Kanarya'dan izlenimler: Bombacı şok evinde yakalanmış

İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım'da patlayan bomba, 6 kişinin ölümüne 81 vatandaşın yaralanmasına neden oldu. Saldırının faili Ahlam Albashir, patlamadan 10 saat sonra Küçükçekmece Kanarya Mahallesi'nde yakalandı. Hazar Dost, Kanarya Mahallesi'nde teröristin yakalandığı ev ve oraya nasıl gittiğine dair detaylara ulaştı.

Emniyet yaptığı açıklamada, İstiklal Caddesi saldırısının faili Ahlam Albashir'in ifadesinde PKK/PYD/YPG terör örgütünün Suriye Kobani'deki merkezinden İstanbul'da eylem talimatı aldığını itiraf ettiğini belirtti.

Saldırıdan önce Esenler'den korsan taksiyle yola çıkan terörist Ahlam Albashir, bombayı yerleştirdikten sonra 4 dakikalık bir zamanlayıcı kurdu. Ardından alandan hızla uzaklaştı.

Patlamanın ardından Esenler'e giden Ahlam Albashir'e örgüt tarafından Yunanistan'a kaçma talimatı verildi.

Albashir bu talimatı alan tek kişi değildi. Afrin'den beraber geldiği ve İstanbul'da birlikte yaşadığı B. adlı terörist de Yunanistan'a geçecekti.

Emniyet kaynaklarına göre B. bomba düzeneğini hazırlayan ve Albashir'e veren kişiydi.

Albashir, Esenler'den Küçükçekmece Kanarya Mahallesi'ne geçti ve gece uyurken yakalandı.

Mahalleye giderek çevre sakinlerinden edindiğimiz bilgilere göre evdekiler Albashir'i tanımıyordu. Operasyonun yapıldığı evin sakinleri, o gün eski komşuları tarafından arandı, "Bir misafirimiz var yarın gidecek. Müsaitseniz sizde kalabilir mi?" diye soruldu. Evde Suriyeli bir çift 15 yaşındaki çocuklarıyla birlikte kiracı olarak oturuyordu. Evin sakinleri teklifi kabul etti.

Komşular, Albashir'in yakalandığı eve bir gece kalan çok fazla göçmenin geldiğini belirtiyor. Emniyet kaynakları, "bu evin kaçakçıların kaçırdıkları kişiyi güvende tutmak için kullandığı 'şok evlerinden' biri olabilir mi" sorusuna ise "Evet" yanıtını verdi.

Albashir, Kanarya Mahallesi'ndeki eve geldiğinde oldukça korkuyordu. Tanıklara göre, geldiğinde başı açıktı ve titriyordu. Akşam 10-11 sularında uyumak için odasına gitti. Ev sahibinin demlediği çayı bile içememişti. Eve, patlamada üstünde olan ayakkabıyla değil, bir terlikle gelen Albashir'in hareketleri aceleciydi.

Terörist Albashir'i o eve gelmesi için ricacı olan, evin sahibinin eski komşuları hakkında ise mahalleli çarpıcı ayrıntılar veriyor.

Arap asıllı oldukları öğrenilen "ricacılar" geçmişte altı yıl boyunca Albashir'in yakalandığı binada yaşadı.

Ahlam Albashir ifadesinde, üstünde yakalanan altınların sahibinin "ricacı komşular" olduğunu söyledi.

Mahalleli, evde çarşaflı kadınların olduğunu söylerken eve gelen erkeklerden birinin sakallı olduğunu anlattı. Mahallede gördüğünde dikkatini çektiğini söyleyen başka bir sakin ise "Mahallede çarşaflı oldukları için gözüme takılıyorlardı" diye konuşuyor.

Reuters'ın bir Türk yetkiliye dayandırdığı 'IŞİD saldırdı' iddiasını sorduğumuz bir üst düzey emniyet kaynağı, "Saldırgan ifadesinde Afrin'de yaşarken kendisine iki kere TSK'ya karşı çalışmak üzere ajanlık teklif edildiğini, ilkini reddettiğini fakat ikincisini kabul ettiğini anlattı. Tüm birimlerimiz saldırının PKK/PYD/YPG terör örgütü tarafından yapıldığı konusunda hemfikir" ifadelerini kullandı.

Emniyet kaynağı, "Albashir'in, sorgusunda da oldukça ürktüğünü, Afrin'den beraber geldiği ve evli rolü yaptığı B.'nin dört aydır evden çıkmadığını" anlattı. Emniyet kaynağına göre çember, onun için daralmış durumda.

B.'yi arama çalışmaları sürüyor. Teröristin yanında yaşadığı evde oturan aileden baba halen gözaltında, anne ve oğlu ise serbest.

Etiketler :