Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden Gezi Parkı açıklaması

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden Gezi Parkı açıklaması
İBB'den Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredilen Gezi Parkı ve Topçu Kışlası için VGM, Sultan Bayezid'in Gezi Parkı ve Topçu Kışlası'nı vakfa devrettiğini gösteren dokümanları paylaşarak açıklamada bulundu.

Vakıflar Genel Müdürlüğü,(VGM) İstanbul'un Beyoğlu ilçesine bağlı Taksim Meydanı'nda bulunan Gezi Parkı ve Topçu Kışlası'nı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden devraldı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

2008 yılında yapılan 5737 sayılı Vakıflar Kanununun 30. Maddesi gereğince İnönü Meydanı 751 ada 1, 2 ve 3 parsel, Cumhuriyet mevkii 751 ada 4 parsel mülkiyeti "Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı" na geçmiştir. 2008 yılında yapılan kanuni düzenleme "Vakıf yoluyla meydana gelip, her ne suretle olursa olsun Hazine, Belediye, özel idareler, Köy ve Tüzel Kişiliğin mülkiyetine geçmiş Vakıf Kültür Varlıkları Mazbut Vakfına Devrolunur" ibaresi yasa ile kanunlaştırılmıştır.

Bu kapsamda, 2008 yılından 2019 yılına kadar 647 eser, 2019 yılından bu yana ise yine 367 eser vakfına dönüştürülmüştür. Mülkiyeti vakıf olup da, vakfına rücu edilmeyenlerin ise çalışmaları devam etmektedir. Söz konusu taşınmaz Sultan Beyazıd Hanı Veli Hazretleri Vakfından vakıf yoluyla inşa edildiği vakfiyesiyle sabittir

1-001.jpg2.jpg

Bu gereklilik ile 5737 sayılı Vakıflar Kanunu'nun 30. maddesince Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı'na tescillenmiştir. Vakıflar Genel Müdürlüğü Kültür ve Tescil Dairesi Başkanlığımız tarafından, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne yapılan başvuru 12 Mart 2021 tarihinde sonuçlanmış, ilgili parseller Sultan Beyazıd Hanı Veli Hazretleri Vakfı'na devrolmuştur.

Sultan Beyazıd Hanı Veli Hazretleri Vakfı mazbut vakıflardan olup 5737 sayılı Vakıflar Kanunu'nun 6. Maddesi ne istinaden Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yönetilip, temsil edilmektedir. Gezi Parkı ve Topçu Kışlası 'da Vakıf hanesinde yer alması hasebiyle Genel Müdürlüğümüz uhdesinde yaşatılması karara bağlanmıştır.

Vakıflar Genel Müdürlüğü yapması gereken asli görevini yerine getirmiş olup bu işlemde de sadece hukuki sürecin yön verdiği şekilde Vakıf eserlerine sahip çıkmaktadır.