İstanbul'da Yine Bina Çöktü! Kendiliğinden Yıkılıyorlar, Uzmanlar Uyarıyor: 2-3 Bin Bina Saatli Bomba Gibi
İstanbul Küçükçekmece'de bu sabah trajik bir olay meydana geldi. Kartaltepe Mahallesi Belediye Caddesi'nde bulunan üç katlı bir bina, saat 08.40 civarında aniden çöktü. Olay yerine hızla sağlık, itfaiye, polis ve arama kurtarma ekipleri sevk edildi. Enkaz altında kalan 8 kişi yaralı olarak kurtarılırken, bir kişi ne yazık ki hayatını kaybetti.
Özel bir üniversitenin İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, olay yerinde değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Altan, 1988 yapımı binanın üç büyük deprem yönetmeliğine (1998, 2007 ve 2018) tabi olmadığını belirtti. "Bu binanın dayanıklılığı bu yönetmeliklere göre kontrol edildi mi? 2018 deprem yönetmeliğine göre karot alımı yapıldı mı?" sorularını gündeme getirdi.
Prof. Dr. Altan, 2000 yılı öncesinde yapılan binaların tek tek kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bu yapılar eğer çürükse yıkılmalı, sağlamsa plaketle ödüllendirilmelidir. Maalesef laboratuvarlarımızda yapılan incelemelerde, bu binaların yüzde 95'inin depreme dayanıksız olduğu ortaya çıkıyor" dedi. İstanbul'da her yıl benzer olayların yaşandığını belirten Altan, şehirde 2 ila 3 bin binanın bu durumda olduğunu ve bu binaların adeta patlamaya hazır birer saatli bomba olduğunu ifade etti.
Altan, binanın enkazına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Alan, "Bu binanın 1988 yapımı olduğunu Vali bey de söyledi. 3 tane deprem yönetmeliğine tabi olmayan, 1998, 2007 ve 2018 deprem yönetmeliğine tabi olmayan bir bina.
"3 DEPREM YÖNETMELİĞİ GEÇMİŞ ÜZERİMİZDEN..."
Bakın 3 tane deprem yönetmeliği geçmiş üzerinden. Acaba bu bina bunlara göre kontrol edilip dayanıklılığı tespit edildi mi, uygun mu, değil mi?
2018 deprem yönetmeliğine göre bunları kontrol ediyoruz, karotlar alıyoruz, acaba bu binada o var mı" diye konuştu.
"YAPILARI TEK TEK KONTROL ETMEK GEREKİYOR"
Prof. Altan, "Bunların projeleri incelendiğinde de acaba üstüne sonradan bir kat çıkıldı mı, kaçak kat olayı var mı yok mu bunun kontrol edilmesi gerekiyor.
Her zaman için mühendislik hizmeti alınarak, kontrol edilerek bütün önlemler alınıp ondan sonra insanların oturmasını istemekteyiz. Bilhassa 2000 yılı öncesi yapıları tek tek kontrol etmemiz gerekiyor. Eğer çürükse yıkmamız, eğer sağlamsa da plaket vermemiz gerekiyor.
Çünkü çok az çıkıyor. Bizim laboratuvarlara da birçok bina örneği geliyor incelemesini yapıyoruz. Yüzde 95 gibi büyük bir rakamda binalar depreme dayanıksız çıkıyor. Bu ne demektir ?
Deprem bile gerekmeden yıkılabilen binalarımız var. İstanbul'da hemen hemen her sene 2-3 tane böyle olay yaşamaktayız.
İstanbulumuzda 2 bin 3 bin binanın böyle olduğunu tahmin etmekteyiz. Bunlar saatli bomba gibi ne zaman patlayacağı belli olmayan fakat zamanı gelince de böyle facialara sebep olan bir durumla karşılaştırıyor" ifadelerini kullandı.