İYİ Parti tezkereye neden 'evet' dedi!

Dün akşam TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Suriye-Irak tezkeresine 'evet' oyu kullanan İYİ Parti'nin Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray HalkTv'de partisinin neden 'evet' dediğini anlattı.

TBMM Genel Kurulu'nda oylanan Suriye-Irak tezkeresi kabul edildi. Irak ve Suriye'ye asker göndermeyi içeren tezkerenin süresi, CHP ve HDP'nin "hayır" oylarına karşı AKP, MHP ve İYİ Parti'nin "evet" oylarıyla 2 yıl daha uzatıldı.

Oylamada evet oyu kullanan Millet İttifakı'nın ortağı İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray HalkTV ekranlarında yayınlanan Gökmen Karadağ ile Açıkça programına bağlandı. Çıray, İYİ Parti olarak tezkereye neden evet dediklerini anlattı.

Gazeteci Murat Ağırel, Çıray'a tezkerede bulunan "Yabancı Silahlı Kuvvetlerin Türkiye’de bulunması" maddesini hatırlatarak, neden 'evet' dediklerini sordu.

Bundan önceki bütün oylamaların, bugünkü oylamadan çok daha önemli olduğunu belirten Çıray,
"Aslında ilk 'evet' oyları daha önemliydi. Hiç 'evet' denilmemeliydi. Türkiye hiçbir şekilde geleneksel dış politikasını terk ederek, Suriye bataklığının içine girmemeliydi. Türkiye'nin güvenliği için Suriye ve Irak'ın toprak bütünlüğü her şeyin üzerindeydi. Fakat ne yazık ki bu siyasi iktidar döneminde bu süreçleri yaşadık.

Emevi Camii'nde namaz kılmak hayaliyle Türkiye'yi bu batağa sürüklediler

Şimdi Türkiye bu işin içine bulaşınca bizim irademizin ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin de iradesi dışında çoğunluğuna dayanarak, Adalet ve Kalkınma Partisi Türk Silahlı Kuvvetleri'ni oraya soktu. Kendi ideolojik takıntıları ve Emevi Camii'nde namaz kılma hayalleriyle Türkiye'yi bu bataklığa sürükledi" diye konuştu.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'deki ilerleyişinin ve son durumunu aktaran Çıray sözlerini şöyle sürdürdü;
"Fırat'ın doğusunda çekirdek bir PKK devleti oluşuyor. Bunlar bugün defakto durum, fiili durumda Türkiye'nin önüne bir tezkere geliyor. Bu tezkere aşure gibi. Bu tezkerenin içerisinde aynı zamanda Irak'a yapılacak harekatlar da var. Yani bu tezkereye 'hayır' dediğinizde Irak'ın kuzeyine yapılacak harekatlara da 'hayır demiş' olacaksınız."

Önergeye 'hayır' demek milli menfaatlere uygun gelmemektedir

Parti içindeki kararların demokratik bir ortamda alındığı, askeri danışmanların görüşlerinin bu kararda etkili olduğunu dile getiren Çıray, "Türkiye şunu iyi bilmeli. Adalet ve Kalkınma PArtisi iktidardan uzaklaştırılmadıkça, biz iktidar olup Beşer Esat ile barış atağıyla Türkiye'nin sınırlarını çift taraflı korumaya almadıkça, Fırat'ın doğusunda Türkiye'nin sınırında bir PKK çekirden devletinin oluşmasını engelleyemedikçe ve Türk Askeri oradan çekilirken lojistik desteğini garanti edemedikçe bugün itibariyle böyle bir önergeye 'hayır' demek bizim açımızdan milli menfaatlere uygun gelmemektedir." dedi.