İstanbul’da hangi yapılar vakıflara devredildi?

İstanbul’da hangi yapılar vakıflara devredildi?
Vakıflar Genel Müdürlüğü, 22 Mart’ta yazılı açıklamayla Gezi Parkı gibi 1014 taşınmazın mazbut vakıflara devredildiğini duyurduğu tescilli yapılar arasında 76'sı İstanbul'da bulunan yapılar yer alıyor.

22 Mart'ta Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamayla, Gezi Parkı gibi 1014 taşınmazın mazbutun vakıflara devredildiğini duyurmuştu. Sivil toplum kuruluşları ise devir işlemlerinin ardından bu yapıların özelleştirileceği uyarısında bulunmuştu. 

İstanbul'un en bilinen yapıları devredildi

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre Türkiye genelinde mazbut vakıflara devredilen tescilli yapılardan 76’si İstanbul’da. Listede; Sultanahmet, Ayasofya, Süleymaniye, Fatih ve Teşvikiye camileri, Galata Kulesi, Akaretler, Paşakapısı Cezaevi, Sansaryan Han, Sepetçiler Kasrı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi gibi yapılar bulunuyor. 

Ayrıca 3. Selim döneminde inşa edilen Selimiye Kışlası Kule-i Zemin Vakfı adına, Adile Sultan Sarayı 1. Mahmud Vakfı adına, Pera Palas Otel, Vefa Lisesi, Şişli Etfal Hastanesi, Sait Halim Paşa Yalısı ise Beyazıt Hanı Veli Vakfı adına Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredildi. 

Diken'den Canan Coşkun'un haberine göre Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 1’inci ve 2’nci Bölge Müdürlüğü’nün envanterinde bulunan yapıların ne zaman ve hangi vakfa devredildiği konusunda bir bilgi bulunmuyor.

Söz konusu yapılardan bazıları Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın envanter arşivine göre geçmiş yıllarda tescillenmiş, bazıları ise envanter listesinde yer almıyor.

Tam liste şöyle:

ekran-resmi-2021-04-13-09-01-40.png