İstanbul Sözleşmesi için kritik gün: Kadınlar Danıştay'da

Cumhurbaşkanlığı kararıyla iptal edilen İstanbul Sözleşmesi için açılan 42 davadan 15'i bugün Danıştay'da görülecek. Bugünkü davalar arasında İYİ Parti lideri Akşener, HDP Eş Genel Başkanı Buldan ve CHP Grup Başkanvekili Özel'in başvuruları da yer alıyor.

Kadınların hayatlarını hukuki boyutta koruyarak cinayetlerin önüne geçmesi amacıyla imzalanan ve Türkiye'nin de ilk imzacılar arasında yer aldığı İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasına karşı açılan dava Danıştay 10. Dairesi'nde görülüyor. İYİ Parti lideri Meral Akşener, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in başvurularının da aralarında olduğu 42 dava bugün dışında 14 ve 23 Haziran'da görülmeye devam edecek. Davalardan 15'i bugün görülüyor.

Bugün yapılacak duruşmalar arasında yapılacak duruşmalar arasında HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, SOL Parti, Yargıçlar Sendikası ile Malatya, Zonguldak, Çanakkale, Kars, Artvin, Denizli, Kırklareli, Tokat, Aksaray ve Şırnak barolarının açtığı davalar yer alıyor.

Davaya katılan katledilen kadınların aileleri, öldürülen kadınların fotoğraflarını açtı.

dava.jpg

Ne olmuştu?

Danıştay 10. Dairesi’nde, İstanbul Sözleşmesiyle ilgili 28 Nisan'da görülen davada katılımcı kurumların temsilcileri olan avukatlar, esasa ilişkin görüşlerini açıklamıştı. Danıştay Savcısı duruşmada tarafların savunmalarının ardından bildirdiği esas hakkındaki görüşte, çekilme kararının hukuka aykırı olduğunu açıkladı. Savcı, fesih kararına ilişkin yürütmenin durdurulması ve kararın iptali yönünde görüşünü açıklamıştı.

Fotoğraf: Tamer Arda Erşin/Twitter