İzmir için korkunç senaryo
Yangının, İzmir'deki çarpık kentleşmenin sonuçlarından biri olarak ortaya çıktığını ve 62,5 saat süren mücadelenin ardından kontrol altına alındığını belirten Prof. Dr. Yaşar, " "Karşıyaka, Yamanlar'da tehlikenin ucundan döndü. 17 bina yandı ama kuvvetli rüzgar güneye doğru devam etseydi Karşıyaka'nın tutuşması engellenemezdi, şehir yangına teslim olabilirdi. İzmir'de yerleşim yerleri ormanın içine girmiş durumda. Ormanlık alanlarla yerleşim yerlerinin arasındaki mesafe açılmalı" şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Yaşar, yerleşim alanları ile ormanlar arasında en az 100 metre mesafe olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, bu 100 metrelik alana yangın boruları ve su vanaları yerleştirilmesi gerektiğini belirtti. "Yangın durumunda itfaiye gelmeden önce bu vanalardan su verilmeli, böylece yangının yerleşim yerlerine ulaşması önlenebilir" dedi. Şehir planlamalarının afet tehlikeleri göz önünde bulundurularak yapılması gerektiğini de ekledi.
Yangınların önlenmesi için alınması gereken önlemler arasında anız yakılmasının yasaklanması, belirlenen alanlar dışında ateş yakılmaması ve sigara izmaritlerinin yol kenarına atılmasının ağır cezalara tabi olması gerektiğini belirten Prof. Dr. Yaşar, “Anız yakılması kesinlikle yasaklanmalı. Oluşturulan mangal alanları dışında hiçbir yerde ateş yakılmamalı ve ceza çok ağır olmalı. Yollarda sigara izmariti atanlar da en az mangal yakanlar kadar ağır cezalar almalı. Özellikle tehlikeli günlerde dron ile çok sık kontrol yapılmalı ama en önemlisi ormana giriş 365 gün yasaklanmalı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, devasa panolara 'ormanlara çöp atmayalım' yazdırmış. Ormanlara çöp atmayalım ifadesi yanlış, doğrusu 'ormanlara girmeyelim' olmalı" dedi.
Prof. Dr. Yaşar, ormanların ortak bir miras olduğunu ve yangınlarda sadece insan değil, binlerce ağaç ve hayvanın da kaybedildiğini belirterek, “Ekosistem yıkılıyor ve bu ekosistemi tahrip edenlerin cezaları para cezası olmamalı” şeklinde konuştu. Yanan ormanların birkaç yıl içinde yeniden yeşereceğini belirten Prof. Dr. Yaşar, çam ağaçlarının bulunduğu alanlarda yeniden çıkacağını ve Yamanlar Dağı'nın en geç 10 yıl içinde eski haline döneceğini sözlerine ekledi.