzenlenecek 15 Temmuz Şehitlerini Anma Programına da katıldıktan sonra Erdoğan, şehit ailelerini Saray'da ağırlayacak. Saat 21:00'da ise Erdoğan, Millete Sesleniş konuşmasını gerçekleştirecek.

Gün içerisinde devam edecek programlar:

  • Gençlik ve Spor Bakanlığınca 81 ilden Ankara'ya getirilecek sporcular saat 22.30'da TBMM 15 Temmuz Anıtı önünde demokrasi nöbeti tutmaya başlayacak. Saat 22.45'te saygı duruşunda bulunulacak ve İstiklal Marşı okunacak.
  • FETÖ'nün darbe girişiminde, darbeci general Semih Terzi'yi vurarak darbe girişimini engelleyen isimlerin başında gelen Şehit Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir'in şehit edildiği an olan 02.16'da kırmızı beyaz renklerdeki balonlar uçurulacak.
  • Demokrasi nöbetçileri, Mecliste 15 Temmuz gecesi saat 02.32'de bombalanan alana çelenk bırakacak.
  • Mecliste, 30 kişiyle Kur'an-ı Kerim hatmi yapılacak ve hatim duası okunacak.
  • Meclis'teki anma törenleri, TBMM Camisi'nde sabah namazının kılınması ve şehitler için duaların okunmasıyla sona erecek.

15 Temmuz'da açık yerler

15 Temmuz’da hastaneler açık olacak ancak bazı doktorlar resmi tatil dahilinde çalışmayacak. 

Eczaneler ise, 15 Temmuz’da eczaneler resmi tatil kapsamında kapalı olacak ve yalnızca nöbetçi eczaneler hizmet verecek. 

Geçtiğimiz yıl 15 Temmuz’da yalnızca büyük PTT şubeleri hizmet verecek. 

Resmi tatil nedeniyle bankalar da 15 Temmuz Çarşamba günü kapalı olacak.

15 Temmuz resmi tatil ilan edilmişti

15 Temmuz Demokrasi ve Birlik Günü, geçtiğimiz dönemlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde alınan karar doğrultusunda resmi tatil olarak ilan edilmişti.

TBMM’de 15 Temmuz tarihinin resmi tatil olarak ilan edilmesiyle ilgili karar şöyleydi;

MADDE 1- (1) Ankara İline bağlı “Kazan İlçesi”nin adı “Kahramankazan” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 2- (1) 17.3.1981 tarihli ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “ve 1 Mayıs günü” ibareleri “,1 Mayıs günü ve 15 Temmuz günü” olarak ve birinci fıkrasının (C) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“C) 1 Ocak günü yılbaşı tatili, 1 Mayıs günü Emek ve Dayanışma Günü ve 15 Temmuz günü Demokrasi ve Direnme Hakkı Günü tatilidir.”